Lidé a univerzita zachraňují krajskou nemocnici v Liberci, kde chybí roušky a respirátory

Liberečané i přespolní za jediný den přinesli na 300 ušitých roušek a kolem 150 respirátorů FFP3 do Krajské nemocnice Liberec (KNL), která se na ně obrátila s výzvou o pomoc. Stát ani Liberecký kraj, kterému nemocnice patří, totiž nejsou zatím schopni roušky zajistit, ač jim přípravu na krizovou situaci předepisuje zákon.

V úterý odpoledne vydala KNL tuto naléhavou výzvu směrem k veřejnosti:

„POZOR, AKUTNÍ NEDOSTATEK ROUŠEK V KNL!

Roušky pro Krajskou nemocnici Liberec máme sice přislíbené, nyní se nám jich však akutně NEDOSTÁVÁ.

PROSÍME, pokud sami ROUŠKY šijete či doma nějaké přebytečné máte, budeme velmi rádi, když nám POMŮŽETE překlenout toto těžké období.

PŘINESTE nám – prosíme – vaše roušky (pokud máte i respirátory, můžete i ty), v čase 9:00 – 16:00 na ředitelství KNL ve Vzdušné ul. č. 6 – budova Q (bývalá VZP) do 2. patra (3.NP), sběrné místo bude vyznačeno šipkami. Prosíme vás, abyste je vložili do igelitové tašky a napsali dovnitř vaše jméno či e-mail, abychom vám mohli následně poděkovat.“

Během středy lidé přinesli na 300 roušek a 150 respirátorů. Tisíc speciálních roušek nemocnici  dodala již v úterý také Technická univerzita Liberec, kde místní vědci pohotově vyvinuli látku, která více jak z 90 procent zabraňuje prostupnosti koronaviru. Problém je ale stále v nedostatečné výrobě.

Stát zatím není schopen dodat potřebný počet roušek, ač včera premiér Andrej Babiš uvedl, že o víkendu by do české republiky měla dorazit první zásilka v množství 30 milionů roušek. Podle vyjádření kraje z minulého týdne, místo požadovaných 50 tisíc roušek jich stát do našeho kraje dodal pouhé tři tisíce.

V zásobování také naprosto selhal Liberecký kraj, kterému například Liberecká nemocnice patří. Přitom podle zákona (tzv. „krizový zákon – zákon č. 240/ 200 Sb. o krizovém řízení a o změně některých zákonů) má být jmenovitě hejtman kraje odpovědný za řádnou přípravu na krizový stav, což předpokládá i dostatečný stav zásob a ochranných pomůcek.

Pandemie koronaviru ovšem zastihla Český stát, ale například i Liberecký kraj a jeho hejtmana naprosto nepřipravené, byť byla v této oblasti hlavním mediálním tématem od začátku roku.

 

 

Subscribe
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody