Nové strany – ANO a ti druzí

V letošních komunálních volbách se opět uchází o přízeň voličů politické subjekty, které v dosavadním zastupitelstvu neměly zastoupení. Některé jsou plné nových tváří, některé starých, některé v zastupitelstvu zasednou zcela jistě, některé možná a další zcela jistě ne. Které mají šanci?

ANO – sázka do loterie Andreje Babiše

Téměř komplet s novými tvářemi přichází hnutí ANO, které jako v každé obci, Liberec nevyjímaje, sází zejména na oblibu svého republikového šéfa a premiéra Andreje Babiše. Lídrem v Liberci je Jiří Němeček, kterého veřejnost zná jako ředitele Technického muzea a v areálu bývalých LVT. Předtím působil dlouhodobě na vedoucích pozicích v automobilovém průmyslu.

Dost možná podstatnější a určitě dravější postavou je trojka na kandidátce, Renáta Balášová, která je manažerkou lyžařského areálu na Ještědu, který získal za kontroverzních podmínek do dlouhodobého pronájmu slovenský miliardář Igor Rattaj. Rattaj, a tedy potažmo i Balášová, plánují na Ještědu rozsáhlé změny. Například mohutné kácení, které má umožnit rozšíření sjezdovek. To nemusí značná část liberecké veřejnosti vnímat dobře (zejména po letošním extrémním suchu), byť podobně velké procento složené zejména z lyžařů naopak ano. Nápad ANO zbourat bazén, byť ho dnes (i po zásahu Babiše) popírají, také nebyla sázka na šťastnou kartu.

Na kandidátce ANO figurují tradičně oblíbení lékaři (dvojkou je liberecký kardiolog Zdeněk Šembera), ale jsou zde i úspěšní podnikatelé. Jako například oblíbený pivovarník Marek Vávra, který oceňovaným způsobem zachránil barokní pivovar ve Frýdlantu a vaří zde podobně oceňované pivo.

 Na kandidátce figurují ale i přední úředníci libereckého magistrátu, jako je na volitelném osmém místě zdejší vedoucí odboru ekonomiky Zbyněk Karban nebo Adam Lenert. Nominace úředníků má zajisté pomoci ANO orientovat se v problematice fungování magistrátu v potencionálním úspěchu u voleb a zejména sestavování koalice.

Nad kandidátkou ANO se vznáší stín dosluhujícího Tibora Batthyányho a jeho věrných, kteří byli jako on v prosinci 2016 ze strany vyloučeni po odvolání náměstkyně Karolíny Hrbkové z řad koaliční Změny pro Liberec. Nicméně již nyní lze konstatovat, že na rozdíl od Batthyányho a velké části jeho party, která se v roce 2014 nechala fotit s Andrejem Babišem, jdou letos do voleb za ANO lidé, za kterými je více osobních a profesních úspěchů.

ANO v Liberci není klasickou stranou, ale je, jako téměř všude, předvolebním týmem či skupinou lidí, na které sází centrála z Prahy a dost možná i část místních velkých podnikatelů. Toto na veřejnosti, v médiích a sociálních sítích šíří zejména z ANO vyloučený Tibor Batthyány nebo politicky aktivní liberecký knihkupec Martin Fryč, který aktivně podporuje Starosty pro Liberecký kraj a hnutí LOL!. Nakolik mají podobné zvěsti pravdu, ale ukáže až fungování ANO v zastupitelstvu, neboť je celkem zřejmé, že minimálně tam se jeho zástupci, díky Babišově oblibě, dostanou.

 

LOL! – malá Změna

Za vznikem LOL! byl rozkol ve Změně pro Liberec mezi jejím lídrem Janem Korytářem a dalšími lidmi ze jejího vedení na jedné straně a straně druhé Zuzanou Kocumovou a Jaromírem Baxou. Prubířským kamenem byl neúspěch Změny v krajských volbách 2016. Byť například Jaromír Baxa měl již od roku 2014 problém s primátorem Tiborem Batthyánym a odmítl kvůli tomu účast v radě města.

Po prohraných krajských volbách 2016 část vinila Zuzanu Kocumovou, že se jako lídr krajských voleb nevěnovala kampani, ale dávala přednost své sportovní kariéře, Kocumová s Baxou kritizovali Korytáře za její špatné vedení.

Rozkol proběhl letos na jaře, byť nebyl nijak dramatický jako v případě zběhnutí Ivana Langra ke Starostům. Baxa i Kocumová dotáhli volební mandát v trikotu Změny, se kterou je v tématech možná stále více spojuje, než rozděluje.

