Týden pod Ještědem: Pan Nikdo odchází

Uprostřed právě končícího týdne byla v severočeské metropoli vyměněna vláda a Liberec získal nového primátora. Stal se jím muž naprosto spojený s místním polistopadovým vývojem, Jaroslav Zámečník. Vystřídal tak pravděpodobně nejostudnějšího primátora v novodobých dějinách města a symbolicky uzavřel jednu politickou kapitolu.

Politická kariéra Tibora Batthyányho, který vydržel být v Liberci primátorem čtyři roky, se uzavřela toto úterý, kdy odevzdal primátorský řetěz do rukou Jaroslava Zámečníka, který je se zdejší politikou spjatý téměř 30 let. Před čtyřmi lety jsme psali, že bude jen a jen na Panu Nikdo, jak tehdy média Batthyányho překřtila, aby se stal Panem Někdo. Nestalo se.

Tibor Batthyány byl ukázkovým příkladem člověka, který se své existenční a kariérní otázky rozhodl řešit svezením se na vlně populárního hnutí. Před rokem 2014 o něm nebylo slyšet, stačilo ale, aby se vyfotil v bílé košili vedle Andreje Babiše, vzal do ruky koblihu ze Penamu a stal se libereckým primátorem.

Jak stál Andrej Babiš u Batthyányho politických začátků, stál i u jeho konce. Neboť ať si o Babišovi můžeme myslet cokoliv, je to ostřílený a profesionální manažer, který stoprocentně rozezná schopné a pracovité lidi od lehkoživek a podvodníčků, pro které je politika zdrojem snadného přežívání. Proto se Tibor Batthyány a jeho kamarádi museli poroučet z hnutí ANO, ze kterého byli před dvěma lety doslova vyhozeni na dlažbu, když spolu se Starosty a ODS upekli zákulisní puč na Změnu pro Liberec, které odvolali náměstkyni.

Od té doby se primátor Batthyány doslova utrhl ze řetězu a začal vlastní koaliční válku, která nakonec prospěla jeho spojencům z řad tehdy opozičních Starostů a ODS, ale jeho samotného přivedla na politické dno. Stal se tak dobrovolným nástrojem v cizích rukou a tuto svou roli plnil dokonale i za cenu vlastního ponížení.

 Ostatně o tom i vypovídá jeho povolební rozhovor v Mladé frontě, kde jako svou vlastní hlavní zásluhu vidí neskrývaně v tom, že „poškodil Změnu“. Výmluvný konec pro člověka, který svou krátkou politickou kariéru začínal patetickými říkankami a své cti a rádoby šlechtickém původu.

Nicméně je více než pravděpodobné, že Batthyányho jméno ještě uslyšíme, protože jestli někde začnou padat kostlivci z nějakých skříní, bude to ta jeho. Systematické tunelování dopravního podniku, které dle policie rozjížděl jeho přítel a chráněnec Pavel Šulc nebo kšefty kolem GDPR dávají tušit, o co asi půjde. Také bude zajímavé sledovat, kde Batthyány skončí, leccos to totiž může vysvětlit o jeho nedávných krocích a činech.

Batthyányho vystřídal Jaroslav Zámečník, u kterého je více než jasné to, že svého předchůdce bude převyšovat co do inteligence i vychování. Současně ale jde o člověka, který je pupeční šňůrou spjat se zdejším klientelistickým prostředím a zákulisními loutkáři. Téměř čtvrt století loajality ke zdejší ODSyner (a z toho pramenící  posty i problematická rozhodnutí) nelze vymazat konstatováním, že je třeba se dívat do budoucnosti.

Neboť kdo volá po tlustých čárách a nepitvání se v minulosti, má zpravidla sám v ní co skrývat, stejně jako v přítomnosti. Nicméně nyní je třeba všem nám přát, aby se žádný návrat do „starých časů“ nekonal a primátorovi dát možnost ukázat se v co nejlepším světle.

Liberec si v tomto týdnu užil i svého politického Matrixu. A to ve čtvrtek, kdy jím prošel průvod žádající slušného premiéra, v jehož čele pochodovali politici, kteří sice chtějí slušného premiéra, ale hejtmana již ne. Na akci proti obviněnému premiérovi šturmoval na sociálních sítích obžalovaný hejtman, k tomu prostě netřeba dalšího komentáře. Většího kýče si asi není možné představit. Dokonáno jest.

Subscribe
Upozornit na
44 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou