FIS 2009: A co když přijde teplá zima?

Teplá zima, která svým charakterem připomíná spíše jaro. Ani vločka sněhu, zvířata se probouzejí ze zimního spánku a ptáci už v lednu začínají stavět hnízda.

Zdálo by se, že vrtochy počasí by měly pořádně znervóznit organizátory připravovaného mistrovství světa v klasickém lyžování, které už pomalu ťuká na dveře. Je tomu skutečně tak?

Mistrovství by se mělo v Liberci konat v roce 2009. Co když přijde za dva roky stejně teplá zima jako letos? Co přinese Liberci i celé republice případné zrušení vrcholných závodů kromě ostudy? Budou skutečně všem připadat investice jako zbůhdarma vyhozené peníze?

Určitě ne. Litovat jistě nebudou stavební firmy, které se na mistrovství dost dobře ze státních dotací přiživují. Ty budou stavět vesele dál, i kdyby měla podle předpovědi počasí za ty více než dva roky udeřit v zimě tropická vedra. Asi se nedá přesně spočítat, kolik firem i soukromých osob zaměstnává (a tedy živí) přípravy mistrovství, které trvají několik let. Celá akce má přijít téměř na miliardu korun. Z této sumy dá stát necelých šest set milionů, kolem sto padesáti milionů by mělo dodat město Liberec spolu s Libereckým krajem. Čím víc peněz stát rozděluje, tím víc se jich zpravidla někde po cestě poztrácí. A mistrovství spolkne obrovskou sumu.

Kromě stavebních firem může být případné budoucí nepříznivé počasí úplně ukradené i všem těm majitelům pozemků i nemovitostí, které město kvůli mistrovství narychlo a draze vykupovalo. Většina původních vlastníků například pozemků ve Vesci, kde mají vyrůst běžecké tratě, jsou neznámými jmény. Nedá se nijak dokázat, že by někdo z nich získal už před několika lety z města nejprve utajované informace o tom, že právě na louce ve Vesci budou běhat lyžaři, a že by tedy nejdřív pozemky levně koupil, aby je později městu draze prodal. Nicméně tato možnost spekulace s pozemky tu existuje, ovšem bez žalobce není soudce. Těžko se dá také vypátrat, jestli se mezi původními majiteli pozemků nenajdou i takzvaní bílí koně, tedy lidé, skrze něž s pozemky spekuloval někdo úplně jiný.

Jednou z mála skutečností, která může vzbuzovat nějaké pochyby, je rozhodnutí, že se běhat na lyžích bude ve Vesci, ačkoliv nedaleké Jizerské hory mají daleko příznivější klimatické podmínky i osvědčené běžecké tratě. Investice do Vesce, jak upozornil na našich webových stránkách bývalý závodník a běžecký trenér Milan Krebs, přinesou do budoucna „chátrající nevyužité stavby, které nijak neprospějí lyžování v Liberci.“ Sníh bývá podle Krebse ve Vesci podřadné kvality (v porovnání s Jizerskými horami). „Rozhledny z Královky a Severáku by se daly využít pro televizní přenosy a to podstatné, krásný přírodní sníh tam je v potřebném množství pravidelně již od půlky listopadu,“ píše Krebs.Pokud přijde za dva roky podobně teplá zima, jakou zažíváme nyní, jedni z mála, kdo budou nejvíc smutní z vrtkavého počasí, budou jistě sami závodníci.

(zum)

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec a s ním všichni jeho občané znovu sáhnou do peněženek kvůli nechvalně proslavenému Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009. Tentokrát musí Liberec
Dnes je to přesně pět let, co v Liberci začalo Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009, které později média překřtila na Mistrovství světa v
Brněnský soud zrušil v listopadu pětimilionovou pokutu, kterou Úřad pro hospodářskou soutěž (ÚOHS, Antimonopolní úřad) udělil loni v létě Liberci za postup při zadávání
Další dozvuky nechvalně proslaveného Mistrovství světa v lyžování 2009 drtí Liberec. Město má zaplatit 400 milionů korun kvůli porušení dotačních pravidel při výstavbě 254