Nečesaný inkasoval miliony od firem dodávajících nemocnici, přesto jej soud osvobodil

Bývalý ředitel krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný, jeho žena Šárka i manažer firmy, která jejich společnosti posílala peníze za údajné poradenství, jsou zproštěni žaloby. Podle soudu se nepodařilo dokázat dostatečnými důkazy korupci. Státní zástupce se na místě odvolal a dokonce podal proti rozsudku stížnost.

Soudkyni krajského soudu v Liberci nestačily k odsouzení Nečesaných ani z laického hlediska přesvědčivé důkazy. Žalobci se sice podařilo prokázat, že farmaceutické firmy, které dodávaly materiál do liberecké nemocnice, poslaly na účet nově Šárkou nově založené firmy téměř 23 milionů a manželé Nečesaní nebyli u soudu schopni doložit, za jakou činnost peníze inkasovali, ale soud přesto konstatoval nevinu všech obžalovaných.

„Soud nabyl přesvědčení, že se státnímu zástupci nepodařilo shromáždit dostatečné důkazy o korupci ze strany obžalovaného Luďka Nečesaného. K odsouzení je potřeba doložit přesně to, co je žalobě obsaženo a to se nestalo,“ konstatovala dnes soudkyně Eva Drahotová.

Soud zároveň zrušil zajištění části majetku manželů Nečesaných, byť ještě rozsudek není pravomocný. „Soud má za to, že ačkoliv ještě není vydáno pravomocné rozhodnutí, jedná se o podobný případ jako u vazby a má být konáno bezodkladně,“ vysvětlila stanovisko soudu jeho předsedkyně Drahotová.

S rozhodnutím soudu ostře nesouhlasil státní zástupce, který se na místě odvolal a proti rozsudku podal dokonce stížnost. „Odvolávám se v neprospěch všech tří obžalovaných a prosti rozsudku i uvolnění majetku obžalovaných podávám stížnost,“ řekl u soudu státní zástupce, který tak ani nevyužil tří dní na podání stížnosti a osmi dní na odvolání.

Kauza Nečesaných se táhne od roku 2015, kdy byl obviněn policií. Posléze byl i obžalován a v roce 2018 začal soud. Státní zastupitelství mu klade vinu, že od firem jako B Braun medical (kde v minulosti Nečesaný působil a kvůli těmto svým vazbám byl zbaven například místa ředitele v boleslavské nemocnici), NT Medica, Medicor nebo Medtronic inkasoval úplatky vy výši zhruba 23 milionů korun.

To se mělo stát skrze tehdy čerstvě založenou firmu Sarmed, která byla napsána na Nečesaného manželku Šárku, vyučenou kadeřnici (s maturitou). Ta podle obhajoby měla poskytovat poradenství těmto firmám a za tyto služby měla inkasovat v letech 2007 až 2010 zmíněnou částku 23 milionů korun. Samotná Šárka Nečesaná byla obžalována z legalizace výdělků pocházejících z trestné činnosti. U soudu nevypovídala, protože se omluvila pro údajný špatný zdravotní stav.

Pro Luďka Nečesaného pak státní zástupce navrhuje trest devíti let, jakožto pro hlavního viníka a organizátora údajné korupční činnosti. Manažerovi společnosti Medicor pak státní zástupce navrhuje podmíněný trest, kvůli skutečnosti, že peníze na účet Nečesané firmy zasílal.

Za peníze inkasované od farmaceutických firem Nečesaní, jak upozornil náš web, nakoupili řadu nemovitostí v Liberci a část svého majetku přepisovali i na svého syna Lukáše, který byl žalován o pokus vraždy na starší ženě z Hořic. Lukáš Nečesaný byl osvobozen, byť jeho proces provázela řada podivností jako lobbing poslankyně ANO a bývalé Nečesaného podřízené Jany Pastuchové.

Nečesaný má rovněž dlouhodobě silné vazby s libereckou politikou. Za dob dominance ODS býval rád  vidět s lidmi jako Radim Zika či Přemysl Sobotka a dokonce hrál i za Zikův tým Northern stars po boku manažerů z firmy Syner, která je úzkými vazbami na libereckou politiku proslulá. Před komunálními volbami v roce 2010 dokonce kandidoval na primátora za TOP 09 v čase, kdy se mluvilo o povolební pravicové koalici s ODS. Vaz mu zlomily intriky v liberecké TOP 09 (dnes strana kandiduje se Starosty pro Liberecký kraj), která nakonec skončila bez kandidátky. V posledních letech si získal ale i důvěru některých politiků nových stran. Nejblíže má Nečesaný v současnosti ale asi k ANO skrze zmíněnou poslankyni Pastuchovou.

Luděk Nečesaný nadále v Krajské nemocnici Liberec působil jako ekonomický ředitel, byť se po svém obvinění vzdal pozice ředitele generálního. Na své pozici skončil minulý měsíc.

 

 

Subscribe
Upozornit na
53 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody