Nechci vybírat mezi Babišem a těmi, kteří tu byli před ním

Hodně z Vás trápí nejen to, co Andrej Babiš jako premiér dělá, ale také to, že má velkou podporu veřejnosti. Bez ohledu na to, co dělá, v průzkumech je stále velmi vysoko, zatímco jeho nejvýraznější odpůrci spíše ztrácejí.

Plyne z toho, že ANO neporazíme, pokud nenabídneme lepší alternativu, i pro jeho současné příznivce.

Jak toho docílit? Měli bychom si vzít ponaučení z toho, proč jej podporují. Když s těmito lidmi mluvím, často zaznívá jedna překvapivá emoce: Hněv. Hněv na ty vlády, které vládly před ním. Protože ty vlády svými kroky také dělily společnost, jen jinak, než to dělá A. Babiš s M. Zemanem nyní. Volba pro Andreje Babiše nemusí být jen volba pro něj, často jde o volbu proti těm, kteří tu byli před ním a kteří se také pokoušeli si stát přivlastnit.

Pokud chceme Andreje Babiše jednou porazit, nezbývá, než si přiznat, že jejich pocit může být oprávněný.

Příklady?

Ovládnutí justice: Jsme v Liberci, ve městě, které se ještě nedávno pyšnilo titulem Mekka korupce, než nás předběhlo Ústí. Přesto za žádnou kauzu nebyl ještě nikdo z odpovědných, ze členů vedení města potrestán. Může za to zneužití justice Andrejem Babišem? Rozhodně ne, zneužívání justice bylo naším problémem ještě před tím, než se vůbec stal členem vlády.

Dotační podvody: Opět, jen v Liberci a v okolí byla minimálně desítka projektů, které nesou mnoho znaků dotačních podvodů. Může snad za ně Andrej Babiš? Nemůže.
Naší smutnou skutečností je, že Andrej Babiš jen pokračuje v tom, co zde nastavili ti před ním. Proto nechci být postaven před volbu mezi Andrejem Babišem na jedné straně a jeho předchůdci na straně druhé. Byla by to špatná volba. Potřebujeme alternativu vůči oběma. Pozitivní vizi pro Česko a pro budoucnost.

Tahle alternativa tu přitom pomalu vzniká. Je jím protest studentů proti nečinnosti politiků v boji proti změně klimatu, #fridaysforfuture, pátky pro budoucnost. Chceme-li protestovat proti vládě a chceme-li získat spojence, podpořme studenty v jejich protestu, povzbuzujme je, berme jejich požadavky vážně. Ani to klima totiž nezlepšíme, pokud nezačneme budovat právní stát a pokud nezlepšíme úroveň naší státní správy, než jak jsme to dokázali doteď. Je to příležitost, kterou bychom si neměli nechat ujít.

Připojit se můžete třeba ve čtvrtek, k protestu rodičů za klima, a nebo poslední květnový pátek k #fridaysforfuture, i u nás, v Liberci.

Děkuji Vám.

Jaromír Baxa, městský zastupitel za LOL! – Liberec otevřený Lidem

Projev přednesený na demonstraci „Opravdu chceme demisi!“, v Liberci 13.5.2019

Subscribe
Upozornit na
25 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Černým písmem: Bílý Kostel nad Nisou, Hrádek nad Nisou, Chotyně, Chrastava, Janovice v Podještědí, Kryštofovo Údolí, Nová Ves a Rynoltice se změny senátního obvodu
Vážený pane premiére, vítejte ve skanzenu. V kraji, ve kterém je nejzaostalejší střední školství v rámci celé České republiky. Vaši političtí partneři v čele s
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Nejprve zisk nadnárodních korporací a řetězců, až potom svátek svobody a demokracie. Realita dnešního státního svátku, který je honosně nazván Den boje za svobodu