Kraj si chce vzít úvěr 1,3 miliardy na modernizaci nemocnice

Liberecký kraj si hodlá vzít zatím svou největší půjčku – 1,3 miliardy korun. Ty chce použít na výstavbu Centra urgentní medicíny, které má vzniknout v areálu Krajské nemocnice Liberec (KNL). Nové medicínské centrum má celkově, včetně vybavení, stát zhruba 3,4 miliardy korun. Jde o největší investici od vzniku Libereckého kraje. Půjčka má být splacena do roku 2035.

Pro Liberecký kraj bude zařizovat poptávku externí společnost Deloitte Advisory. Ta bude, se včerejším souhlasem zastupitelů, poptávat komerční banky, ale například i Evropskou investiční banku, od které si vedení kraje slibuje, že by realizaci Centra urgentní medicíny mohla spolufinancovat. Nabídky mohou banky předkládat do 30. listopadu letošního roku, přičemž rozhodnutí, u které finanční instituce si Liberecký kraj vezme úvěr, by mělo padnout do roka. Tedy do března 2022. Kraj má ze svého přispět částkou 380 milionů korun.

Liberecký kraj je sice zcela závislý na příjmech od státu, který mu ročně posílá zhruba 3 miliardy korun, ale hejtman Martin Půta směrem ke státu opět nešetřil kritikou. „Měli jsme sice přislíbeno od předchozího ministra zdravotnictví, že nám stát na stavbu přispěje, ale to byl bohužel jen slib bývalého ministra zdravotnictví.,“ okomentoval jízlivou poznámkou situaci hejtman.

Jistá není ani konečná cena stavby, což včera zaznělo na zastupitelstvu Libereckého kraje. „Jak tomu tak bývá, konečná cena bude známá až po započtení všech úrokových sazeb, víceprací a všech nákladů,“ oglosoval finanční výhled na investici hejtman Martin Půta. Ke stavebním pracím za 2,4 miliardy korun je podle něj nutné ještě nutné započítat náklady ve výši zhruba jedné miliardy na vybavení a přípravu projektu, přeložky sítí, výkupy pozemků, změnový management a pořízení přístrojů. Náklady projektu jako celku včetně zdravotních technologií tak činí přibližně 3,4 miliardy korun.

Výstavbu nového medicinského centra plánují v Liberci již deset let a často je kolem ní i politické dusno. Hejtman Martin Půta se opakovaně snaží do vedení nemocnice na sílu protlačit svého blízkého kamaráda, Pavla Marka, který díky jeho vlivu získal na starost českolipskou nemocnici. Naposledy se Půta snažil Marka instalovat do vedení KNL těsně před loňskými krajskými volbami, a to dost nestandardním způsobem. Proti tomu protestovali zástupci ostatních stran i představitelé KNL a lékaři.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody