Liberecká náplavka – tak jak to tedy bude?

Minulý týden vydal Liberecký kraj prohlášení, že revitalizace okolí krajského úřadu, včetně vybudování náplavky, je zase o něco blíže. Jenže to Liberečané poslouchají už 10 let. Loni vedení kraje náplavku odpískalo a přednost dostal parkovací dům. Náplavka ale prý i tak bude. Z čeho se zaplatí, ale pořád není jisté.

Před několika dny Liberecký kraj do médií sdělil, že projekt náplavky je zase „o krok blíž“. „Ministerstvo zemědělství odsouhlasilo, že Povodí Labe může vyslovit souhlas s odstraněním pravobřežní opěrné zdi u řeky Nisy, kde má Liberecký kraj v úmyslu vystavět náplavku. Díky tomuto posunu můžeme v brzké době zažádat o vydání územního rozhodnutí a následně i stavebního povolení,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky (Piráti). Náklady za odstranění vodního díla bude hradit Liberecký kraj. Cena za tuto část nábřežní zdi činí 351.960 korun.

Jenomže jak zjistil Náš Liberec, Liberecký kraj i město, byť spolu oficiálně dobře spolupracují, a to i na realizaci náplavky a rekultivaci dolního centra, vůbec neví z čeho celý projekt financovat. A každá strana tvrdí něco jiného.

Vybudování náplavky u Nisy je voličsky atraktivní téma. Prvně jej slibovala před volbami v roce 2010 ODS, od roku 2012 o ní mluví od té doby na kraji (a poslední 3 roky i na městě) vládnoucí Starostové pro Liberecký kraj. Jenomže zatím jen mluví a ukazují obrázky a vizualizace.

Loni byla liberecká náplavka a zkulturnění dolního centra Liberce prvním a jediným projektem, který kvůli ekonomické krizi spojené s covidem dostal červenou. „Jedinou investicí, kterou kraj zastaví, je úprava okolí sídla Libereckého kraje. Ta nám v tuto chvíli přijde zbytná,“ oznámil v červnu 2020 hejtman Libereckého kraje Martin Půta a jeho rada.

Jenomže to vyvolalo nevoli u občanů a s blížícími volbami se náplavka opět stala pro místní politiky „prioritou“. Ovšem jen marketingovou. Po podzimních volbách v roce 2020, kdy na kraji usedla koalice Starostů, ODS a Pirátů, opět místo náplavky dostal přednost parkovací dům, který má stát, jak ukázal Náš Liberec, vedle dvou poloprázdných.

Liberecký kraj navíc vůbec neví, kde by na před volbami tak anoncovanou náplavku vzal peníze. Vyplynulo to již v únoru tohoto roku. Tehdy vedení kraje tvrdilo, že chce dolní centrum upravit „pomocí dotace“. Na dotaz Našeho Liberce, zda tedy vedení kraje již ví o dotačním zdroji, ze kterého by šlo prostředky na úpravu okolí úřadu a náplavku čerpat, nikdo nebyl schopen odpovědět. „My se samozřejmě snažíme, abychom získali nějakou dotaci, počítáme s tím dotačním zdrojem, ale nemáme to ještě stoprocentně, až když to dopadne dobře a zdroj získáme, tak jedině dobře a když ne, tak stejně do toho půjdeme,“ odpověděl v obecné rovině dotazem evidentně zaskočený náměstek hejtmana Zbyněk Miklík z Pirátů.

Je duben a přes všechny proklamace mezi Libercem a Libereckým krajem stále není jasno, jak náplavku financovat. Liberecký primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) tvrdí, že náplavku a její okolí zaplatí Evropská unie. „Pro aglomeraci Liberec – Jablonec bude v programu IROP od r. 2022 rezervováno 250 milionů Kč pro revitalizaci veřejných prostranství, sídlišť, náměstí, apod., uvedl na facebookových stránkách Kanceláře architektury města primátor Zámečník v sobotu 10.4. 2021,“ Náplavka bude jeden z několika prvních projektů hned na startu programu, který od 2022 do aglomerace přinese 2,6 miliardy Kč.,“ ujistil veřejnost primátor.

Jenomže toto ujištění je v naprostém rozporu s tím, co tvrdí Liberecký kraj. Na dotaz naší redakce představitelé kraje, kde hejtmanem Zámečníkův stranický šéf Martin Půta ze Starostů, tvrdí, že náplavku a okolí nebude financovat Evropská unie, ale sám kraj. „Projekt náplavky a dolního centra Liberce (II. etapa) bude hrazen z rozpočtu Libereckého kraje. Konkrétní finanční částky budou uvedeny na podzim letošního roku v aktualizovaném střednědobém výhledu rozpočtu Libereckého kraje na období let 2022–2025,“ zní oficiální dnešní stanovisko kraje.

Jak to tedy je s náplavkou i anoncovanou spoluprací města i kraje, je ve skutečnosti ve hvězdách. Otázkou je, zda revitalizace dolního centra nezůstane, tak jako posledních 10 let, jen na papíře, potažmo na líbivých obrázcích a vizualizacích.

Subscribe
Upozornit na
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody