Divadelní představení na libereckém zastupitelstvu, předvolební dějství

Kdysi před Vánoci zde bylo psáno, že to možná vypadá, že se do libereckého zastupitelstva vkrádá duch slušnosti a hlavně věcnosti. Slabá naděje pominula a byla přímo zhašena včerejším zasedáním politického reprezentačního sboru města. Magnetická přitažlivost neúprosně blížících se krajských voleb rozehrála unavující až nechutnou frašku předvádění se, demagogie a diletantství. Možná silná slova, ale těžko hledat smířlivější.

Jednání zastupitelstva řídil Jan Korytář ze Změny pro Liberec, ze zdravotních důvodů chyběl primátor Tibor Batthyány (ANO).  Snad to nebude nic vážného a primátor se uzdraví stejně brzy, jako když na jaře Slovan Liberec vyhrál pohár v Mladé Boleslavi.

Celé zastupitelstvo trvalo necelých pět a půl hodiny a z toho téměř dvě a půl hodiny se zabývalo jedním bodem. Vstupem města Liberce do projektu „Futree – Městské stromy na extrémních stanovištích“. Pro to celé divadlo a tyjátr, který se kolem tohoto budu spustil, mu budeme, s laskavým dovolením ještě laskavějších čtenářů, věnovat většinu dnešního komentáře.

Liberec má možnost vstoupit do vědeckého a výzkumného česko-německého projektu, který za zhruba 1,5 milionu Eur (tedy asi 40 milionů korun) se má zabývat výzkumem městské zeleně v extrémním ohrožení. Liberec do tohoto projektu může přispět pouhými 200 tisíci korun a za to získá nejen analýzu prostředí, ve které jedna z historických ohrožených alejí (na Vítězné ulici) žije, ale i její novou výsadbu. Konkrétně 15 nových stromů včetně speciálního zabezpečení i substrátu, který stromům zajistí optimální růst.

Za tuto částku by 15 podobných stromů v takové lokalitě vysadit nemohl. O tom, jak se za posledních 25 let město staralo o své aleje, se může přesvědčit každý: stromy zpola shnilé,  pospojované rezavými hřeby, vyplněné střešní krytinou (Vítězná), nové vysázené do pár centimetrových koryt (a proto hynoucí) nebo rovnou nápady na plošné kácení v Masarykovy ulici, jako za primátorování Martiny Rosenbergové z ČSSD. Ale vlastně na co aleje v historické čtvrti, když tu máme Arénu…

Dobrá příležitost, jak si obstarat hodně muziky za málo peněz, řekl by si jeden. Ale ne před volbami a ne v Liberci.  Nutkavá potřeba předvolebních témat spojená se stejně urputnou snahou zakrývat témata skutečná, dá vždy vzniknout divadelním kusům na politickém kolbišti liberecké radnice. A včera se hrál přímo majstrštyk. Smutné je, že se k němu přidali i zastupitelé, u kterých lze jindy pozorovat jistou míru slušnosti a odbornosti, jako například Jaroslav Zámečník ze Starostů.

Absurditu celého tyjátru podtrhuje skutečnost, že největšími kritiky jsou politici z ODS, Starostů pro Liberecký kraj a ČSSD, kteří v minulosti stáli za takovými projekty (často svých stranických kamarádů) jako byla policií stíhaná rekonstrukce Máří Magdalény, „historický park“ v Budyšínské nebo přestavba Soukenného náměstí a spousta jiného.  Prostě když tekly miliony a desítky milionů na podivné projekty, vše bylo v pořádku. Má-li se dát 200 tisíc na záchranu (často péčí těch samotných) poničené aleje, je oheň na střeše. Ale podívejme se na ukázku.

Kus začal prologem: Vy nám tu chcete z veřejných prostředků za 40 milionů vysadit 60 stromů! To je plýtvání! Korupce! Nezbude na Varšavu (teď už ji máme rádi i my!)!

Odpověď: Ale to tak není, jedná se o výzkumný a vědecký projekt, jeho praktická a zkušební část nám zajistí výsadbu za peníze, za které bychom to neudělali.  

Pokračování: Ale vy tam nemáte žádné odborníky!  

Odpověď:  Ale vždyť tam jsou čtyři vědecká pracoviště ze dvou zemí, z toho dvě univerzity.

Pokračování: A proč tam třeba není nejznámější český výzkumný ústav z Průhonic?

 Odpověď: Ale vždyť tam je, to je ta zkratka VÚKOZ.

Pokračování:  Aha, ale proč jste se nezeptali třeba ředitele botanické zahrady v Liberci pana Studničky, ten je tady největší odborník.

Odpověď: Ale pan ředitel Studnička je odborník na masožravé rostliny, ale dobře zeptáme se i jeho.

Pokračování: A vůbec je to moc drahé!

Odpověď: A víte vůbec, kolik stojí vysazení a ošetření jednoho stromu v takové lokalitě?

Pokračování: Eee, ne, ale je to moc drahé a je to příšerný! Korupce!Skandál!

Odpověď: A co tedy navrhujete?

Pokračování: To je ale vaše práce, vaše odpovědnost. To je skandál!

A tak dál a tak dokola, celých dvě a půl hodiny. Žádné drama, ale únavná demagogická fraška, která bohužel ještě bude pokračovat a gradovat, jak se budou podzimní volby blížit. Kdyby to alespoň bylo zábavné..

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou