Liberec plánuje směnu se Synerem. Chce se dostat k zanedbaným pozemkům v srdci města

Společnost Syner Group vlastní pozemky v centru města, o které se dlouhodobě nestará a které  jsou pro ostudu celému městu. Jde o lokalitu kolem tzv. Papírového náměstí a Šamánkovy ulice. Město by tyto pozemky pro strategickou rozvojovou polohu získalo výměnou za svůj podíl na Kunratické, kde Syner plánuje postavit nové sídliště.

Jak informoval Náš Liberec již loni na podzim, město plánuje směnu pozemků se společností Syner Group, a.s.  Nyní mají směnu odsouhlasit zastupitelé. Radnice by ráda do svého majetku získala zanedbanou lokalitu kolem tzv. Papírového náměstí, kterou chce pak strategicky rozvíjet. Město se Synerem vymění většinou travnaté plochy na okraji města v Kunraticích, s doplatkem ze strany statutárního města Liberec ve výši 5 453 167 Kč, za pozemky a stavby v centru, v oblasti za bývalou Kavárnou Nisa.

Zde loni Syner Group uvažovala o výstavbě obřích věžáků, kde ale narazila na silný odpor památkářů i samotných zástupců města. Z projektu nakonec sešlo a zástupci města by v místě rádi viděli drobnější zástavbu.

Podle hlavního městského architekta Jiřího Janďourka se jedná o výjimečné, byť dlouho zanedbávané území. „Rádi bychom na celou lokalitu vypsali architektonickou soutěž, podle které se pak bude řídit výstavba. Naše představa je o drobnější zástavbě, která by reflektovala zdejší genius loci a oživila městské centrum,“ přiblížil plán města Janďourek.

Dalším pozemkem, který město, jak napsal Náš Liberec již v listopadu, směnou získá, jsou plochy v Šamánkově ulici navazující na Tržní náměstí na vjezd do areálu LVT. Tyto pozemky jsou mj. důležité pro vybudování plánované blokové tramvajové smyčky – napojení Technického muzea na kolejovou dopravu. I o tento pozemek se Syner Group nestará a hyzdí okolí Tržního náměstí.

Město by mělo získat zhruba 7 tisíc metrů pozemků od Syner group výměnou za cca 20 tisíc metrů na Kunratické, kde se plánuje výstavba nového sídliště s původně  osmi sty byty. Firma by tak dostala volnější ruku v projektu, který za město dohodlo bývalé vedení města v čele s někdejším náměstkem pro rozvoj Janem Korytářem (Změna pro Liberec).

Na Kunratické by mělo vzniknout sídliště o zhruba osmi stovkách bytů, dnes se ale hovoří i nižším čísle. Ale i dnes chce do jeho podoby město mluvit. „Obdrželi jsme územní studii, kterou jsme zhruba rok připomínkovali,“ uvedl pro Náš Liberec městský architekt Jiří Jnaďourek. „Rozhodující slovo bude míst stavební úřad, ale projekt pohlídáme. Měly by zde vzniknout menší bytové domy, dostatek ploch zeleně, občanské vybavenosti a školka.,“ dodal Janďourek.

Pohlídat proces realizace nového sídliště na Kunratické nebude od věci. Varovným příkladem je sídliště u Masarykovy ulice, které bylo prezentováno jako „viladomy“. Původně zde mělo vzniknout zhruba 80 bytů, ale nakonec jich je téměř 170 a výstavba sklidila silnou kritiku odborné i laické veřejnosti.

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody