Rekordní pokuta pro Liberec – kvůli zakázkám za nechtěné MS v lyžování

Za pravdu opět dostali všichni ti, kteří tvrdili a tvrdí, že Mistrovství světa v klasickém lyžování, které proběhlo v Liberci 2009, byl především pečlivě připravený tunel na veřejné peníze. Dnes udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže statutárnímu městu Liberec za porušení zákona o veřejných zakázkách při zadávání 72 zakázek nejvyšší pokutu v celé své historii – 6 550 000 korun. A pro koho mělo město za vlády ODS porušovat zákon při zadávání veřejných zakázek? I pro firmy spojené s místními politiky, v čele se stavební společností Syner.

Rekordní pokutu v době, kdy se město vzpamatovává z dluhů, které mu po sobě zanechaly vlády ODS, dostal Liberec proto, že v naprosté většině z více než sedmdesáti posuzovaných zakázek zadaných městem Liberec v souvislosti s mistrovstvím světa v lyžování 2009 zjistil ÚOHS porušení zákona spočívající v úmyslném rozdělení předmětu veřejné zakázky pod zákonem dané finanční limity. Zadavatel v těchto zakázkách nepoužil předepsané typy zadávacích řízení, čímž mohl výrazně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Svým jednáním město Liberec znemožnilo účast v zakázkách širšímu okruhu dodavatelů a podstatně tak narušilo soutěžní prostředí.

K nejzávažnějšímu porušení zákona došlo při zadávání 27 zakázek spojených s budováním sportovního areálu Ještěd. Zakázky za téměř 700 000 000 Kč plnily společnosti STRABAG, a.s., SYNER, s.r.o., oaza-net spol. s.r.o., EUROVIA CS, a.s., Regionální stavební s.r.o. a ELPROINVEST s.r.o. Úřad dospěl k závěru, že u 23 zadávacích řízení došlo k nezákonnému rozdělení předmětu zakázky na stavební práce ve sportovním areálu Ještěd a v 5 případech i k nezákonnému přidělení zakázek na dodatečné stavební práce v jednacím řízení bez uveřejnění. Ve dvou zakázkách ÚOHS pochybení neshledal. Za zjištěná porušení zákona byla zadavateli uložena sankce ve výši 5 000 000 Kč.

Byly to především liberečtí i tehdy vládní politici z ODS (Jiří Kittner, Přemysl Sobotka, Mirek Topolánek), kteří liberecký šampionát a zejména nekonečné navyšování prostředků na něj a tím prodražování MS prosazovali. Někteří z libereckých politiků ODS na něm přímo a nemálo vydělali, jako například Tomáš Hasil, bývalý náměstek Jiřího Kittnera, poslanec za ODS a vládní zmocněnec pro lyžařské mistrovství. Pochybnosti ohledně šampionátu již nedlouho po jeho skončení vyslovil i Nejvyšší kontrolní úřad ve své zprávě.

V současné době čelí obžalobě i bývalý liberecký politik a místní podnikatel, Josef Nadrchal, který například pro město často dozoroval realizace staveb, které prováděla firma Syner (aréna..). Nadrchal je viněn z pletich při veřejné soutěži, kterých se měl dopuštět právě ve prospěch firmy Syner.

Mezi další firmy, kterým měla jít liberecká radnice pod vládou ODS takzvaně na ruku, je firma oaza-net spol. s.r.o, jejímž majitelem je člen liberecké ODS, bývalý zastupitel Hynek Tampier (ve firmě ovšem figuroval i někdejší náměstek Jiřího Kittnera za ODS, Pavel Krenk). Hynek Tampier je osobním přítelem neúspěšného kandidáta na hejtmana a dnes šéfa Pozemkového fondu, Radima Ziky ze stejné stranické buňky. 

A dokonce bývalý mluvčí mistrovství, které Liberci udělalo takovou ostudu, jeden z nejviditelnějších členů organizačního výboru, po kterém zůstaly obrovské dluhy cca 112 milionů, Zdeněk Soudný, který dělá PR poradce Jiřímu Kittnerovi a zakládá s ním předvolební občanská sdružení, pracuje dnes pro Týden v Libereckém kraji (potažmo pro Genus TV), politický nástroj firmy Syner a liberecké ODS.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec a s ním všichni jeho občané znovu sáhnou do peněženek kvůli nechvalně proslavenému Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009. Tentokrát musí Liberec
Dnes je to přesně pět let, co v Liberci začalo Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009, které později média překřtila na Mistrovství světa v
Brněnský soud zrušil v listopadu pětimilionovou pokutu, kterou Úřad pro hospodářskou soutěž (ÚOHS, Antimonopolní úřad) udělil loni v létě Liberci za postup při zadávání
Další dozvuky nechvalně proslaveného Mistrovství světa v lyžování 2009 drtí Liberec. Město má zaplatit 400 milionů korun kvůli porušení dotačních pravidel při výstavbě 254