Tři otázky pro Jana Šebelku: dopravní situace, kultura a filmaři

Po šesté přinášíme Tři otázky pro Jana Šebelku, libereckého spisovatele a novináře. Témata jsme tentokrát zvolili trochu prázdninová – tristní dopravní situaci ve městě, kulturu, kterou se snaží radnice rozdmýchávat v ulicích i libereckou filmovou kancelář, která se zdála dobrým nápadem, ale je otázka, zda příliš všeho neškodí.

Co říkáte dopravní situaci v Liberci? Na silnicích se kope každé léto, ale není tohle už moc?

Dopravní situace v Liberci stojí dlouhá léta za… nic. I když se nekope. O tom žádná. Občas se snažím pochopit, čím to je, ale nic jiného, než že je víc aut, že za největšího rozmachu Liberce jich bylo poskrovnu, a že si s tím radnice neví rady, mě nenapadá. Nějaké pokusy to zlepšit se objevují, ale veskrze dopadají neslavně, nebo nedopadají slavně.

Jako příklad mě napadá uzavření Revoluční ulice kvůli pěší zóně, které způsobovalo několikrát denně dopravní kolapsy. Podle mě chybí krajskému městu vize i vizionáři. Nejen v dopravě. Kdyby takoví na radnici bývali byli, nikdy by nedopustili, aby se uprostřed města postavila obří obchodní centra, do nichž denně zajíždějí (a vyjíždějí ven) stovky, možná tisíce aut. Letně rozkopaný Liberec je fakt problém. Osobně ho řeším tak, že chodím pěšky. Nicméně auto občas potřebuji a pak mě chytá amok. Jak mám rozumět značce slepá ulice, když k ní chybí šipka označující objížďku? K čemu je návštěvníkovi města (přiznám se i mně) informace na tabuli, které ulice jsou zavřené?

V Liberci se „kope“ každé léto, nicméně letos je to nejdelší a nejhorší. Chápu, že se ulice opravovat musí, ale nechápu ten následný chaos. Copak to nikdo neplánuje, nekoordinuje, copak se na to nikdo nedívá očima pěšáka nebo řidiče? Ale hlavně – copak za to není nikdo zodpovědný? Určitě je. Proto, jak říkal můj strejda: „Pověsit je za šourek do průvanu“. Souhlasím, i když tím tehdy myslel komunisti.

 

Sledujete kulturní program ve městě? Líbí se Vám, co radnice připravila pro zdejší i přespolní lid?

Liberec je s kulturou na štíru od devadesátých let, kdy se ve městě začal bezhlavě prosazovat sport. Ostatně jeden z nejpopulárnějších zapříčinil čtvrtinu dvoumiliardového dluhu, kterým se (ne)může město chlubit. My ale zřejmě mluvíme o Létu na pláži před libereckou radnicí, kde by se měla skoro každý den konat nějaká akce. Pečlivě jsem si pročetl program na červenec i upoutávku: „Můžete se těšit na festival Bohemia Jazz Fest, divadelní představení, koncerty, výtvarné workshopy, tančírnu, módní přehlídku, science show a další. Program bude skutečně nabitý, poběží celé dva prázdninové měsíce!“ Mohl bych namítnout, že nabitý program  nezaručí  náměstí plné spokojených diváků i to, že míň je někdy víc.

Mám totiž pocit, že některé programy jsou jen akce pro akci. Přímo alergický jsem na různé workšopy, či výtvarné dílničky, a už vůbec si neumím představit, že bych šel před radnici tančit a neměl v sobě šest „čtyřistapadesátek“. Ovšem proti gustu žádný dišputát. Na druhou stranu je dobře, že se vedení města snaží stojaté vody liberecké kultury rozčeřit. Jestli se nepletu, je to první politická reprezentace po roce 1990, která se o to systematicky, mohu-li posoudit, pokouší. Třeba si tam lidi zvyknou chodit a já přeju městu i pořadatelům, aby tomu tak bylo. Nicméně problém liberecké kultury nevyřeší sebevíc nabitý program během prázdnin. Třeba jen proto, že rok  má měsíců dvanáct.

 

Líbí se Vám liberecká filmová kancelář? Má to smysl a není těch filmařů ve městě už taky dost?

Nápad otevřít libereckou filmovou kancelář je prima, ale myslet si, že se tím zvýší návštěvnost města, nebo povědomí o něm, není realistické. Zatím se se zde nenatočil žádný trhák, který by zblbnul filmové fanoušky tak, aby vzali Liberec útokem, a zmínky v závěrečných titulcích kde se film natáčel (moc obvyklé to není), si všimne málokdo.  Filmaři sice dotlačí do městské kasy několik stovek tisíc, ale širší dopad to nemá. Je skvělé do Liberce filmaře dostat, ale skvělejší by bylo to umět marketingově zužitkovat, což se, podle mě, neděje. Otázkou také zůstává, zda peníze (nespotřebuje-li je sama filmová kancelář) mohou vynahradit obyvatelům města všechna omezení, které s sebou filmování v Liberci pravidelně přináší.

Subscribe
Upozornit na
26 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou