Přeskupování sil v liberecké politice

V soutěži o to, kdo vyhraje podzimní komunální volby v Liberci, začíná být jasněji. Od celého pole závodníků se dle předpokladů a také již podle prvního průzkumu utrhla skupina tří favoritů. Průzkum agentury Phoenix Research přináší pro ANO 23,3 %,  Starostové pro Liberecký kraj mají 15,8 % a Změna pro Liberec 13,1 %.

Druhá skupina je tvořená parlamentními stranami s těmito výsledky – ODS 7,8 %, SPD 7%, KSČM 5,8%, ČSSD 4,7 % a TOP 09 3,5 %. Jistotu tak může mít asi jen ODS a SPD, což by byl ne zcela pozitivní nový úkaz v liberecké politice. Ostatní budou rádi, pokud vůbec překročí 5% hranici pro vstup do zastupitelstva.

Co se týče tří hlavních favoritů, bude hodně záviset na třech faktorech – jak kvalitní nabídnou celou kandidátku, jak zvládnou kampaň a jaký předloží Liberečanům volební program – témata.

Co se týče kandidátky, tak zde je zatím jasno pouze o lídrech. Jiří Němeček za ANO, Jaroslav Zámečník SLK a Jan Korytář Změna pro Liberec. Jako nejslabší kandidát se zatím jeví Jaroslav Zámečník. Jako politik je nevýrazný, jeho zájmem není primárně Liberec, ale širší euroregion, kam se také snaží získávat dotace, což mu přináší popularitu u starostů mnoha obcí. V Liberci ale výsledky jeho práce nejsou příliš vidět a jeho handicapem bude i jeho dlouholeté členství v ODS.  I ODS přitom pochopila, že nemůže opět postavit lidmi ne příliš oblíbeného Kittnera. Je otázkou, proč Starostové nedali do čela třeba mnohem známějšího a schopnějšího Šolce.  Osobně se domnívám, že Starostům nepomůže moc ani avizovaný přestup Ivana Langra. Jeho oblíbenost mezi lidmi není zdaleka taková jako u některých zastupitelů.  U SLK to vidím opět na 15 – 20% a třetí místo.

Potenciál na výsledek přes 20% mají ANO a Změna. O vítězství v boji o primátorské křeslo se podle mě utkají tak Němeček a Korytář. Němeček bude moci stavět na celostátní podpoře ANO i profi zázemí pro kampaň, na rozdíl od Zámečníka nebyl v ODS a také může nabídnout svůj příběh o budování Technického muzea. Na rozdíl od Korytáře nepůsobí kontroverzně. Němeček bude také těžit z výhody, že se do něj nebudou strefovat ani Změna ani Starostové, neboť vědí, že bez ANO asi příští koalici sestavit nepůjde.

Korytář a celá Změna si po prvním průzkumu mohou oddechnout. Změna si, zdá se, vybudovala pevné voličské jádro a nemusí se tak bát, že ze zastupitelstva vypadne. V důsledku problematické koalice s ANO a nutnosti dělat kompromisy ztratila část protestních voličů, je ale zřejmé, že se snaží budovat si perspektivnější a stabilnější elektorát na základě pozitivního programu a konkrétních změn, které v Liberci prosazuje.

Změna opět ukázala i to, že je před ostatními stranami o krok napřed, když vyhlásila úmysl spojit komunální volby s místním referendem a začala ihned také sbírat potřebné podpisy. Je evidentní, že otázky jsou koncipované tak, aby Změně pomohly v kampani. Od do značné míry populistické otázky o MHD pro děti a seniory zdarma, přes zásadové omezení hazardu až po otázky pro patrioty o výkupu zámku nebo obnově amfiteátru. Korytář a Změna tak evidentně chtějí dostat k volbám více voličů a zároveň chtějí ukázat, že myslí na všechny. Zda v tom bude regionální Změna úspěšnější než celostátní ANO, jsem sám zvědav. Strategie mají velmi podobné.

Klidní mohou být nejspíš i občanští demokraté, kteří se odstřihli od éry Jiřího Kittnera a představili zcela novou kandidátku. Není na ní ani současný zastupitel a někdejší náměstek Ondřej Červinka.  I ODS bude v Liberci asi těžit z celostátně stoupajících preferencí. Jejich předseda Fiala svojí politikou postupně vrací ODS zpět do pozice hlavní pravicové strany.

Piráti v Liberci letos kandidovat nebudou a počkají si prý na volby za 4 roky. O jejich 7 % z průzkumu se tak poperou nejspíš Starostové se Změnou.

Pro KSČM, ČSSD i TOP 09 by měl být první letošní průzkum budíčkem. Reálně totiž hrozí, že tyto strany z liberecké politiky vypadnou a nahradí je naopak SPD. Nově avizovaný projekt současného primátora Tibora Batthyányho Pro 2016 se v průzkumu vůbec neobjevil, když neobdržel ani 1% hlasů. Batthyány v liberecké politice končí, ale je asi jediný, kdo o tom ještě neví. 

Otazníky se vznášejí i nad avizovaným projektem Baxy a Kocumové. Ti si budou muset rychle rozmyslet, zda spíše chtějí, aby se od Liberce odtrhnul Vesec jako samostatný obvod, nebo zda budou kandidovat i v celém Liberci. Mají také nejvyšší čas, aby oznámili název svého projektu a alespoň hlavní priority. Za chvíli jsou prázdniny…

Na zajímavou věc ukázala také poslední hlasování zastupitelstva. Starostové se rozhodli pro extrémně konfrontační politiku vůči Změně, kde se ochotně spojují s Batthyánym, ve snaze torpédovat projekty náměstků Korytáře a Hrbkové.  Pokud se jim podaří dosáhnout toho, že Změna některé projekty nezvládne, mohou na tom získat body. Pokud ale Změna a Korytář jejich tlak ustojí, mohou naopak Starostové získat nálepku bořičů a škůdců města, nehledě na to, že si tak zavírají vrátka k povolební spolupráci právě se Změnou. Změna se zdá se poučila z minulých voleb a začala hledat podporu pro své projekty u ostatních stran, čímž si pravděpodobně vytváří i pozici pro jednání o budoucí koalici. Čeká nás tedy ještě pár zajímavých měsíců…

 

Matěj Medek, nezávislý politolog

 

 

Subscribe
Upozornit na
77 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Černým písmem: Bílý Kostel nad Nisou, Hrádek nad Nisou, Chotyně, Chrastava, Janovice v Podještědí, Kryštofovo Údolí, Nová Ves a Rynoltice se změny senátního obvodu
Vážený pane premiére, vítejte ve skanzenu. V kraji, ve kterém je nejzaostalejší střední školství v rámci celé České republiky. Vaši političtí partneři v čele s
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Nejprve zisk nadnárodních korporací a řetězců, až potom svátek svobody a demokracie. Realita dnešního státního svátku, který je honosně nazván Den boje za svobodu