Skutečnými vítězi voleb jsou peníze a populismus

Liberecký kraj je, chtělo by se říci ne poprvé, v lecčem příkladem i znamením  pro celou zemi. Ačkoliv zde nevyhrála sociální demokracie, ale hnutí Ano Andreje Babiše, právě tato strana je de facto i celorepublikovým vítězem. Rychlé vítězství podnikatelského projektu jednoho miliardáře i úspěch agresivního Úsvitu přímé demokracie posouvá demokratický systém v Českých zemích na další úroveň. Půjde o to, jakou.

 

Už v roce 2010 jsem psal, že se něco zásadního děje s českou parlamentní demokracií a sklidil jsem ostrou kritiku i od svých kolegů. Zejména ve věci Věcí veřejných, když jsem poukázal, že jde o projekt pražských kmotrů a že líbivé a útočné výkřiky ANO! NE! a fráze o přímé demokracii nic pozitivního nepřinesou. Uběhlo pár let a dnes už všichni vědí, co byli a jsou Věci veřejné zač. Dnes jsme ale, zdá se, ještě dále.

Ano ANO?

Na Liberecku vyhrál Martin Komárek za ANO, který s Libercem i krajem neměl, nemá a asi nebude mít nikdy nic společného. Pravděpodobně byl dosazen jako nakoupená tvář z nedostatku místních, dostatečně viditelných lídrů. Získal ovšem 21,5 procenta, což je ještě víc než republikový průměr. 

To, že ještě před pár měsíci označoval Andreje Babiše za křičeného „Pepu z hospody“ s rukama ušpiněnýma podezřelou privatizací , člověka stejného  typu jako Dalík nebo Topolánek, aby se pak s ním smál z billboardů a tvrdil, že „nejsou jako oni“ je sice podivné, ale v Čechách ne neobvyklé. Peníze jsou mocná čarodějka. Navíc Komárek poslední dvě dekády co by novinář (nyní Babišovy) MF Dnes „kopal“ jako málokterý za ODS, tak jeho nasazení do kdysi tradičně modrého regionu mělo význam.

ANO  používá stejná klišé (nejsme politici, ale krizoví manažeři, jsme nováčci, makáme atd..) jako kdysi Věci veřejné. Stejně tak mění program za pochodu, nabízí poměrně jednoduché řešení (jsme manažeři) a ještě jednodušší cíle hněvu („zlodějští politici“, „nepřizpůsobiví“…), ale Andrej Babiš je přeci jen jiný (silnější) kalibr než Vít Bárta, a tak se uvidí, kam své hnutí povede a čeká-li ho podobný osud nebo skutečně převezme, alespoň z části, pozici ODS, které vzala mnohé a která dnes míří do propadliště dějin.

Důvody vítězství ANO jsou v zásadě  dvojí. Nespokojenost lidí (kterou ostatně ANO mělo i ve svém původním názvu – Aliance nespokojených občanů, dnes marketingově změněno na Ano, bude líp) a skoro nekonečný proud Babišových milionů  vzešlých z privatizace, které zaplatily vysoce profesionální kampaň americké firmy, která je tak de facto skutečným vítězem právě proběhlých předčasných voleb.

ČSSD – další propadák

ČSSD utrpěla v Libereckém kraji další, za poslední tři roky třetí, porážku. V čele s kdysi populárním sportovcem, dnes roztomile prostým politikem Pavlem Plocem získala necelých 17 % hlasů voličů. Překvapením nebylo, ani když populární někdejší místostarosta Jablonce Lukáš Pleticha přeskočil nepopulární současnou primátorku Liberce Martinu Rosenbergovou.

To, že ČSSD nedokázala od roku 2008 potřetí vyhrát a že zabodoval Pleticha,  který se přeci jen vymyká ostatnímu osazenstvu loutkového divadla krajského bosse Roberta Duška, svědčí o mnohém. Zejména ale o nezdravém způsobu vedení týmu, kterému Dušek koučuje.

Navíc je Robert Dušek a jeho věrní pevným spojencem „pragmatické pravice“ v ČSSD soustředěné kolem Michala Haška, Zdeňka Škromacha a dalších podobných, kteří rádi naslouchají hlasům Miloše Zemana, opozičně-smluvním řešení (jako například i na liberecké radnici), podnikatelským kruhům a kteří se hned po volbách pokusili o puč ve straně a odstřelení předsedy Bohuslava Sobotky.

Pokud se ČSSD, která nejen na severu, ale i v celé zemi dosáhla nejnižšího výsledku za poslední roky, vydá cestou, kterou vyšlapávají politici jako Dušek a Hašek, může se jí stát, že zjistí, že je to cesta do zapomnění a že na ní dýchá na záda ODS.

Jiná TOP 09

Oběma lídrům za TOP 09 v Libereckém kraji, Václavu Horáčkovi a Janu Farskému, se podařilo obhájit poslanecké mandáty. Starostové ze Železného brodu a zejména ze Semil jsou prostě doma stále populární a lidé jsou kvůli nim ochotni přehlédnout i  korupční skandály, které TOP 09 provázejí a na kterých se podílel i ještě donedávna zdejší krajský předseda, dnes radši uklizený do pozadí,  Jaromír Drábek.

TOP 09 získala na severu České země přes patnáct procent hlasů, což je více, než je celkový součet v republice, kde TOPka přeci jen dostala za svůj styl vládnutí od voličů na svůj konzervativní frak a tentokrát jí ani nepomohl ani reklamní kýč v osobě Karla Schwarzenberga.

KSČM – stabilní, někdy až moc

Komunisté si oproti krajským volbám, kde získali 18% hlasů pohoršili a jejich lídr a čerstvý poslanec Stanislav Mackovík získal 14,4 % voličských hlasů. KSČM má pevnou, ač stárnoucí, voličskou základnu a volí ji i lidé, kteří jsou s vedením země dlouhodobě nespokojeni, aniž při tom vidí, že zrovna v Libereckém kraji si například KSČM v podezřelém privatizačním úsilí a zákulisních dohodách nezadá s ODS nebo ČSSD.

Bude také zajímavé, zda se Stanislav Mackovík opět nevzdá svého mandátu, jako tak učinil například v případě krajských voleb, aby tak mohl zůstat ředitelem záchranné služby v Liberci. Zde vede válku o kontrolu svého pracoviště s krajskou náměstkyní Zuzanou Kocumovou.Ta se rozhodla záchranku důkladně prověřit, když vyšlo najevo, že zejména období, kdy na kraji vládla ČSSD opření o KSČM, se na záchrance děly zvláštní věci.

KSČM je prostě, alespoň zatím, symbol odporu, ale dokáže generovat politiky slušné a věcné, ale bohužel i jejich přímý opak, což dokazuje i liberecká stranická organizace. Je ale otázkou, kdy padne poslední mýtus o jinakosti a antisystémovosti KSČM…

Úsvit konce demokracie

Do poslanecké sněmovny se vrací styl politiky, který zde na patnáct let (po pádu Miroslava Sládka a jeho republikánů) chyběl. Tomio Okamura, který svou podnikatelskou kariéru začínal (skrze obchodního partnera, který dnes sedí ve vězení za stamilionové podvody) s podezřelými skupinami včetně ruské mafie (Andrej Korpjakov) se rozhodl „skoncovat s bordelem a korupcí“. V Libereckém kraji na toto slyšelo 8% voličů.

Okamura, který se neváhá přiživit i na protiromských pogromech, ve své agresivitě, jednoduchosti programu a míře populismu daleko za sebou i hnutí ANO Andreje Babiše. Nástup podobně ukřičených, nahnědlých stran je vždy signifikantní v době, která s sebou hrozbu chudoby a strachu, lidé jako Okamura dají všem, kteří se cítí (často právem) ohroženi , jasný cíl a příslib ventilace hněvu, většinou na těch nejslabších.

 Není divu, že pověstná česká slovesnost překřtila Okamurovu stranu na Úsvit konce demokracie.

ODS – až na dno

ODS nemá, poprvé v historii, poslance za Liberecký kraj a dostala zde pouhých 7% hlasů. Je to jasný důkaz pravděpodobně nezadržitelného pádu, který tuto stranu, která v našem regionu dominovala 20 let, čeká.

Popravdě je třeba říci, že tento pád přišel zcela zaslouženě. ODS se stala, v Liberci rovněž typicky až příkladně pro celou zemi, symbolem korupce, ovládnutí politiky byznysem a zničující absence sebereflexe. A tento kalich ostudy a hříchu si ODS musí vypít až do dna.

Bude ovšem zajímavé sledovat, jak se zachovají lobbistické a finanční skupiny, které pod dvě dekády za a nad ODS ve městě i kraji stály. Zda jí budou „věrné“ nebo svůj „investiční kapitál“ namíří jinam. Už v minulosti se, zejména v Liberci, prokázalo, že loajální dokážou a být ČSSD, přezíravě netečná i KSČM a do sítí byli lákáni i představitelé TOP 09

Lidovci, generační úspěch Pirátů , Svobodných, Zelených a fiasko Změny

Pod hranicí pěti procent zůstala i KDU-ČSL, která získala 3% voličských mandátů. V Liberci nikoliv nepřekvapivě, strana zde nikdy neměla širší základnu, ale i tak je to skoro dvakrát více než při posledních volbách. Ovšem stále více jak dvakrát méně, než je celostátní průměr.

Hlasy převážně mladé (a dnes již i částečně střední) části populace se rozložily i mezi Piráty (3,31%), kteří jsou ale víc než co generační záležitostí a jejich program se soustřeďuje, ač se snaží tvrdit opak, na cenzuru internetu a legalizaci mariuhany, liberální Stranu Zelených (2,5 %), která už u podobných výsledků asi zůstane a nečitelné, ale o to agresivnější ultrapravou Stranu svobodných občanů, která nejen svým personálním zázemím dokazuje, jak blízko má proklamovaný bigotní liberalismus k neofašismu.

S volebním výpraskem v podobě ani ne dvou procent (celostátně dokonce jen 0,6%) skončila i Změna, která začínala v Liberci, kde je s jednadvaceti procenty nejsilnější městskou stranou a úspěšně pokračovala na kraji, kde loni získala 17%. Ukázalo se opět, že lidé prostě v při celostátních volbách volí jinak než „v komunálu“.

Neúspěch Změny a raketový úspěch ANO dokazuje, jakou roli hrají v předvolební kampani peníze a volební debakl v celostátních volbách Změnu donutit k tomu, aby se vrátila ke svým kořenům – občanské politice zdola, se kterou tolik uspěla v městských a krajských volbách a ne se snažit narychlo stavět vzdušné zámky. Při absenci kapitálu je to její jediná zbraň.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou