200 let starý dům půjde k zemi. Sponzor pana hejtmana může stavět

Další z libereckých historických zákoutí se stane minulostí. Klasicistní dům na ulici 5. května, bývalý hostinec U naděje, později U Severů, zřejmě půjde k zemi. Může za to „péče“ jeho současného majitele, který o jeho stržení usiluje dlouhodobě. Dům přitom požívá památkové ochrany.

Klasicistní bývalý hostinec v centru Liberce bude stržen. Současný majitel, podnikatel a vlastník sousední nemovitosti a společnosti KASRO, Štěpán Hyk, objekt před několika lety odkoupil a chtěl jej nechat zdemolovat. Proti tomu se ale tehdy postavili, jak informoval Náš Liberec, památkáři. Dům se totiž nachází v památkové zóně. „Památková rada substituci stávajícího objektu odmítla,“ uvedl pro Náš Liberec před rokem ředitel Národního památkového ústavu (NPÚ) v Liberci Miloš Krčmář.

Majitel objektu se po odmítnutí přímé demolice uchýlil ke „klasickému českému developerskému“ postupu. Tedy, pokud mu město nepovolí dům strhnout hned, nechává ho schválně chátrat. Historická budova v památkové zóně tak měsíce chátrá, je poškozená, neopravená a nezabezpečená, za přístřešek si ji vybrali bezdomovci a narkomané. Kvůli „péči“ nového majitele, která dělá vrásky už i sousedům, musely letos v místě několikrát zasahovat i silové složky.

Takový přístup je sice v rozporu s vyhláškou, ale jak říká sám ředitel Národního památkového ústavu v Liberci Miloš Krčmář, současný přístup samosprávy i státu jen nahrává podobnému přístupu vlastníků, kteří se chtějí historických objektů zbavit.

Podobný přístup se tak podnikateli Hykovi nakonec vyplatil. Budova je kvůli jeho přístupu v takovém stavu, že proti jejímu stržení již nejsou ani památkáři, kteří ji v minulosti odmítali. Dům tedy čeká demolice a výstavba nového objektu.

Přístup současného vlastníka, tedy nechat objekt dovést do takového stavu, že bude muset být stržen, letos znamenal, že se v něm usídlily i asociální skupiny, které ohrožovaly okolí. Objekt proto musel být vyklizen.

„Na základě hlasování v Památkové radě Národního památkového ústavu v Liberci byl záměr demolice stávajícího objektu a realizace novostavby akceptován. Předcházela tomu dlouhá diskuse, přičemž podmínkou demolice je zpracování stavebně-historického průzkumu. Studie novostavby pak byla při následných konzultacích s NPÚ upravena a bude dále rozpracovaná ve fázi projektu,“ uvedl pro náš web Petr Freiwillig, předseda Památkové rady NPÚ.

Vlastník domu má ale zastání v Radě architektů, což je liberecký orgán, který zavedl kontroverzní bývalý primátor Liberce Tibor Batthyány (zvolen za a vyhozen z ANO). Hlavou liberecké Rady architektů je od roku 2017 Josef Smutný. Ten za demolici historického domu na 5. květnu lobbuje dlouhodobě. Stěžoval si například na liberecké památkáře i na generálním ředitelství Národního památkového ústavu v Praze, ale jeho stížnosti byly jako nerelevantní shozeny ze stolu.

Podnikateli a vlastníkovi klasicistní budovy dost možná nahrály i jeho politické styky s libereckými politiky, zejména z řad Starostů pro Liberecký kraj, když například pravidelně podporuje nemalými částkami akce hejtmana Libereckého kraje Martina Půty. Na loňském plesu hejtmana Libereckého kraje například patřil mezi nejštědřejší sponzory, když hejtmanu Půtovi přispěl částkou 200 tisíc korun.

Vedení města se na náš dotaz k situaci nevyjádřilo. Neodpověděl ani současný vlastník.

Objekt bývalé restaurace U Severů, chátrající k vůli podnikatelským záměrům Štěpána Hyka, má zvláštní vypovídací hodnotu. Představuje jeden z mála zachovalých klasicistních domů, které ještě dokumentují původní historickou zástavbu tzv. Filipova města ze začátku a první poloviny 19. století, kterou po sto letech vystřídaly okolní, většinou historizující či již secesní, nájemní bytové domy.

Bývalý hostinec U naděje tak dokládá střídání jedné éry, kdy ještě Liberec byl poddanským městem, za druhou, ve které se stal sebevědomou průmyslovou metropolí severovýchodních Čech a politicky prvním městem německých obyvatel tehdejšího Českého království.

Subscribe
Upozornit na
70 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody