Glosa: Když řídíš kraj podle Facebooku, jednou tě realita dožene

Konec jedné velké iluze. Celý rok náš pan hejtman sbíral politické body na Facebooku za chiméru, že on je ten, který se o lidi dokáže postarat. On je ten, který by uměl víc, než ta neschopná centrální vláda. Hejtman Půta nyní sklízí, co zasel: když buduješ alternativní realitu na Facebooku a v médiích, není to navždy. Zvlášť, když na dveře zaklepe realita.

Pamatujete loni na jaře? Každý den jsme byli, zejména na sociálních sítích, bombardováni fotkami jak ze Severní Koreje. Když se do Čech přihnal koronavirus a zavládla panika, Martin Půta, podobně jako vůdce KLDR Kim Čong-un, u všeho byl. Kde šily roušky, stál a koukal. Kde vědci z liberecké univerzity vyvíjeli nanomateriál, stál a koukal. Kde se látka vyráběla ve fabrikách, stál a koukal. Prostě všude. Zachránce a lídr.

Hejtman, který se o svůj kraj postará. Hejtman, který zvládne krizi. Hejtman, který napraví špatné kroky neschopné vlády. Pečlivě budovaná image za miliony z kapes daňových poplatníků hrála hlavní roli i v předvolební kampani, kde pak Půta a jeho Starostové slavili svůj zlatý hattrick. Nebýt té nepříjemnosti, že je obžalován z korupce, když se, dle žalobce, snažil ohnout dotační řízení pro Metrostav, jistě by byl jedničkou Starostů do nadcházejících parlamentních voleb.

Jenže na koronavirus facebooková kampaň nefunguje. A tak když Půtovi kolegové ze STAN s dalšími stranami ve čtvrtek ve sněmovně, slovy pirátského místopředsedy dali „Babišovi lekci“, najednou byl na obzoru průšvih.

Všem najednou došlo, že boj s koronavirem na Facebooku a útoky na centrální vládu v rámci blížící se kampaně nebudou stačit. Že realita je něco jiného, než stovky lajků k líbivým postům a jízlivým komentářům, co že zase v Praze všechno zkazili.

Na řadu by musela přijít skutečná práce a odpovědnost. Najednou by se mohlo ukázat, že všechno pěkná slova do kamer, v rozhovor pro média a na Facebooku nebudou stačit.

Proto pryč od nich. Tedy od té práce a odpovědnosti. Od těch líbivých slov nikoliv. Jako důkaz nám budiž to, že jen dostal hejtman za jediný den od veřejnosti „ceres“ na Facebooku, už zase nouzový stav nechce a ten musí na začátku března skončit.

Jako kdybychom věděli, jak za 14 dní nákaza bude vypadat, kolik bude nemocných a kolik mrtvých. Ale volby jsou blízko a popularita veřejnosti, je zdá se důležitější. To jen, až někdo zase křičet, jací jsou to v Praze populisté.

Subscribe
Upozornit na
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou