Další žaloba kvůli lyžařskému mistrovství

V pořadí již třetí žaloba se bude u soudu projednávat kvůli lyžařskému mistrovství, které v Liberci proběhlo v roce 2009. Státní zástupce žaluje zaměstnance stavební společnosti Regionální stavební, která si při modernizaci sportovního areálu měla nafakturovat více prací, než skutečně provedla.

Podle státního zastupitelství mělo škodu utrpět město Liberec. Podvodného jednání se měl dopustit pracovník stavební společnosti, která prováděla stavební práce v areálu Ještěd.

Škoda tam má v tomto případě být vyšší než 630 000 korun. Za podvod hrozí žalovaným dva roky až osm let vězení. Jako první se zprávou přišla liberecká MF Dnes.

Podvodné jednání se mělo odehrát při zakázce na zpevňující gabionové zdi, které si město objednalo na Ještědu. Město Liberec si u Regionální stavební objednalo práci podle projektové dokumentace. Firma pak dílo přidělila subdodavateli. Ten ale podle svých propočtů zjistil, že si stavba nevyžádá tak velký objem prací, jaký uváděla projektová dokumentace. Zakázku tak provedl levněji, ale fakturoval podle původní, dražší verze, kde byly uvedeny i práce, které ve skutečnosti firma neprovedla.

Společnost Regionální stavební se zatím nechce k obžalobě svého pracovníka vyjadřovat. Tvrdí pouze, že se ničeho nedopustil a že za ním stoprocentně stojí. Nesrovnalosti odhalila už kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu a podala trestní oznámení. Podaná obžaloba tak navázala na zjištění kontrolorů. Podle tehdejších představitelů Sportovního areálu Ještěd měl tuto skutečnost kontrolovat pro město Josef Nadrchal a jeho firma Investing CZ, tradiční dozorce veřejných zakázek v Liberci.

V Liberci je spolupráce Syneru a jeho „dozoru“ při veřejných zakázkách – firmy Investing CZ dobře známá.. Majitel Investing CZ Josef Nadrchal, který navíc čelí žalobě z podvodů při realizaci veřejných zakázek okolo MS lyžování, sám označuje majitele Syneru jako své dlouholeté přátele. Investing CZ rovněž dozoroval firmě Syner například stavbu liberecké Tipsport arény nebo sportovní areál v České Lípě (obě stavby se nemálo prodražily).

Sám majitel Investing CZ působil v libereckém zastupitelstvu jako zástupce Demokratické regionální strany (DRS má sídlo na adrese Investing CZ), plnící roli „béčka“ liberecké ODS. Dnes Investing CZ opět dozoruje realizaci rekonstrukce lázní a bazénu, půlmiliardových zakázek hrazených z fondů EU, které stály primátorské místo Jana Korytáře, když je odmítl podepsat. Bazén rekonstruuje firma Syner.

Nechvalně proslavené Mistrovství světa v klasickém lyžování, které v Liberci proběhlo začátkem roku 2009 na sebe váže jednu žalobu za druhou. V dubnu sice soud první instance osvobodil řadové zaměstnance Syneru, společnosti Investing CZ a ředitele Kolejí a menz Technické univerzity v Liberci, když rozhodl, že nedošlo ke škodě, ač si Syner fakturoval nábytek který nedodal. Sumu měl nahradit jinými pracemi. Nicméně státní zástupce s rozhodnutím nesouhlasil a odvolal se.

Na soud rovněž čeká žaloba na bývalého rektora liberecké univerzity a někdejšího pracovníka firmy Investing CZ, která zajišťovala stavební dozor při přestavbě kolejí. V této kauze státní zástupce tvrdí, že univerzita u firmy, jež opravu prováděla, objednala dodatečně bez výběrového řízení nábytek za 24,3 milionu korun.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šlo na jeho uspořádání přes dvě miliardy korun – ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Akci výrazně zkritizoval Nejvyšší kontrolní úřad a již před konáním šampionátu varovali mnozí, že se nejedná ani tak o sportovní akci, ale o předem připravený tunel na veřejné dotace.

Náklady na organizaci mistrovství světa činily přes 623 milionů. Organizační tým vedený Kateřinou Neumannovou po sobě zanechal dluhy za bezmála 112 milionů korun bez penále. Mezi těmi, kdo se o zadlužené mistrovství světa nejvíce zasloužili, jsou zejména politici liberecké ODS jako Přemysl Sobotka, Jiří Kittner, Tomáš Hasil.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec a s ním všichni jeho občané znovu sáhnou do peněženek kvůli nechvalně proslavenému Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009. Tentokrát musí Liberec
Dnes je to přesně pět let, co v Liberci začalo Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009, které později média překřtila na Mistrovství světa v
Brněnský soud zrušil v listopadu pětimilionovou pokutu, kterou Úřad pro hospodářskou soutěž (ÚOHS, Antimonopolní úřad) udělil loni v létě Liberci za postup při zadávání
Další dozvuky nechvalně proslaveného Mistrovství světa v lyžování 2009 drtí Liberec. Město má zaplatit 400 milionů korun kvůli porušení dotačních pravidel při výstavbě 254