Extrémní prodražení Liebiegova paláce – už je dražší o 110 milionů proti původnímu plánu

Největší investiční akce města Liberec za toto volební období se razantně a podezřele prodražuje. Stavba vyjde na bezmála 262 milionů korun. Ještě loni v květnu se přitom počítalo, že se může vyšplhat až na téměř 185 milionů korun včetně DPH, nicméně předpokládaná hodnota stavby byla původně 155 milionů.

Extrémní rozdíl cen přitom ještě nemusí být konečný. Uvedl to na včerejší tiskové konferenci primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) a jeho náměstkyně Radka Loučková Kotasová (ANO). Politici byli přitom dotazy novinářů nepříjemně překvapeni a zaskočeni.

Představitelé města nebyli schopni vysvětlit příčiny takového obřího zdražení stavby. „My jsme započítali do té částky všechny dodatky, které se objevily, to je prostě konečná částka, tak to prostě je,“ uvedla náměstkyně Loučková Kotasová.

Podle náměstkyně ale většinu navýšení nákladů nebude platit Liberec. „Podařilo se nám do uznatelných nákladů dostat drtivou většinu, to znamená, že za městem Liberec by mělo jít něco kolem 35 milionů korun,“ uvedla náměstkyně.

Není ale jisté, že cena téměř 262 milionů je konečná. „My budeme končit na podzim příštího roku, takže nemohu rok předem zaručit, že to rozhodně tak bude, ale děláme vše pro to, aby se ta částka dál nenavyšovala,“ upozornila náměstkyně Loučková Kotasová.

Primátor Zámečník vidí problém ve stáří budovy. „Upozorňuji, že to je dům z roku 1870. Byli jsme upozorněni, že se tam, například při odkrytí stropů, mohou objevit nějaké problémy. Chci upozornit, že tam máme dvojí stavební dozor, takže se všichni hlídají, kdyby náhodou chtěl někdo něco podnikat proti městu,“ uvedl Zámečník. „Nejsme z toho nadšeni, ale minimalizovali jsme náklady města,“ dodal primátor.

Nicméně zatím není vůbec jisté, že Liberec dotaci od státu na navýšení nákladů dostane. Podle vedení města by to mohlo být jasné začátkem příštího roku.

Liebiegův palác, kde dlouhé roky sídlila Oblastní galerie Liberec, se má za pomoci evropských dotací stát Centrem aktivního života. Projekt připravila ještě bývalá koalice Změny pro Liberec a ANO, realizovat se ale začal až za koalice současné.

Původně se počítalo s částkou 155 milionů korun, ta se ale postupně zvedala. Ještě v květnu loňského roku radnice očekávala cenu stavby ve výši zhruba 185 milionů korun včetně DPH. Jenže brzy bylo jasné, že stavba bude výrazně dražší. Cena, kterou ale nabídlo konsorcium Metrostavu a CL-EVANS, je 203,5 milionů a jen tak tak se vešla do oznámené maximálně tolerované výše, která byla 205,5 milionů korun. Dnes je částka již na 262 milionech korun.

Metrostav funguje i jako hlavní obžalovaný v korupční kauze hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj), který mu měl pomáhat prodražovat stavbu jiné liberecké historické budovy, kostela sv. Máří Magdalény v Jungmannově ulici.

Pochybnosti přitom provázely již samotné výběrové řízení. To chtěla radnice původně uzavřít v únoru 2020, několikrát ho ale prodloužila, nakonec se jeho uzavření protáhlo až do léta. Podle odpovědné náměstkyně Radky Loučkové Kotasové (ANO) dostalo město od firem k zadávacím podmínkám veřejné zakázky, na niž má příslib evropské dotace, přes 150 připomínek či dotazů. Týkaly se například chybějících položek ve výkazu výměr v elektroinstalaci nebo nesouladu výkazu výměr s projektovou dokumentací.

Překvapivě a navzdory tomu nakonec přišla městu jediná nabídka. A to od konsorcia firem Metrostav a někdejší dceřinky Syneru, CL-EVANS s.r.o. Potvrdily se tak zvěsti ze zákulisí, kdo zakázku nakonec dostane. A nabídka, kterou současné vedení města v koalici Starostů, ANO a ODS nakonec akceptovalo, není zrovna levná.

Stavbu přitom dozorují, poněkud nezvykle, hned dva technické dozory investora (TDI). Soutěž na TDI sice vyhrála společnost MIJAPO s.r.o., ale jak upozornil již v lednu Náš Liberec jako první, vedení města přidělilo zakázku na „dozor dozoru“ i místnímu kontroverznímu podnikateli Josefu Nadrchalovi a jeho firmě INVESTING CZ spol. s r.o. Zakázka v hodnotě 1,16 milionu korun byla dokonce přidělena bez výběrového řízení. Výrazně se v tom angažoval sám primátor Liberce, Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj.

Nadrchalova firma je přitom často kritizována, že schvaluje prodražování veřejných zakázek ve prospěch realizátora, a nikoliv veřejného zadavatele a veřejného zájmu. Firma proslula například svým dozorováním veřejných zakázek během mistrovství světa v klasickém lyžování 2009, kde její roli kritizoval nejen státní zástupce u soudu, ale i Nejvyšší kontrolní úřad. Výsledkem bylo, že začátkem loňského roku musela Technická univerzita v Liberci doplatit státu 25 milionů korun, byť u soudu nebyl nikdo odsouzen.

Druhý případ je z Jablonce nad Nisou – Liberecký kraj má v ruce odborný posudek k rekonstrukci školy na Podhorské, kde se zřítila značná část budovy, který jasně hovoří o vině ze strany TDI, v tomto případě firmy INVESTING CZ.

Nadrchal letos (zatím nepravomocně) prohrál soud s bývalým libereckým politikem Janem Korytářem, který loni, ještě coby krajský zastupitel za Změnu, kritizoval zadávání stavebních zakázek na kraji. Poukazoval právě na skutečnost, že zakázky na TDI získává u nejdražších staveb často právě Nadrchalova firma INVESTING CZ a stavby se pak zásadně prodražují.

 

Subscribe
Upozornit na
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody