Byznys kolem plakátů aneb nová protikorupční opatření v praxi

Jak funguje, oproti všem proklamacím a bití se do prsou, protikorupční opatření současného vedení liberecké radnice, se může veřejnost přesvědčit v těchto dnech, když vyšlo najevo nehorázné obcházení výběrového řízení ve věci pronájmu plakátovacích ploch.

Odbor, který je na radnici i skrze Technické služby města Liberce (TSML) čistě v pod kuratelou zdejší ČSSD, připravil veřejnosti, opozici, ale zřejmě i koaličním partnerům nemilé překvapení. Kšeftík se nepodařilo ututlat.

Na obcházení výběrového řízení přišli Jaromír Baxa a Zuzana Kocumová a seznámili s ním i veřejnost. Město se zprvu tvářilo tak, že si celkem výnosný obchod s pronájmem plakátovacích ploch ponechá a že jej budou obstarávat TSML (ač původně to měla být podfinancovaná ZOO, která by tam měla alespoň nějaké další příjmy). Myšlenka chvályhodná, až sociálně demokratická, ctící veřejný majetek a péči o něj. Jenže by to nesměli míti na starosti liberečtí sociální demokraté.

Tak se stalo, že TSML plakátovací plochy rychle, potichu a zřejmě bez jakéhokoliv výběrového řízení poskytly soukromé firmě Rengl. Navíc za podmínek, které odmítají sdělit jak veřejnosti, tak zastupitelům, kteří je žádají (Jaromír Baxa ze Změny pro Liberec) a dokonce ani členům dozorčí rady TSML (Květa Morávková ze Změny pro Liberec). Zajímavá forma komunikace, díky jejíž údajné absenci museli právě zmínění opustit místa radních.

Zděšení nad takovou praxí zavládlo u koaličních partnerů ČSSD (konkrétně u radních Liberce občanům), ale překvapena byla i samotná primátorka. Dokonce to vypadá, že v tomto případě jde o překvapení a rozčílení skutečné. Ono totiž těžko zakrývat, že jde o klasickou „malou domů“ – asi žádné stamiliony, ale několik příjemných statisíců. Ačkoliv měla-li být smlouva s firmou Rengl sepsána na neuvěřitelných 12 let, kdo ví.

TSML jsou oranžové. Došlo k tomu v rámci dělení moci, když se po odvolání primátora Korytáře a radních za Změnu pro Liberec tvořila současná opozičně smluvní koalice s ODS. Jiří Kittner do nemocnice, TSML zůstane ČSSD. Ředitelem byl jmenován Otakar Kypta z jablonecké ČSSD, své místo náměstka pak bylo v TSML utvořeno i pro letitého libereckého sociálního demokrata Milana Šíra, ač nikdo neví (a zastupitel Šír na zastupitelstvu nepoví), co má mít na starosti a taky za kolik.

A náměstek, pod kterého TSML spadají, je Lukáš Martin. Mladý, do posledních voleb téměř neznámý člen ČSSD, kterého si jen někteří pamatují coby realitního spekulanta s čichem na mimořádně odpudivé záměry nákupu městských nemovitostí (např. snaha koupit majitelům domu několik metrů předzahrádky před vchodem atd.).

Vypadá to na klasickou libereckou oranžádu, tak, jak se hraje v Liberci už léta. Nic tak extra velikého, ale svezeme se. V minulosti také, na kraji i městě, se ČSSD vezla na chvostě ODS, která plenila a zadlužovala veřejnou kasu tempem enormním, aby jí z tabule světských rozkoší spadlo tu menší, tu tučnější sousto. Každopádně jedno je teď jisté – všechna ta tolik hlasitě vyhlašovaná opatření kolem veřejných zakázek a protikorupční kroky jsou ve světle poslední kauzy liberecké radnice jen cárem papíru s hodnotou drasticky se blížící nule.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou