O liberecké mediální špíně tento týden podruhé

V týdnu jsme psali o neúspěšném projektu Starostů pro Liberecký kraj na zpravodajský web, který chtěl být hlavní opoziční platformou, kvůli vlastní neaktivitě zcela pohořel a místo toho se utužilo přátelství nejsilnější krajské vládnoucí a liberecké opoziční strany s mediální žumpou ze stáje Syneru. Jen o pár hodin déle došla asi nejznámějšímu libereckému politikovi trpělivost a rozhodl se hlásnou troubu Syneru zažalovat. Důvod měl a má. A nejen on a ne jen v tomto případě.

Včerejší MF Dnes přinesla článek o tom, že Jan Korytář, enfant terrible, ale zároveň nejvýraznější osoba zdejší politické scény, zvažuje právní kroky proti Týdnu v Libereckém kraji. Důvodem je, že se zde v diskuzích, za shovívavého postoje redakce, opakovaně objevovaly osobní  a nechutné útoky o tom, že údajně bil svou partnerku.

Reakce šéfredaktory Týdne v Libereckém kraji (TVLK) Aleny Roubalové byla tradičně vylhaná a zbabělá, údajně šlo o lapsus zaviněný nedostatečnou korekcí diskuse a podobně. Přitom na TVLK již roky platí, že každý příspěvek podléhá cenzuře redakce a pokud se jí nějaký nelíbí, zveřejněn není. Navíc příspěvky takto tvrdě útočící na Korytáře byly na webu několik dní, aniž by někdo konal, což se stalo až po mediálním dotazu novinářů z MF Dnes.

Pravdou je, že podobně lidsky hnusné výlevy proti svým názorovým oponentům i jejich rodinám jsou na TVLK denním chlebem za souhlasného mlčení redakce a tvoří určující profil tohoto média patřící pod S group holding (Syner) s patřičně vyhraněným politickým názorem. Nedostatek novinářského talentu i absence reálných kauz je zde pravidelně nahrazována snůškou nadávek a osobních ataků. Jen dnes je strach z žaloby donutil některé z nich stáhnout.

Ostatně ani úroveň článků si s diskuzními příspěvky nezadá a i například mnozí tvrdí, že až hulvátský styl psaní Aleny Roubalové je snadno rozpoznatelný pod mnohými tamními anonymy. Přitom i k nám na web psávala do diskuzí šéfredaktorka TVLK pod různými jmény…

Nenávist Roubalové ke Změně má i své osobní důvody. Média Syneru si dlouhé roky za vlád ODS a ČSSD na městě i kraji přicházela každoročně k pěkným pár milionům na veřejných zakázkách, kde výsledkem byly hodně profesionálně tristní výstupy, ale za to zázračně finančně ohodnocené. To se kolem roku 2010 změnilo a od té doby se datuje žlučovitá nenávist ke všemu, co sebou nějakou změnu zajetého systému přineslo.

Zda Jan Korytář žalobu podá či ne, ještě není jasné, ale udělat by to měl. Zlu se má čelit a hnůj se má vykydat. Ostatně nebyla by to první žaloba, kterou média Syneru u soudu prohrála. Již jednou se musela omlouvat za své lživé a zmanipulované reportáže.

Smutné pak je, kolik politiků z města i kraje s médii podobné úrovně spojuje své politické kariéry.  Po ODS, kterou semknutí se Synerem přivedlo do hrobu, stojí na prvních místech s ČSSD i Starostové pro Liberecký kraj, tak často se pasujících do role Strážců okresní morálky. A nejedná se jen o propagandistické předvolební noviny Syneru Liberecká inventura, kde s redakcí spolupracují právě Starostové.

Ti dokonce zaměstnali i externího redaktora TVLK Zdeňka Soudného, tolikrát usvědčeného ze lží, v poslanecké kanceláři „svého“ poslance Václava Horáčka. Jistě ne náhodou TVLK jako první přinesl zkreslené úryvky z policejního spisu, kde se snažil bagatelizovat obvinění z korupce u hejtmana Martina Půty. Soudný má ale blízko například i ke komunistické předsedkyni Daně Lysákové a kvůli vidině zisků se snaží být jakousi tragikomickou Janou Mrencovou Libereckého kraje.

Pokud se tedy jindy všichni politici od komunistů po Starosty pateticky křižují nad tím, jak chtějí dělat slušné a pozitivní kampaně i celou politiku a přitom využívají přátelství a služeb médií takové úrovně a takových praktik, nelze jim věřit ani za mák.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou