Tři otázky pro Jana Šebelku: vodné, Lesní koupaliště a ekonomická situace města

Se středečním ránem jsou tu opět Tři otázky pro Jana Šebelku. Tentokrát nás zajímal jeho názor na situaci kolem vodného a výkupu majoritního podílu ve vodárenské společnosti od firmy, která jej získala v 90.letech, minulost, přítomnost i budoucnost Lesního koupaliště i to, jestli se město nakonec zvedne ze svých ekonomických problémů.

Valná hromada Severočeské vodárenské společnosti odhlasovala výkup majoritního podílu od soukromé společnosti Veolia, která ho získala v 90. letech. Jak se na celou situaci kolem vody na severu Čech díváte?

Jako na sofistikovanou kašpařinu. Copak si někdo vážně myslí, že se tím voda zlevní? Zvlášť, když se mluví o tom, že Severočeská vodárenská společnost (SVS) vykoupí podíl francouzské firmy za částku, povídá se, kolem dvou miliard. Má tu hromadu peněz snad SVS někde ve stodole, nebo si na ni bude muset půjčit a my ji pak budeme ve vodném a stočeném splácet desítky let? Není to jediná otázka, která mě napadá. A nejsem sám. Stačí si přečíst Vox populi (vox Dei) pod články, které o odkoupení majoritního podílu Veolie ve SčVaKu (Severočeské vodovody a kanalizace) informovaly. Proboha, proč někdo vydá za podíl 50,1% v roce 2017 plus mínus dvě miliardy korun, když Veolii končí smlouva o tři roky později a bude zadarmo?

Kuriózní také je, že firma ze SčVaKu stejně neodejde. Bude dělat ve společné firmě údržbu a bude jí šéfovat. Vedení SVS to na svém webu vysvětluje: „Společnost Veolia disponuje, mezinárodním know-how a zázemím, má k dispozici nejmodernější technologie i odborníky, kterých je v českých podmínkách nedostatek. Slibujeme si od toho, že se veškeré servisní činnosti dále zefektivní, což přinese samozřejmě i finanční úsporu.“ (Líp by to neřekl ani Milan Štěch.) Mám tomu rozumět tak, že vodovody a kanalizaci budou udržovat a opravovat francouzští „specialisté“, neboť ti naši jsou neschopná vemena? Otázek jsou desítky, odpovědi žádné. Tak to ale v našem vodně-kanálním světě dvou miliard zkrátka chodí.

Město se chystá obnovit Lesní koupaliště, kdysi tolik oblíbené, dnes tolik zdevastované. Má to smysl?

Co to je otázku? Všechno co dělá město pro své občany, má smysl. Proč by to mělo být u Lesního koupaliště jinak? Problém je v tom, že se o něm už mnoho let, dámy prominou, jen žvaní. Rozumím ovšem tomu, proč. Lesní koupaliště je, mimo jiné, ukázkou toho, jak to v Liberci dlouhodobě chodí. Jedna parta ho chce, druhá ne, protože to navrhla ta první. Když s tím přijde druhá a navrhne jiné řešení, na zadní se postaví první. A tak pořád dokola. Proto navrhuji poslat k Lesnímu koupališti co nejdřív buldozery a bagry a neprodleně ho zasypat a srovnat s okolím. Po pár letech místo zaroste nálety a bude pokoj. Ne, nebojte se, nebude. Kluci a holky, kteří spolu v Liberci nemluví, si najdou k hádkám a urážkám něco jinýho.

Vypadá to, že se Liberec dostává z ekonomických potíží, loni hospodařil s přebytkem 156 milionů. Myslíte, že tenhle trend vydrží?

Pravděpodobně to je úspěch současného vedení města, ale nedokážu to posoudit. Jedno z novinářských pravidel, které už dávno neplatí, zní, že každá zpráva by měla nejen informovat o tom, co se děje, ale také jaké bude mít konotace. Například, když se v ulici má opravovat vodovod (Veolia), je k tomu nutné dodat, co to bude znamenat pro její obyvatele. Co pro mě osobně znamená, když se dozvím, že Liberec hospodařil s přebytkem 156 miliónů? Nic. Umaže se část dvoumiliardového dluhu města? Postaví se Lesní koupaliště? Vykoupí se za to pozemky po bývalé Textilaně a postaví se tam hřiště, sběrné parkoviště, park, brouzdaliště – něco pro lidi? Nevím, takže mě ten trend vlastně nezajímá.

Douška. Před nedávnem jsem se na tomto místě snažil vysvětlit, proč jsem kývl na nabídku odpovídat na otázky redakce NL. Na jeden důvod jsem zapomněl. Miluju diskuzi pod svými články! Tolik erudice, validních argumentů a inspirující diskuze se na jednom místě hned tak nevidí.

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
77 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Přinášíme další díl Tří otázek pro Jana Šebelku. Nakonec jsme se dohodli, že jeho dnem bude středa, tak jako tomu bylu v případě jěho
Po několika měsíční odmlce se na náš web vrací glosy libereckého spisovatele a novináře Jana Šebelky. Jsme za to rádi, protože jeho feuilletony patřily
Návštěva prezidenta ČR Zemana, který jako žádný před ním, nepřinesl do české společnosti tolik nenávisti, by asi nestála za řeč. Ale hejtman Libereckého kraje
Návštěva prezidenta ČR Zemana, který jako žádný před ním, nepřinesl do české společnosti tolik nenávisti, by asi nestála za řeč. Ale hejtman Libereckého kraje