Týden pod Ještědem: PŮTAPO

Liberec má za sebou další týden, kdy se u soudu projednávala zatím největší korupční kauza regionu. Asi aktuálně nejzajímavější zpráva ze soudní síně je ta, že hejtman Martin Půta, který se tak rád prezentuje jako vzor morálky a slušnosti a neváhá nepodloženě osočovat druhé z nedemokratických praktik, sám shání kompromitující špínu na úředníky a koaliční partnery.

Není to tak dlouho a vlastně je to stále kolorit, že si pan hejtman a jeho Strážci okresní a krajské morálky rádi plivnou na své kritiky. A tak se naší organizaci a našemu webu, který slepě nekopíruje pohádky a výmluvy politiků, dostalo označení soukromé tajné policie, udavačů a bůhví čeho nebo dokonce nevkusného – a vpravdě buranského – srovnání s teroristickým aparátem totalit 20. století, s Gestapem a StB.

Kolovaly a kolují historky, jak si na každého vedeme složky a podobné špinavé nesmysly a jedovaté lži, které nikdy nikdo nedokázal, zvlášť poté, co k tomu byl vyzván. Pak většinou následovalo slušné a transparentní mlčení a odvážný útěk z diskuse, popřípadě blokace. Nicméně klevety, pomluvy a drby se šířily a šíří dál.

Za těmito trapnými exhibicemi stál často většinou hejtman Půta a jeho věrní ze Starostů pro Liberecký kraj, vynikal zde například senátor Michael Canov, který často plní roli stranického hulváta a baviče, ale byli i jíní. Sekunduje jim v tom samozřejmě „novinářská“ odnož Syneru, který má v ODS a Starostech svoje tradiční koně. Jenomže ouvej. Boží mlýny melou a pravda se leckdy pomalu ale přeci jen dostane napovrch, ač to přeci jen nějakou dobu trvá.

U soudu tento týden pro mnohé překvapivě vystoupil i dnes již bývalý příslušník BIS, který do protokolu i před soudem potvrdil, že skrze Půtova soukromého špicla a bývalé soukromé očko Jaromíra Dolanského získával na nepohodlné úředníky a dokonce i koaliční partnery kompromitující materiály a všemožnou špínu, co by mohla neslušnějšímu panu hejtmanovi posloužit v tažení za vlastní kariérou a prostředky.

 Jediná tajná politická rozvědka, která kdy v Liberci tedy kdy operovala, byla Půtova tajná policie – Půtapo. 

 To, že hejtman na někoho chtěl „vykopal kompro“ u soudu jasně zaznělo, byť se to jeho obhájce snažil ředit jako víno vodou. Z trestně právního hlediska pak státní zástupce vidí, že za tyto služby nechtěl pan hejtman Půta platit sám, ale požadoval jejich vyřízení po Metrostavu. A to obžaloba kvalifikuje jako formu dožadování se úplatku.

Martin Půta samozřejmě dělá, že o ničem nevěděl a neví, opentluje se citáty Masaryka, bojuje za demokracii…ale nelze mu věřit a nejen proto, že v kauze již několikrát sám prokazatelně lhal. Jak dokážeme příští týden, okolnosti, že Půta sbírá kompromitující materiály na své politické rivaly, partnery i úředníky, byly známé i jeho přátelům z Metrostavu a dalších firem, které jsou dnes spolu s ním obžalované. Bude to ještě legrace. Smutná.

Subscribe
Upozornit na
68 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou