Týden pod Ještědem: slovo mafie je plně na místě

Tak jak se rozplétá korupční kauza kolem dotací na kostel sv. Máří Magdalény, začíná být čím dál více jasné, že se nejednalo o žádná náhodná setkání a procesní pochybení. Skutečně to vypadá, že kolem dotací v Liberci se utvořila pevná  a organizovaná skupina podnikatelů, politiků i úředníků, kteří se rozhodli se na nich nezákonně obohatit.

Laskavý čtenář promine, ale informací, které zazní za jeden týden u soudu při projednávání historicky největší regionální korupční kauzy, je tolik, že se k nim musíme vracet i týdny následující. Nejsou to totiž žádné prkotiny, jak se snaží prezentovat obžalovaní s hejtmanem v čele.

Jak jsme na našem webu tento týden popsali, u soudu se stále více jasněji ukazuje, že kolem dotačního procesu přes ROP Severovýchod fungovala systematická a organizovaná skupina úředníků kteří měli v popisu práce dotační proces hlídat. Místo toho ale skrze svého bílého koně – firmu jednoho místního člena ODS – brali peníze od investorů a žadatelů o dotaci za to, že jim žádosti sami zpracují a schválí.

Tak to aspoň tvrdí státní zástupce a po pravdě svědecké výpovědi a důkazy – například ve formě odposlechů – to jen potvrzují. Rovněž i to, že investoři a žadatelé tyto dotace účelově předražovali a fiktivně navyšovali, a to s jediným cílem: okrást zdroj veřejných financí, kterým dotace jsou, o co nejvíce.

Nápomocni jim byli i někteří politici, jako například liberecký hejtman, který se jindy staví jako vzor slušnosti a morálky. Že vedle toho používal vpravdě estébácké metody, když na své úředníky i koaliční partnery sháněl špínu, jen ukazuje charakter neslušnějšího hejtmana v galaxii, kterému jindy moralizování dláždí politickou kariéru za podpory jeho oslepených oveček.

Všechno, co zaznívá u soudu, prostě není legrace a v plné nahotě to ukazuje, jak je v Liberci a v kraji spravován veřejný majetek. Ač se nikde (jsme přeci v Čechách) nestřílí, všechno to splňuje parametry fungování mafiánské organizace, která se jako chobotnice přisaje na veřejné peníze a tyje a tyje.

Ostatně, že podle důkazů mělo jít 6 milionů pro jistou firmu „S“ za to, že v Liberci firma „M“ může stavět, je krásným dovětkem a výpovědí, jak to pod Ještědem funguje. Která je firma která, to si jistě vnímavý čtenář domyslí sám…

Právě na v propagandistických kanálech a stokách také  firmy na „S“ se tento týden spustil patřičný jekot, když díky dobré práci novinářů vyšlo najevo, jak se lídr místní ODS s kontroverzní minulostí dere na placený post radního či náměstka. Je z toho krásně vidět, jak zdejšímu syndikátu záleží, aby se onen politik přímo podílel na nejužším vedení města. Liberec přeci mají čekat velké stavební zakázky, a to jak právě z evropských dotací, tak ve spolupráci s krajem.

Ať se vedení města rozroste o dalšího člena nebo ne, to bude hlavně záležet na primátorovi. Ten bude muset ukázat nakolik je silný v kramflecích nebo zda bude pokračovat ve svých vyjetých kolejích loajality k místnímu syndikátu, které mu zajišťovaly předchozí pohodlné čtvrt století ve veřejných funkcích a v místní ODS.

Pokud se ale tak stane, bude mít celá záležitost ještě jeden kouzelný a snad až rozkošný rozměr. Hypotetický další nový radní Petr Židek z ODS, který si užil policejní cely, ze které mu, dle tehdejších médií, nestandardně pomohl nechvalně známý ministr Ivan „Íčko“ Langer, by seděl ve vedení města s jeho téměř jmenovcem Ivanem Langrem ze Starostů, který si postavil žebřík do politiky při četbě našeho webu a svou následnou „vědeckou prací“ o korupční hydře místní ODS. Dějiny mají prostě někdy smysl pro hodně štiplavý humor a málokdo mu uteče…:) 

 

Subscribe
Upozornit na
31 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou