Korytář vyhrál soud. Nadrchal se svou žalobou neuspěl

Kontroverzní liberecký stavební podnikatel, majitel společnosti Investing CZ Josef Nadrchal, žaloval bývalého libereckého politika Jana Korytáře ze Změny pro Liberec za to, že v roce 2020 kritizoval systém veřejných stavebních zakázek v Libereckém kraji, kde Nadrchalova Investing CZ hraje významnou roli. Soud žalobu zamítl v plném rozsahu.

Žalovaný výrok pronesl Jan Korytář na zastupitelstvu Libereckého kraje v lednu 2020. Tehdy kritizoval fakt, že Investing CZ, kterou vlastní Josef Nadrchal a jeho žena Dana, získává zakázky na technický dozor investora (TDI), kdy má pro kraj hlídat cenu stavby, ta se ale naopak poté zvyšuje. Korytář tehdy argumentoval, že nebude náhoda, že Josef Nadrchal a jeho firma, kteří jsou známí a ani se netají úzkými styky se zdejší stavební lobby v čele se společností Syner, podávají nabídky na TDI výrazně pod cenou ostatních uchazečů. A to i pod předpokládanou cenou, aby se na místo „dozorce“ dostali.

A to se nelíbilo Nadrchalovi, který Korytáře zažaloval rovnou u soudu pro poškozování dobrého jména, aniž by podal například předžalobní upomínku, jak bývá obvyklé. Nicméně liberecký soudce argumenty žalobce neuznal. Naopak rozhodl, že zastupitel může vyjádřit své podezření ohledně veřejných zakázek, což se, dle soudu, také stalo. „Všechny žalované formulace byly ve formě podezření a kritiky, na které má zvolený zastupitel právo,“ uvedl soudce.

Jan Korytář na svých tvrzeních trval a u soudu dokazoval své teze výčtem velkých stavebních zakázek kraje, kde TDI získala Nadrchalova Investing CZ, a to s cenou hluboko pod očekávanou částkou i nabídkou dalších uchazečů. Rovněž také vypočítával, o kolik se pak samotné stavební zakázky pod „dozorem“ TDI veřejné kase prodražily. Vždy šlo o miliony, někde dokonce o desítky milionů korun. „Například u budovy D krajského úřadu byla předpokládaná cena zhruba 220 milionů korun, končilo se na nějakých 290 milionech,“ uváděl ve své obhajobě Jan Korytář.

Soud se nakonec přiklonil na Korytářovu stranu a žalobu zamítl. Právní zástupce Josefa Nadrchala si ale nechal čas na rozmyšlenou, zda se odvolat či nikoliv. Rozsudek tedy není pravomocný. 

Jan Korytář byl s rozhodnutím soudu spokojen. Pro Náš Liberec jej okomentoval. „Že se z veřejného vesele bere a bralo je realita, co je svět světem. Co se mění, je to, zda se o tom smí veřejně mluvit. Jsem rád, že žijeme ve svobodné době, kdy to možné. Lidé jako pan Nadrchal využívají možností, které systém umožňuje, takže se na ně vlastně ani nelze zlobit. On by zase ale mohl pochopit, že to, že je hodně „šikovný“ v oblasti veřejných zakázek, ještě neznamená, že se o tom nebude moci mluvit. Nelze mít zkrátka všechno najednou.“ 

Jan Korytář byl mezi lety 2010 až 2020 lídrem Změny pro Liberec. V roce 2010 se stal, po vítězných komunálních volbách, primátorem, ale po zákulisní dohodě svých koaličních partnerů z Liberce občanům (Starostové pro Liberecký kraj a Lidovci) a ČSSD, byl sesazen, protože odmítal podepsat zakázky na rekonstrukci lázní (zde TDI dělala např. Nadrchalova Investing CZ) a přístavbu nového bazénu. Ty byly připraveny ještě jeho předchůdcem Jiřím Kittnerem z ODS. Další volby se Změnou vyhrál v roce 2014, ale stal se jen statutárním náměstkem primátora. V roce 2018 skončil až třetí a v krajských volbách loni pohořel a ohlásil odchod z politiky.

Josef Nadrchal byl za ODS vysokým úředníkem magistrátu a rovněž zastupitelem za Demokratickou regionální stranu, která v Liberci s ODS v minulosti dokonce vládla. Poté odešel do soukromé sféry a založil si společnost provozující TDI.  Firma je přitom dlouhodobě kritizována, že místo veřejného zájmu, za který je v zakázkách placena, spíše spolupracuje se stavebními firmami a ve výsledku se stavby prodražují. Majitel Investing CZ Josef Nadrchal je také známý svými přátelskými styky s majiteli liberecké společnosti Syner, která spolu s Investing CZ čelila žalobě za tunelování veřejných financí během MS v lyžování 2009. Roli Investing CZ kritizoval nejen státní zástupce u soudu, ale i Nejvyšší kontrolní úřad. Výsledkem bylo, že začátkem loňského roku musela Technická univerzita Liberec doplatit státu 25 milionů korun, byť u soudu s Investing CZ a Synerem nebyl nikdo odsouzen. 

Po ovládnutí liberecké politiky Starosty pro Liberecký kraj, kteří vládnou na kraji i na městě, se Investing CZ a Josef Nadrchal znovu vrací na výsluní. Investing CZ Josefa Nadrchala na sebe upozornila i v poslední době, kdy například dozorovala stavbu tzv. podnikatelského inkubátoru, kterou platil Liberecký kraj a realizoval ji CL-EVANS. Stavba se prodražila o 55 milionů korun. Náš Liberec také letos v lednu upozornil, že Investing CZ získala bez výběrového řízení zakázku na cca 1,2 milionu na „dozor dozora“ při rekonstrukci Liebiegova paláce. Ten přitom své TDI již měl.

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec po téměř deseti letech aktualizuje ceník svých pozemků. Nová pravidla pro prodej a směnu nemovitostí v majetku Liberce schválila Rada města.
V zákulisí libereckého Divadla F.X. Šaldy probíhá spor mezi vedením a jeho, dnes již bývalým, šéfdirigentem Martinem Doubravským. Ten se s divadlem soudí kvůli
Liberecká radnice se dohodla se zástupci Českých drah na odkupu dnes nefunkční lanovky na Ještěd. Město by mělo zaplatit 35 milionů. Podstatně nákladnější ale
Před měsícem se liberečtí politici radovali v médiích. Jak nízké přišly nabídky na stavbu plaveckého bazénu. Byla to ale (opět) poněkud nefér mediální hra