Kampaň i kandidátka LOL! připomíná, nejen vizáží a grafikou, první kampaň Změny v roce 2010. LOL! nemá tolik propracovaný program a kampaň ani se nemůže pochlubit výsledky práce, byť Zuzana Kocumová byla členkou rady. Většina tváří je také nových, byť se často prolínají s původní Změnou, jako v případě Pavla Felgra.

Největším trestem, pokud LOL! neuspěje, bude ale jeho výsledek pro Změnu. Pokud LOL! nedosáhne do pěti procentních bodů, mohou to být přesně ty hlasy, které můžou Změně chybět. Naopak v případě úspěchu může jít o přirozeného koaličního partnera Změny, který navíc může své původní spolustraníky tlačit do odvážnějších kroků, které například na zastupitelstvu někdy navrhuje lídr LOL! na primátora Jaromír Baxa.

 

Pro 2016 a Svobodní – lobbing jako program

Liberecký primátor Tibor Batthyány byl zvolen v roce 2014 na kandidátce ANO, aniž by jej kdokoliv znal. Média ho přejmenovala na Pana Nikdo. Pro ústupek Změny pro Liberec se stal primátorem, ale brzy svému koaličnímu partnerovi přerostl přes hlavu, a ač se nechal zvolit jako „Tibor, co vyčistí Syner city“ nedělal 4 roky téměř nic jiného, než že vycházel vstříc nejrůznějším podnikatelským skupinám. Včetně Syneru, jako například při prosazení Jiřího Kittnera do orgánů Severočeské vodárenské společnosti přes odpor Změny.

Velice rychle se přeorientoval místo na koaliční Změnu na opoziční Starosty a ODS. Díky nim se například jeho blízký kolega a spolustraník Pavel Šulc stal předsedou představenstva dopravního podniku, kde fungoval tak, až si pro něj přišla policie. Ostatně firmy, které získávaly od dopravního podniku podezřelé zakázky, financovaly i Batthyányho ANO jako stranu ještě před krajskými volbami.

Podobně se Batthyány choval vstřícně k investorům, když se díky hlasům Starostů a ODS stal pověřeným zastupitelem pro územní plán. Podařilo se mu vzkřísit megalomanské projekty, proti nimž zpočátku ještě sám hlasoval, jako například obří dům na Papírovém náměstí. Rovněž jeho neskrývaný lobbing za hazard byla absolutně nedůstojný chování primátora statutárního města.

Volební koalice Batthyányho Pro 2016 a Svobodných nemá de facto žádný program. Jde jen o souhrn výkřiků a hesel. Jejich hlavní devíza je v chování a lobbingu Batthyányho, který, jak dokázal, leckdy umí prosadit kontroverzní body i za cenu pošlapání osobní cti.

I tato vlastnost by možná mohla vysvětlovat poměrně nákladnou kampaň, kterou končící primátor se svým čerstvým hnutí platí.

 

Liberec Plus – odkladiště politiků

Liberec plus vznikl jako předvolební konglomerát politiků, kteří neuspěli v ostatních stranách nebo se s nimi rozešli. Lídrem je bývalá primátorka Martina Rosenbergová, kterou do politiky vytáhla v roce 2010 ČSSD, které se s ní také později rozloučila. Další výraznou postavou je Zora Machartová, o které se dá říci to samé, jen v případě volebního roku 2014 a strany TOP 09. Nejviditelnější trojici uzavírá Petr Černý, pro kterého výtah do politiky před osmi lety znamenaly Věci veřejné, po nichž následoval jen pád a fiasko jako v roce 2014 jím spolu zakládaný Nový směr.

Liberec plus nepřináší žádná nová témata. Nejlépe je to vidět na osobě Petra Černého, pro kterého byl volebním úspěchem v roce 2010 problém libereckého tepla. Následně byl téměř 4 roky v radě města, aniž by s tímto něco udělal. Když současné dosluhující vedení města pod patronací Jana Korytáře ze Změny pro Liberec teplo pro domácnosti po tvrdých bojích s teplárnou skutečně snížilo, sahá Černý a Liberec plus opět ke kritice, jak se to mělo udělat lépe.

Nenápaditá kampaň novému uskupení ze starých politiků také nepřidá a je vůbec otázka, zda Liberec plus získá u voličů vůbec nějaké plusové body.

 

SPD – možný černý kůň

SPD jako by v Liberci neexistovalo, nevyjadřuje se k problémům, ale to neznamená, že nemůže uspět. Sází na fašizující komerční populismus svého předsedy Tomia Okamury, jeho podnikatelské šíření strachu a laciných hesel. I v Liberci se může najít dost deprivovaných a zklamaných lidí, kteří zatouží po jednoduchém a siláckém řešení, byť se o voliče bude přetahovat s Batthyányho hnutím a podobně populistickými a radikální pravici blízkými Svobodnými.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
47 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou