Připravil projekt sociálních bytů a sehnal peníze, dnes o něm radnice mlčí

Politika je tvrdá věc. Současné vedení se dnes chlubí výstavbou sociálních bytů pro potřebné. Opozice ale kritizuje, že záměrně vymazává zásluhy jejich bývalého zastupitele a náměstka Jana Korytáře, který celou akci připravil a sehnal na ni potřebné desítky milionů, bez kterých by byty nevznikly.

Dvaadvacet nově zrekonstruovaných bytů nabídne během září k užívání budoucím nájemníkům město Liberec. Do opravy dvou domů v ulici Orlí a Proboštská radnice v uplynulých měsících investovala téměř 60 milionů korun. Více než polovinu z této částky (cca 32,5 mil.) získala z evropských dotací. Druhý se dočká slavnostního předání 20. září. Oba objekty začnou lidé naplno využívat nejpozději do konce roku.

Byty různých velikostí od 1+kk do 4+kk budou využívány pro zajištění dostupného bydlení pro osoby v aktuální bytové nouzi v ekonomicky aktivním věku, které buď nemají žádné, nebo mají nevyhovující bydlení. Zajímavá je ale na situaci i jiná věc.

Celý projekt vznikl za minulého vedení města (Změna pro Liberec + ANO), kdy také na něj odbor pod vedením tehdejšího změnařského náměstka Jana Korytáře sehnal patřičné dotace z Evropské unie.

Paradoxně byl tehdejší Korytářův tým „lovců dotací“, se kterým na radnici přišel, kritizován jako zbytečné výdaje pro městskou kasu od tehdejší opozice ze Starostů pro Liberecký kraj a ODS, kteří Změnu před třemi lety na radnici vystřídali. Dnes se ale těmito výsledky sami chlubí.

Jan Korytář se po prohraných loňských krajských volbách rozhodl odejít z aktivní politiky. Jeho kolegům ze Změny se ale nelíbí, že si, podle nich, současné vedení města přisvojuje jeho práci a ani jej například nepozve na slavnostní otvírání opravených domů. Podle Jindřich Felcmana ze Změny je to chlubení se cizím peřím a cenzorská snaha vymazat práci Změny pro Liberec pro město z historie.

„Prosím, vraťme i té naší malé komunální politice trochu důstojnosti a nadhledu. Tahle umanutá snaha současného vedení města vymazat z historie před podzimem 2018 vše dobré pouze nahrává různým populistům a demagogům, jejichž lživá politická komunikace je pak nerozlišitelná od jakékoliv jiné politické komunikace. A obrátí se to tak proti nám všem,“ uvedl v dopise zastupitelům Jindřich Felcman.

Felcman jako příklad uvádí nedávný rozhovor primátora města Jaroslava Zámečníka pro Liberecký deník. V něm primátor na jasně položenou otázku redaktora, že současné vedení podle opozice nemá žádné vlastní investiční projekty a nezvládá čerpat dotace, primátor Zámečník podle Felcmana „bez uzardění odvětil seznamem projektů připravených za minulého vedení města, přestože moc dobře věděl, kam otázka pana redaktora směřovala“ (celý rozhovor ZDE: https://liberecky.denik.cz/zpravy_region/rozhovor-primator-liberec-jaroslav-zamecnik-20210912.html ).

Náš Liberec se obrátil s dotazem, proč nebyl pozván ani ve zprávě města zmíněn Jan Korytář, na náměstkyni Radku Loučkovou Kotasovou (ANO), která má na starosti dotace. „Protože Jan Korytář již není zastupitelem, předpokládali jsme, že se informaci o slavnostním dokončení, respektive předání stavby, dozví od zástupce politického uskupení, za které v minulosti působil jak v roli náměstka, tak zastupitele. Opravdu není v našich silách, abychom u každého z projektů, kterým se jednotlivé odbory magistrátu věnují, zpětně dohledávali všechny jednotlivce, kteří se v dlouhé historii úřadu na něčem podíleli, natož je zvali formou individuální pozvánky,“ uvedla náměstkyně.

Pro Náš Liberec okomentoval situaci i bývalý náměstek Jan Korytář. „Obnovu městského majetku z dotací jsem chápal jako jednu ze svých priorit, ke které směřovalo naše úsilí, bohužel čtyři roky byly málo, když jsme začínali prakticky od píky. V roce 2014 nebyli na radnici žádné rozpracované projekty ani projektoví manažeři, žádný dlouhodobý plán ani zavedené projektové řízení. Nikdo neřešil kofinancování projektů. Nikdo systematicky nesledoval dotační výzvy. Toto vše připravit, prosadit a vybudovat chvíli trvalo. Takže většina projektů na sociální bydlení je dokončena až nyní a ovoce našeho úsilí tak sklízejí Starostové. Důležité ale je, že město zase buduje nové byty pro ty, kdo nedosáhnou na komerční nájem. Tak snad v tom bude současné vedení pokračovat i nadále,“ sdělil pro náš web bývalý náměstek pro ekonomiku a rozvoj města.

Příběh opravených domů v Orlí a Proboštské ulici má přitom ten šťastnější konec. Předchozí vedení liberecké radnice, zastoupené tehdejším náměstkem Janem Korytářem, sehnalo v minulém volebním období dotaci i na nové autobusové nádraží ve výši 150 milionů korun, vykoupilo pro to potřebné pozemky, vypracovalo projekt a vysoutěžilo jeho podobu, se kterým uspěl známý liberecký architekt Petr Stolín. Součástí měl být i park a parkovací dům pro 400 aut, který měl ulevit dopravě v centru.

Před více než dvěma lety ale předal primátor Jaroslav Zámečník Liberce hotový projekt hejtmanu Martinu Půtovi, ten ale situaci nezvládl, dotace propadla a projekt skončil. V Liberci tak dál zůstávají shnilé stavební buňky a sliby o hezčím a větším autobusovém terminálu v prostorách vlakového nádraží kdesi v budoucnu. Miliony korun na přípravu původního projektu tak zároveň přišly na zmar.

Subscribe
Upozornit na
30 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody