V Libereckém kraji i v Liberci zvítězilo ANO, volby ale opanovala pravice

Je rozhodnuto. V Libereckém kraji je v tuto chvíli sečteno 99,6% hlasů. Volby vyhrálo ANO, ale podobně jako v celé republice se radují zástupci koalic SPOLU a PirStan, byť pro Piráty znamená spojení se Starosty faktické vymazání z politické mapy. Hranici pro vstup do sněmovny v kraji překonali již jen SPD.

V Libereckém kraji získalo ANO necelých 27 % voličských hlasů. Druhá je koalice SPOLU, té dalo svůj hlas téměř 23 % voličů, PirStan, respektive Starostům, které voliči na úkor Pirátů kroužkovali důvěřuje přes 21 % lidí, kteří přišli k volbám. Extrémní pravici v podobě SPD volilo 11% procent voličů.

Ostatní strany v soutěži o poslanecké mandáty propadly. První pod hranicí pěti procent potřebných pro vstup do Poslanecké sněmovny je Přísaha Roberta Šlachty, která na severu Čech získala 4,3 %. Následuje ČSSD, kterou podpořilo 3,5 % voličů. Za nimi je KSČM se 3% a koalice Trikolóry, Soukromníků a Svobodných s 2,9% hlasů. Volný blok dostal 1,4 % a Zelení 1,2 % voličské podpory.

V samotném Liberci zvítězilo ANO se 27 % voličských hlasů, druzí byla koalice PirStan, kterou volilo 23%, třetí pak SPOLU se 21,6 % hlasů a následuje SPD, kterou pod Ještědem volilo 10,6% voličů. Přísaha obdržela 4,5 % hlasů, ČSSD 3,4 a Trikolóra, Svobodní a Soukromníci 2,9 % hlasů. Komunisté obdrželi 2,6% a Zelení 1,4% hlasů.

Volby v kraji na úrovni Liberce dopadly jinak než v celé zemi. Na celorepublikové úrovni aktuálně vítězí koalice SPOLU s 27,6 % hlasů, za ním je ANO, které se odsunulo na druhou pozici s 27,2 % hlasů. Následují PirStan s 15,5 % hlasů, ale Piráti ztratili na úkor Starostů obrovský počet mandátů, takže se jedná spíše o Starosty. SPD má 9,6 % hlasů. Za dveřmi parlamentu zůstala Přísaha Roberta Šlachty i ČSSD se 4,7 %. KSČM získala 3,6 % a Trikolóra, Svobodní a Soukromníci 2,8 %. 

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody