Pokračuje soud s hejtmanem Půtou: O co v kauze jde?

Dnes u krajského soudu v Liberci začíná další stání v rozsáhlé korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací v Liberci. Obžalováni jsou manažeři největší české stavební firmy Metrostav, úředníci odpovědní za dotace i hejtman Martin Půta. Možná se očekává i rozhodnutí soudu.

Kolem kauzy se, zejména z prostředí hejtmana a PR pracovníků, vrství řada nepravd i polopravd, účelově se přehlíží skutečnosti a důkazy, některé věci jsou naopak zveličovány tak, aby vykreslili obžalované jako nespravedlivě viněné. Zejména hejtman Martin Půta opakovaně obviňuje policii a žalobce ze spiknutí, kampaně proti němu, ze snahy ho zničit politicky i finančně, aniž by někdy předložil jediný důkaz pro své tvrzení.

Celý případ se točí kolem rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Tento objekt koupila před dvanácti lety od katolické církve společnost Iberus, krytá anonymními akciemi, ale za kterou vystupoval bývalý zastupitel za ODS Jiří Zeronik, který figuruje i v kauze nevýhodných směn na Ještědu.

Společnost dlouho hledala pro kostel využití, které by bylo financováno z evropských dotací. Ve hře bylo vybudování luxusního hotelu nebo soukromé vysoké školy technického typu. Nakonec zvítězil podivný projekt Centrum geotermální energie pro občany, který podala nově založená společnost Geotermální energie pro občany (GEPO). V orgánech, vedle Jiřího Zeronika, společnosti figurovali různí bílí koně nebo i lidé později odsouzení za drogové delikty.

Projekt geotermálního centra měl přijít na 65 milionů korun, vedle toho společnost ještě podala žádost o zřízení Oddychové zóny Perštýn za 30 milionů, ale ten se nezačal ani realizovat. Podle policie ale rekonstrukce kostela byla účelově předražena o 23 milionů korun. Rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény ale začala a velice nestandardně ji předfinancoval ze svého dodavatel stavby, společnost Metrostav.

Projekt pro GEPO zajišťovala společnost Byzmark, která byla propojená s úředníky z Regionálního operačního programu Severovýchod (ROP SV), tedy poskytovatelem dotace. Ve firmě Byzmark figuroval  jako bílý kůň člen místní ODS Tomáš Petrášek, ale klíčoví lidé byli jiní.  Byli jimi úředníci, v čele s ředitelem liberecké pobočky ROP SV Bořkem Machatým. Podle žaloby fungovali úředníci jako zaměstnanci Metrostavu a dalších firem, tedy těch, které měli hlídat a měli být, podle doložených důkazů, upláceni.

Problém přišel v roce 2012, kdy byl Jiří Zeronik, klíčová osoba celého projektu a jednatel GEPO, odsouzen pravomocně za korupci Pokoušel se totiž na kostel získat dotace i z jiných zdrojů. Policie zadržela jeho komplice (mimochodem rovněž člena orgánů GEPO Josefa Šlechtu, který byl poté odsouzen spolu s vietnamským drogovým gangem), jak se pokouší v Poslanecké sněmovně podplatit asistenta poslance Věcí veřejných, aby se zasadil o dotaci pro vznik zmíněné soukromé vysoké školy technického typu.

Se Zeronikovým a Šlechtovým odsouzením vzniknul obrovský problém pro Metrostav, který stavbu financoval ze svého a sice, že kvůli odsouzení dotyčných dotace nebude vyplacena. Narychlo proto byly obměněny orgány GEPO a Zeronikovo jednatelské místo převzal další klíčový obžalovaný, Petr Jirkův z Developer CZ.

Projekt rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény byl pozastaven, Jiří Zeronik se dotace dokonce vzal dopisem. Projekt začal být řazen jako rizikový a bylo rozhodnuto, že peníze na něj budou vyplaceny až po dodělání staveb a následné přísné kontrole.

Jenomže Metrostav zde měl pro investované peníze a tak začal obrovský tlak na ROP SV, která o penězích rozhodovala a které od roku 2012 předsedal hejtman Libereckého kraje Martin Půta, aby byly peníze vyplaceny etapově, tedy ještě před skončením projektu, aby se eliminovala možnost, že Metrostav o své peníze přijde.

Ačkoliv hejtman Půta před veřejností i před svými kolegy v ROP SV označoval projekt jako podezřelý a rizikový, kde byli jeho aktéři odsouzeni za korupci, na utajovaných schůzkách s lobbisty z Metrostavu, se kterými měl přátelské styky, se choval úplně jinak. Podle policejních odposlechů s nimi plánoval, jak změnit podmínky dotace, aby Metrostav dostal peníze dříve. Konkrétně šlo o 20 milionů, které měl Metrostav dostat ještě před skončením projektu a kontrolou.

Hejtman s lobbisty například vymysleli, aby před ROP SV vystoupila bývalá primátorka Liberce Martina Rosenbergová, která měla tvrdit, že pokud projekt rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény skončí, ohrozí to dotaci pro celý Liberec na ostatní projekty v rámci daného programu. To nebyla pravda a potvrdila to i budoucnost, kdy kostel sv. Máří Magdalény byl ze seznamu projektů vyjmut a nic se nestalo.

Za toto své snažení měl hejtman Půta dostat úplatek ve výši 830 tisíc. Jak zaznělo u soudu, motivací pro Půtu mohla být skutečnost, že v té době žil nákladným dvojím životem, kde udržoval dlouhodobý milenecký poměr s mladou ženou z Prahy, která s ním i otěhotněla. Dotyčná potom skutečně psala místním politikům i redakcím o „skutečné tváři“ Martina Půty a zmiňovala, že bere úplatky.

Třicet tisíc  ze zmíněné částky 830 tisíc korun měla být odměna pro soukromého informátora hejtmana Půty, bývalého majitele detektivní agentury DaD, Jaromíra Dolanského. Ten měl pro Půtu fungovat jako spojka mezi ním a lobbisty a zároveň skrze zneužívání informací a své styky s bývalými pracovníky BIS měl vyrábět kompromitující materiály na tehdejší Půtovy politické konkurenty, nepohodlné úředníky, ale i koaliční partnery ze změny pro Liberecký kraj. Odměnu 30 tisíc, kterou Dolanský požadoval, ale nechtěl Půta platit ze svého a požadoval, aby ji Dolanskému proplatil Metrostav.

V kauze je obžalováno 13 osob a 4 firmy, mezi nimi i největší česká stavební společnost Metrostav. Státní zástupce opírá své důkazy o policejní odposlechy, zabavené tabulky s údajnými úplatky, pohyby financí a znalecké posudky, které označují stavbu předraženou o cca 20 milionů. Tyto posudky se snaží obžalovaná skrze své advokátky napadat a znevěrohodnit je. Nicméně to odpovídá částce, o kterou se hejtman Půta snažil, aby byla předem vyhlášena a povedlo se mu to na ROP SV prosadit. Vyplacení této částky zabránil až zásah policie z roku 2014.

Mezi obžalovanými je i Jiří Zeronik, který se již přiznal, že souhlasil s úplatkem 6 milionů korun i s tím, že výběrové řízení bylo zmanipulované a uděláno „na oko“ tak, aby jej vyhrál Metrostav, který měl celou akci ve své režii.

Předsedou senátu je soudce Petr Neumann, který byl letos potrestán kárným senátem za nerespektování důkazů a jednostrannému zvýhodňování obžalovaných v další korupční kauze, a to případu tunelování městského majetku skrze Sportovní areál Ještěd, kde mimo jiné rovněž figuruje Jiří Zeronik. Petr Neumann opakovaně odmítal výtky Vrchního soudu vůči jeho osvobozujícím rozsudkům nad obžalovanými, až mu případ musel být odebrán a soudce byl potrestán.

Subscribe
Upozornit na
17 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Korupční kauza kolem evropských dotací v Liberci, kde je žalován hejtman Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav, se opět protáhne. Obhajoba se stále
Dnes se v Liberci u soudu četly odposlechy, které celkem jasně vypovídají o korupčním zázemí kolem projektu kostela sv. Máří Magdalény. Znalci obhajoby se rovněž
Během včerejšího jednání se četly další výpovědi svědků, které byly opřené o listinné důkazy, mimo jiné o odposlechy mezi lobbisty z Metrostavu a jeho vedením.
Ve středu u krajského soudu pokračovala korupční kauza ohledně tunelování evropských dotací v Liberci. Jako svědci vystoupili tajemník magistrátu Martin Čech, bývalá primátorka Martina Rosenbergová