Soud dal za pravdu občanům. Cesta u hřiště ve Zborovské rokli nebude

Před čtyřmi lety přišel investor s nápadem, že ve Zborovské rokli, oblíbeném místě rekreace a dětských her, postaví příjezdovou cestu pro zamýšlený bytový dům. Ač měl podporu části libereckých politiků, zvedl se proti tomu mohutný občanský odpor. Soud dal dnes lidem za pravdu.

Rokle ve Zborovské ulici na Starém městě je po desítky let oblíbeným hřištěm, které slouží místním i přespolním, stejně jako dětem z okolních škol a školek. V roce 2013 zde proběhla povedená a nákladná revitalizace sportovišť a volnočasových ploch z fondů EU, což ocenili mnozí občané.

Jenomže část Zborovské rokle je v soukromých rukou. Liberecký Projektový ateliér DAVID s.r.o. chce na části místní rokle zbudovat několikapatrový bytový dům. A v roce 2017 přišel s dopravním řešením, které by znamenalo, že jedna z přístupových cest do Zborovské by sloužila pro příjezd a výjezd aut z tohoto domu.

To vyvolalo zděšení u obyvatel čtvrti, zejména rodičů, jejichž děti si v rokli pravidelně hrají, v létě na hřištích a okolo nich, v zimě zde pak například sáňkují. Zástupci občanské iniciativy měli oprávněný strach, že navrhovaná cesta k plánovanému šestipatrovému bytovému domu, který zde má realizovat Projektový ateliér DAVID, ohrozí děti, které Zborovskou rokli hojně využívají. „Náš spolek není proti zástavbě v centru města, ale jsme zásadně proti omezení a ohrožení uživatelů hřiště, které by tento necitlivý zásah přinesl,“ uvádí se na stránkách sdružení www.cestazrokle.cz, které kvůli tomu v roce 2017 vzniklo.

Na zmíněném webu uvádí členové spolku několik důvodů, proč odmítají cestu tak, jak ji hodlá schválit současné vedení města. Jsou mezi nimi například narušení bezpečnosti a klidu uživatelů hřiště, charakteru samotného hřiště, finanční důvody (z veřejných peněz by se platily zbudování osvětlení, odklízení sněhu, posyp, budoucí opravy komunikace a byl by uspokojován soukromý investiční záměr), ale i to, že plánovaný souhlas s příjezdovou cestou, kudy by jezdily denně desítky aut, by se stal nebezpečným precedentem do budoucna.

Proti tomuto návrhu místní občané sepsali petici. „My, níže podepsaní nesouhlasíme s tím, aby cesta na nově zrekonstruovaném hřišti v Liberci ve Zborovské ulici sloužila jako příjezdová komunikace k vila domu, jehož výstavba je plánována na sousedním soukromém pozemku,“ uvádí se v ní.

Původně měl investor podporu mezi některými politiky, jako byl například tehdejší primátor Tibor Batthyány (zvolen a vyhozen z ANO) či mezi Starosty pro Liberecký kraj. „Je tam hřiště, takové to hrací, kde se hrají míčové hry, asi tam hrají školy, tam se po té cestě nechodí. Tam je ještě jiná cestička, pěšinka a myslím, že jsou tam i schody. Po té cestě se tam nechodí, takže to v konfliktu není,“ vyjadřoval svou podporu investorovi Michal Hron, tehdejší zastupitel a dnes radní za Starosty.

„Navíc si nemyslím, že by tam byl nějaký hustý automobilový provoz, jak jsme na něj všude zvyklí. Jestli tam bude garážovat 7 aut, tak si myslím, že 7 aut ráno vyjede a večer zajede… Proto si myslím, že byť tam můžeme vidět jistá rizika, že z těch důvodů, jak už to tady zaznělo, nebudu je opakovat, je dobré panu architektu nebo žadateli vyhovět a dokončit s ním celý ten proces,“ uvedl ještě k problematice dopravní obsluhy zamýšleného šestipatrového bytového domu Michal Hron.

Proti tehdy byli především představitelé Změny pro Liberec, ale i zástupci jiných stran, například David Václavík (Starostové), Jan Čulík (exANO), Věra Skřivánková (KSČM) a zejména zástupci místních obyvatel, Alena Dvořáčková a Jaromír Hons.

Jenže občanský tlak sílil, petici během několika týdnů během roku 2017 podepsalo několik stovek lidí a jejich odpor nepolevoval. Nakonec se, v roce 2019, vedení města, nyní pod Starosty, přiklonilo na stranu občanů.

Podle radnice investor není omezován na svých právech, protože jednu příjezdovou komunikaci k domu už má. „Jeho záměr jsme odmítli a lidem v této lokalitě oznámili, že s ním nesouhlasíme. A zároveň slíbili, že bude-li to nutné, jsme připraveni hájit naše stanovisko i soudní cestou. K tomu nakonec došlo, protože zájemce o zřízení zmíněné komunikace se sám obrátil na soud,“ uvádí dnes primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Soud dal za pravdu lidem a v posledku i městu, které se nakonec na jejich stranu přiklonilo. Krajský soud svým usnesením změnil rozhodnutí soudu prvního stupně a žalobu podnikatele na město Liberec zamítl v plném rozsahu. Investor se ovšem ještě může obrátit na Nejvyšší soud.

 

Subscribe
Upozornit na
42 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody