ODS prosazuje razantní prodražení MS v Liberci

Vláda pod vedením Mirka Topolánka loni v listopadu nahradila zmocněnce pro pořádání mistrovství světa v lyžování, sociálního demokrata Michala Klause poslancem za ODS Tomášem Hasilem z Liberce.

Zatím se zdá, že plánovanému mistrovství světa a zejména jeho stavební realizaci to přinese téměř miliardové ovoce.

Nová politika nové vlády

Osm set sedmdesát milionů korun. Přibližně tolik bude muset vláda Mirka Topolánka najít v jí samotnou tolik proklamovaném těžce deficitním českém rozpočtu, pokud vyhoví žádosti pořadatelů libereckého mistrovství světa v klasickém lyžování SKI 2009 o navýšení státní dotace. Dalších 380 milionů přitom mělo hradit město Liberec a 140 milionů Liberecký kraj. Akce by potom stát přišla na zhruba 1,4 miliardy, tedy na tolik, kolik organizátoři neúspěšně požadovali už před několika lety od sociálnědemokratických vlád. A zásluhu na tom nemalou má právě poslanec z líhně liberecké ODS Tomáš Hasil.

Ten již dávno předtím než premiér Mirek Topolánek na své květnové návštěvě Libereckého kraje vyzýval k sepsání požadavků organizátorů mistrovství adresovaných vládě, předložil vládě dokument s názvem “ Usnesení Vlády ČR k návrhu na posílení účasti státu na přípravě a uspořádání MS v klasickém lyžování v roce 2009 v ČR“, jehož součástí dokumentu je i průvodní žádost pořadatelů s konkrétními finančními částkami. Upozornil na to ekonomický časopis Euro.

Realizací velké části staveb na přípravu nadcházejícího mistrovství se, pro mnohé nepřekvapivě, stává místní stavební společnost Syner. A právě symbolicky v Paláci Syner, kde sídlí i kancelář Organizačního výboru pro lyžařský šampionát SKI 2009 se konala návštěva premiéra Mirka Topolánka, kde spolu s hejtmanem Libereckého kraje Petrem Skokanem navštívil organizátory mistrovství.

Ještě více státních dotací

Podle návrhu Tomáše Hasila má vláda zaúkolovat Ministersvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, aby ze svých rezervních fondů uvolnilo dalších 152 miliónů, ze kterých má být například financována rekonstrukce VŠ kolejí Technické univerzity v Liberci, kde již nyní provádí stavební práce firma Syner.

Podporu Hasilově iniciativě vyjádřili podpisem dopisu, který označuje situaci okolo příprav na mistrovství za kritickou a žádá urychlené poskytnutí požadovaných peněz, i místní politici. Stěžovali si v něm na přístup minulé vlády a rozpory s její politickou orientací a politickým složením liberecké radnice, jako další důvod uváděli dlouhé povolební vyjednávání. Vedle předsedy Českého olympijského výboru Milana Jiráska a prezidenta Organizačního výboru pro lyžařský šampionát SKI 2009 Romana Kumpošta jej podepsali i primátor Jiří Kittner, hejtman Libereckého kraje Petr Skokan a předseda Senátu ČR Přemysl Sobotka, všichni za ODS.

Nicméně ministryně Dana Kuchtová (SZ) odpověděla ne příliš lichotivě. Celkový objem státních zdrojů je údajně svévolně měněn investory, a to výrazně nad rámec platného vládního usnesení. Nelíbí se jí i dosavadní nakládání se státními dotacemi. Podle stanoviska ministerstva se objevují požadavky na financování doposud nelegalizovaných akcí. Ministerstvo tak velmi špatnou známkou ohodnotilo práci města a jeho kooperaci s investory.

Financování příprav se nelíbí ani místní opozici

Opoziční zastupitelé liberecké radnice, především za SOS pro Liberec, tvrdí, že pořadatelé libereckého mistrovství světa v roce 2009 mohli ušetřit přes 200 miliónů korun, pokud by z připravovaných investic do sportovišť včas škrtli ty, které jsou nepotřebné a zbytečné. Kritizují zejména realizaci zasněžovacího zařízení běžeckého areálu ve Vesci. Podle zastupitelů za SOS jsou ve Vesci zbytečně rozestavěny investice za 123 miliónů korun, které mají sloužit čistě pro zasněžovací systém – vodohospodářské objekty, rozvody, čerpací stanice, nádrž a koncová zařízení.

SOS přitom vytipovala i další projekty, které jsou prý pro zimní šampionát nepotřebné a zbytečné: okruhy pro in-line bruslení za zhruba 24 miliónů nebo umělá hmota pro letní závody ve skocích na lyžích na ještědských můstcích za 59 a půl miliónu. „Organizátoři tak zbytečně investují 206,5 miliónu korun. Část akcí je už před dokončením, ale některé je ještě možné zrušit a tím ušetřit 125 miliónů,“ uvedli pro Liberecký Deník Josef Winter za SOS pro Liberec.

Spousta z libereckých občanů se také ptá, co bude s areály po skončení mistrovství, ačkoliv se radnice dušuje, že plánuje jejich další, dlouhodobější využití. Není těžké zaslechnout otázky, zda nejde jen o nahrání stamilionových částek spřáteleným investorům nebo zda největší ostudou nebude případná teplá zima. Politická reprezentace je ale rozhodnuta stavět stůj co stůj.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec a s ním všichni jeho občané znovu sáhnou do peněženek kvůli nechvalně proslavenému Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009. Tentokrát musí Liberec
Dnes je to přesně pět let, co v Liberci začalo Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009, které později média překřtila na Mistrovství světa v
Brněnský soud zrušil v listopadu pětimilionovou pokutu, kterou Úřad pro hospodářskou soutěž (ÚOHS, Antimonopolní úřad) udělil loni v létě Liberci za postup při zadávání
Další dozvuky nechvalně proslaveného Mistrovství světa v lyžování 2009 drtí Liberec. Město má zaplatit 400 milionů korun kvůli porušení dotačních pravidel při výstavbě 254