Obce přijdou o kompenzace za covid. Můžou za to poslanečtí flákači, zlobí se liberecký senátor

Další problém pro obecní rozpočty, včetně toho libereckého, je na obzoru. Na vině jsou poslanci opozičních stran, kteří se nedostavili na hlasování a nepodpořili kompenzace pro obce. Tak se stalo, že poslanci dvou klubů mohli přehlasovat zástupce sedmi politických stran. Znamená to tak, že s definitivní platností období září až leden kompenzováno nebude, každá obec tak přišla odhadem o cca 650 Kč za občana a kraj 300 Kč za občana.

Poslanci nejsou zvyklí chodit do práce a odnesou to obce a kraje. Svým liknavým přístupem tím rozlítili libereckého senátora Michaela Canova (Starostové), který se spolu se svou kolegyní Hanou Žákovou (Starostové s podporou ODS), angažuje v legislativním boji za kompenzace za újmy obcím a krajům, které jim vznikly v souvislosti s aktuální krizí kolem koronavirové pandemie.

Senátor Canov, který je ale i zároveň starostou Chrastavy, si nebral ve své kritice poslanců, kteří nebyli schopni dorazit na hlasování o kompenzacích pro obce, servítky. „Moc se omlouvám, ale budu poprvé v životě na Facebooku vulgární. Ať jdou do PR*ELE !!! Kdo? Chybějících 18 poslanců ODS, Pirátů, TOP09 a KDÚ-ČSL.  Kompenzace za podzimní a zimní krizi obce a kraje nedostanou!!!  Proč? Protože se 18 poslanců výše uvedených stran neráčilo přijít do Sněmovny, aby podpořilo sněmovní vratku!!!“, rozohnil se v únoru na svém facebookovém profilu Michael Canov.

Senátní vratka o kompenzacích za covid tak neprošla, neboť získala jen 72 hlasů a kvórum bylo 78.  Pro nebylo ANO (přítomno 72 ze 78) a komunisti (přítomno 9 z 15). „Co se stane, když se poslanci naučí chodit do práce jen jednou za 6 měsíců a najednou mají přijít i jindy? No, nepřijdou..“, kritizuje ve svém ironickém vystoupení v Senátu ČR chování poslanců z řad ODS, Pirátů, TOP 09 a KDU-ČSL Michael Canov.

Jeho slova potvrzuje pro Náš Liberec i ekonomický náměstek libereckého primátora Zbyněk Karban z ANO. „Je to přesně tak, tj. 1250 Kč na hlavu + vylepšení RUDu (rozpočtové určení daní – pozn.red.), za podzimní a zimní krizi jsme nic nedostali, jestli mám dobré informace tak ten senátorský návrh schválen nebyl…Takže zatím s ničím na víc rozpočet 2021 nepočítá, bohužel…,“ odpověděl na dotaz naší redakce náměstek Karban.

Fatální dopad pro obce si ale brzy uvědomili i na vládě a ministryně Alena Schillerová přišla s vstřícným krokem. Uznala nároky obcí a krajů a sama do  návrhu zákona zařadila kompenzace ve výši 80 %, ovšem až od února 2021.

Vypadává z toho období od září do ledna včetně, za něž obce i kraje nedostanou jako kompenzaci ani korunu. Podle senátora Canova jde ale hlavní díl viny za poslanci, a to většinou opozičních stran. „Nutno ovšem říci, že zde byla ovšem na vině v první řadě sama Sněmovna, která, přestože pro zavedení kompenzace za podzimní a zimní krizi (září až leden) byla domluvena při senátní vratce, která to zaváděla, podpora 7 stran z devíti,“ uvedl Michael Canov pro Náš Liberec.

Navíc Senát o jeden hlas odmítl možnost, aby si Sněmovna udělala reparát, a pokusila se znovu schválit senátní vratku, která by obcím zaručila kompenzace za říjen až leden. Tentokrát opět opoziční  ODS nepodpořila pozměňovací Hany Žákové a Michaela Canova s odůvodněním, že jde již o minulost loňského roku a návrh tak o jeden jediný hlas neprošel.

Subscribe
Upozornit na
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody