Rozpad koalice. Komu to prospěje? Určité ne Změně, ale ani Starostům

Jako při rozchodu rozhádaného manželství to nyní vypadá na Libereckém kraji. Sice spojenectví Starostů a Změny bylo sňatkem z rozumu (jako ostatně každé jiné v politice), aktéry však nyní cloumají velké emoce. Stává se, že lidé mívají rozdílné názory a nepohodnou se, někdy se v případě partnerských vztahů i rozejdou. Důležité ale je, aby se i po rozchodu dokázali spolu bavit jako normální lidé.

 

Tady mi přijde, že byla určitá hranice překročena a že třeba Zuzana Kocumová a Martin Půta už spolu normálně vycházet nedokáží a že žádnou další případnou koalici v letech budoucích od nich očekávat nemůžeme. Ale je to jen můj dojem zvenčí, do hlavy jim nevidím.

Každopádně současné krajské spory poškodí jak Změnu, tak i Starosty. Zdánlivě je hlavním poraženým Změna, která se rozložila na dvě části. Což ji přízeň voličů nepřidá. Osobně si myslím, že politická kariéra té šestky, která zůstala v koalici, je přinejmenším velice nejasná. Jejich motivace neznám. Mohu pouze spekulovat, u každého může býti jiná. Ale drtivá většina z nich je v nějakých dobře placených funkcích na kraji, z nichž se špatně odchází.

Poškozeni budou i Korytářovci (i když se Jan Korytář zlobí, když novináři používají toto označení, stejně jako členové ANO protestují proti označení Babišovci, ale to je tak jediné co s tím mohou dělat). Padne na ně cejch těch, kteří se s každým pohádají, s kým se nedá spolupracovat, protože nejsou schopni kompromisu. Paradoxně nejlépe z toho vychází dětský psycholog z České Lípy Miloslav Hudec, který má z rozdělení těžkou hlavu a nejraději by zůstal solitérem, který bude dodržovat program Změny, na kterém se podílel.

Starostové zdůrazňují, že jejich klub je jednotný, a že za nic nemůžou. Ale i oni byli aktéři rozporů a nyní od nich zaznívají některé falešné tóny. Třeba ve chvíli, kdy bylo jasné, že se klub Změny štěpí na dva a ten druhý bude mít maximálně pět členů, přichází od nich návrh na to, aby pro založení klubu bylo potřeba alespoň pět členů. Doposud to byli tři. S odůvodněním, že je to podle nejmenšího zastupitelského klubu, kterým byli v minulém období tři členové SOS a nyní pět členů ODS. Jenomže už zapomněli dodat, že už za sebou mají více než polovinu volebního období a jejich prozření v této věci přichází až teď. Nakonec od tohoto záměru ustoupili. Ještě že tak. Přiznám se totiž, že mě pokrytecké zdůvodnění tohoto návrhu velice nazdvihlo.

Horší byl ale způsob a načasování odvolání Zuzany Kocumové, který se opravdu nepovedl. Když už se k tomu ale Starostové odhodlali, na což jistě mají právo, očekával jsem, že když provedou krok A, budou mít i předjednaný krok B. Vypadá to, že nic takového ale dojednané nebylo. Logicky se totiž nabízí varianta, že ke Starostům a Jadrného změnařské skupině (což jsou dnes už všichni nezávislí), se připojí do koalice ODS. A získá post zdravotnického náměstka. Nemohu samozřejmě vyloučit, že to tak dopadne, anebo že už je to takhle i domluvené a tah s Jakubičkou byl jen takový taneček s voliči. Ale nemohu to tvrdit, spíše si myslím, že se na kraji improvizuje.

A jde se jak říkají fotbalisté zápas od zápasu, neboli zastupitelstvo od zastupitelstva. Reálná je i varianta, že žádný další náměstek zvolen nebude a že se současná menšinová koalice domluví s někým z opozice na nějaké formě tiché podpory. A nejpravděpodobnějším partnerem bude ODS.

V každém případě je téměř vyloučené, že by po příštích volbách zasedla na kraji koalice Starostů a Změny, která budila velká očekávání a naděje. Bylo v jejich silách je naplnit, bohužel je rozložily vnitřní spory. Můj odhad je, že další hejtman (teď myslím toho, který vzejde z příštích voleb), nebude ani z jednoho z těchto uskupení. I když v politice se nedá nic tvrdit absolutně.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Nápis Nebojíme se islámu rozvinula asi dvacítka převážně mladých lidí před libereckou radnicí v pondělí v podvečer. Oficiálně byl název akce širší – kromě
I já jsem se zájmem sledoval boj ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného o záchranu svého syna obviněného a posléze i odsouzeného za pokus o
Nové vedení na liberecké radnici a drama v krajském věžáku, to jsou nejzajímavější politické události v Liberci v roce 2014. Vzhledem k říjnovým komunálním