S darováním zoo a botanické zahrady kraji má problém stále větší počet zastupitelů

Podle oficiálních vyjádření vedení města má převod zoo a botanické zahrady pod Liberecký kraj jasnou podporu, ale není tomu tak. Darování tradičních a klíčových městských organizací kraji nekritizuje jen opozice, ale mají s ním problém už i koaliční zastupitelé a radní statutárního města Liberce.

Minulý týden přineslo zasedání zastupitelstva města Liberce velké překvapení. Neprošel zásadní bod, a to převod liberecké zoologické a botanické zahrady pod Liberecký kraj, který městu „na oplátku“ daruje své dva domovy důchodců. Jenomže s tímto historickým převodem nesouhlasí ani část koaličních zastupitelů a dává to čím dál víc najevo.

Galavečer hejtmana dostal přednost

Zastupitelstvo plně ovládá koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS. Ta disponuje pohodlnou většinou 31 zastupitelů ze 39. Jenomže ani to nestačilo. Pozornost na sebe strhl primátor Jaroslav Zámečník, který se zastupitelkou města a krajskou radní pro kulturu Květou Vinklátovou (oba Starostové pro Liberecký kraj) odjel na hejtmanský galavečer do libereckých lázní.

„Bohužel ve čtvrtek na jednání zastupitelstva jsme připravené smlouvy o převodu prozatím neschválili a hlavní podíl viny na tom nesu já osobně… Diskuse se u převodu ZOO a BZ tak neočekávaně protáhla, že závěr projednávání těchto bodů probíhal bez mé účasti, což mě mrzí. Okolnosti, které nastaly v důsledku mé nepřítomnosti, jsem nedomyslel a podcenil. Do zastupitelského sálu jsem se vrátil v době, kdy už bylo jednání zastupitelstva ukončeno,“ popsal své jednání na svém profilu primátor Jaroslav Zámečník.

Primátor je o výhodnosti toho, že se Liberec zbaví obou zahrad, dlouhodobě přesvědčen. „Plánované změny, dohodnuté s Libereckým krajem, považuji za velmi důležité jak pro Liberec, tak i pro Liberecký kraj a zejména pro převáděné organizace. Pevně věřím, že ke schválení dojde v nejbližším možném termínu,“ myslí si primátor Zámečník.

Zastupitelů koalice bylo dost, ne všichni ale souhlasí

Nicméně nepřítomnost primátora a několika málo zastupitelů, kteří dali přednost galavečeru, který pořádal hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), nebyla jediným a ani hlavním důvodem, proč bod Starostové stáhli. S převodem zoo a botanické zahrady totiž nesouhlasí ani podstatná část zastupitelů koaličního ANO.

Jedním z nich je i Marek Vávra, který je dokonce městským radním. „Já jsem proti tomu převodu konzistentně. Nelíbí se mi, že se město vzdává tak obrovského i strategického majetku, za který navíc nedostává odpovídající náhradu,“ uvedl pro Náš Liberec radní Vávra.

Marek Vávra ale není ve svém postoji sám. S převodem má problém i stále větší počet jeho kolegů z ANO, kterým se nelíbí údajný direktivní způsob, jakým je převod realizován, i to, že vedení města nereaguje na připomínky ke smlouvám u tak zásadní majetkové operace.

„Těch výhrad je víc, myslím například, že se i pan náměstek Langr (náměstek pro kulturu za Starosty pro Liberecký kraj, který má smlouvy na starosti-pozn.red.) nevypořádal se všemi připomínkami, jak od opozice i od ostatních. Budeme se to snažit ještě řešit, ale v klubu jsme dohodli, že v tomto bodě bude volné hlasování, a nikoliv jednotný postup,“ vysvětlil stanovisko libereckého ANO Marek Vávra.

Opozice před převodem varuje

Darování zoo a botanické zahrady Libereckému kraji silně kritizuje opozice. Podle ní se Liberec nevýhodně zbavuje majetku a do budoucna si zadělává na řadu problémů. „Že primátor Zámečník odešel v průběhu projednávání tak důležitého bodu natřásat se na hejtmanův ceremoniál, to jen ukazuje na jeho pokřivené priority. Nicméně nemělo by zapadnout, že i bez něj měla na jednání koalice dost hlasů. Akorát, že i někteří koaliční zastupitelé z klubu ANO si touto transakcí vůbec nejsou jistí. Mimo jiné jsou poněkud rozpačití z toho, jak arogantně a uspěchaně je ze strany náměstka Langra připravována,“ potvrzuje Vávrova slova i opoziční zastupitel za Změnu pro Liberec a předseda libereckých Zelených Jindřich Felcman.

Ani opozici se nelíbí, jak jsou smlouvy připraveny. Kritizuje například to, že není vůbec navázána na povinnost kraje skutečně do ZOO investovat. Přitom právě nutností investic celou transakci vedení Liberce obhajuje. Neprovázanost smlouvy o převodu se závazkem kraje investovat do ZOO potvrdil na jednání zastupitelstva i právník, který smlouvu připravil. S tím, že tyto smlouvy budou připraveny až později. Jenomže to už bude převod zpečetěn.

Seminář jen pro někoho, kritici nejsou vítaní

Vedení města si je moc dobře vědomo, že s operací mají problém i koaliční zastupitelé. Připravilo proto pro ně seminář, kde se jim bude snažit výhody vysvětlit. Jenže zaráží, že jde o seminář pouze pro koaliční zastupitele. Opozice, která má řadu výhrad, vůbec nebyla přizvána.

To vadí například Jaromíru Baxovi z LOL-Liberce otevřeného lidem. „Na zastupitelstvu jsme měli mnoho připomínek i k samotným smlouvám, ale tyhle připomínky byly arogantně smeteny s argumentem, že bychom pro převod stejně nehlasovali. I teď radnice chystá seminář o převodu, ale jen pro koaliční zastupitele,“ podivuje se přístupu primátora a odpovědného náměstka zastupitel Baxa.

I on patří mezi ty, kteří se samotným darováním obou zahrad mají velký problém. „Převést zoo a botanickou na kraj není žádná výhra. Přijdeme o možnost ovlivnit, jak se budou zahrady rozvíjet a jak se jejich provoz dotkne lidí, kteří bydlí okolo. Nejlepší by bylo, kdyby kraj byl ochotný Liberci alespoň na čas pomoci, stejně jako Liberec na čas pomáhá krajské nemocnici příspěvkem na další rozvoj,“ myslí si Baxa.

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody