Nemocná nemocnice – dojemná, nejen ideologická, shoda

V posledních dnech libereckou politiku zaměstnává problém nad výškou obřích odměn, které pobírají v Krajské nemocnici Liberec zdejší politici. Na příkladu nehorázných částek, které si odsouhlasili funkcionáři z ODS, Unie pro sport a zdraví, Liberce občanům/Starostů pro Liberecký kraj a ČSSD prosvítá skutečná podstata (nejen) liberecké komunální politiky. Ideály a ideové rozdíly se po volbách mění v nepotřebnou roztrhanou záclonu, kterou je čím dál tím více vidět do komnaty světských rozkoší, kde se hoduje z peněz jen jednou za čtyři roky potřebného stáda.

Když byla díky dotazu zástupců Změny pro Liberec na posledním zastupitelstvu zveřejněná výše platů a odměn, které od září pobírají zástupci Unie pro sport a zdraví (USZ), ODS, ČSSD a Liberce občanům začala se psát další kapitola z jednotné fronty výše zmíněných opozičně-smluvních stran. Kolik a kdo přesně pobírá jsme psali v jiném článku.

Více než zřetelně se tak potvrzují teorie o rozdělení moci, vlivu a přísunu peněz ve městě. Vybarvuje se nebo spíše jen oprašuje dvacet let stará liberecká mozaika. Ve světle obřích odměn pro „odborníky“ z řad ČSSD (Sepp, Hruša, Bursa, Šír) a Liberce občanům/Starostů pro Liberecký kraj (Svoboda) se již těžko ukryjí dohody, které vedly představitele těchto stran k instalaci Jiřího Veselky z USZ na místo generálního ředitele s, na liberecké poměry, obřím platem a Jiřího Kittnera (ODS) s platem jen o málo menším.

Přitom oba zmínění, Jiří Kittner coby téměř dvanáctiletý primátor odpovědný za ekonomiku zvlášť, za sebou mají odpovědnost za hospodaření města a nedá se zrovna říci, že by po jejich anabázi na radnici občanům zůstalo bohaté a nezadlužené město.

Je zajímavé, jak ti, kteří nejvíce mluví o ekonomické neschopnosti veřejného sektoru a nutnosti přenechat jeho podstatnou část sektoru soukromému (pravice) najednou nerespektují pravidla privátní sféry (nehospodařil jsi dobře – nedostaneš dál důvěru a poneseš odpovědnost) a ti, kteří by z povahy své ideologie měli veřejný sektor hájit (levice) takové personální politice přikyvují (obrana vedení nemocnice složeného z pravicových politiků z úst liberecké ČSSD).

Navíc se velice mýlí ti, kteří hovoří o tom, že „Kittner dostal trafiku v nemocnici“. To nevyhovuje jeho naturelu a schopnostem, spíše to platí pro představitele ČSSD a Liberce občanům/Starostů za Liberecký kraj, z nichž někteří svou pracovitostí, vedle své odborné erudice, již vešli do dějin. Nemocnice je ale hlavně obrovský kolos, který také rozdává obří zakázky. A pokud se v současnosti hovoří o tom, že se má stavět nová krajská nemocnice, můžeme se v budoucnu dočkat toho, že Tipsport aréna jako velmi problematická veřejná zakázka zůstane ve stínu tohoto projektu. Je od věci, že Kittnerův někdejší zaměstnavatel, blízký přítel a majitel firmy Syner, Petr Syrovátko, celkem nedávno hovořil v souvislosti s poklesem ekonomiky a stavebního boomu a budoucí větší snaze stavebních společností na poli veřejných zakázek?

A k tomu se zdá, že je to právě Kittner, který je ústřední postavou liberecké nemocnice, byť má formálně nižší postavení. Je ho více slyšet v médiích a i na veřejných vystoupení vedení vystupuje sebejistěji a věcněji než jeho nynější nadřízený (a v minulosti na radnici podřízený) Veselka. Ve světle nastíněného, tedy možných budoucích zakázek (zvlášť budou-li udělány tradičním „libereckým“ způsobem, na který v bolestech vzpomíná městská kasa) by ony nestoudné odměny (ve srovnání s platem nemocničního personálu) pro „stranické odborníky“ ČCSD a Liberce občanům v dozorčí radě mohly být jen tolerovatelná úlitbička, jakési účastné a držústné.

Bude zajímavé sledovat, jak svou odbornost na poli zdravotnictví uplatní jak politici z ČSSD, tak takový náměstek primátorky Kamil Jan Svoboda, který se, když už všechno vylezlo na povrch, rozhodl odměnu nepobírat nebo ji dávat na divadlo. Pocit trapnosti nad takovouto „upřímností“ nezachránil ani jako vždy spravedlivě rozhořčený David Václavík (rovněž Liberec občanům) a ani snad skutečně upřímně míněná kritika jeho spolustraníků na kraji Martina Půty a Michaela Canova ze Starostů pro Liberecký kraj.

Korunu ale dodávají situaci sociální demokraté, kteří tvrdošíjně na svých odměnách trvají. Dost možná ví, proč a za co na nich trvat mají. Brilantní nastínění toho, jak budou pracovat, přinesl podivně, snad až PR laděný, rozhovor s náměstkem hejtmana Libereckého kraje, radním Zdeňkem Bursou v Libereckém deníku. Bursa nemá na podobnou funkci vzdělání (získal nedávno titul bakalář na soukromé Vysoké škole regionálního rozvoje v Jablonci) a zkušenosti takové, že na stejné funkci seděl v České Lípě. V rozhovoru, kde se ho nikdo na výši odměn ani nesnažil zeptat, vyjadřuje pan bakalář své navýsost odborné přesvědčení, že lékem na ekonomické problémy nemocnice by mohl být například outsourcing služeb (konkrétně údržby).

Socialistovy nápady přeložené do češtiny: vyházíme personál a najmeme soukromou firmu, která jej nahradí. Nic nevadí na tom, že outsourcing ve veřejném prostoru je jedním z nejvíce kritizovaných praktik určených na jeho tunelování. A to jak například ze strany odborných organizací jako Transparency International, tak ale překvapivě i ze strany špiček sociální demokracie.

Liberecká nemocnice, tak jako další veřejné společnosti, úřady a organizace, je prostě místem, kde se láme chleba. Zde se jedná o konkrétní zakázky a peníze pro konkrétní firmy a lidi. Zde na politiku, bráno jako střet idejí a naplňování předvolebních slibů a hesel, není místo. Socialista, konzervativec nebo liberál – všechno jedna rodina. Nebude nezajímavé, kdy jako další lék na ekonomické neduhy nemocnice (zvláště pokud ji vyčerpají některé její zakázky v čele s výstavbou nového areálu) bude její budoucí privatizace. Jistě se na tom shodnou odborníci napříč politickým spektrem.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou