Jaký Liberec vlastně chceme?

Všichni chceme, aby lidé na radnici měli vizi, kam město směřovat. Politici to cítí taky, a tak před volbami slibují hlavně nové velkolepé stavby a odvážné projekty, obrací se ke slavné minulosti a tvrdí, že právě oni na slavnou minulost navážou. Jenže ty sliby jsou často mimo realitu, a tak je výsledkem jen zklamání. Co s tím?

Určitě si takových lákavých obrázků vybavíte spoustu, vždyť co všechno už mělo být za poslední roky hotovo! Opravený bazén a Ještěd; zámek s úžasným parkem okolo; náplavka u Nisy; opravená promenáda okolo přehrady; spousty, ale opravdu spousty nových parkovacích míst; nové tramvaje jezdící na všechny strany, a nad tím vším nová lanovka na Bedřichov, se zastávkou u rozhledny na Žulovém vrchu.
Jenže kde nic, tu nic. Oproti minulým letům jen chybí hádky o to, kdo za tohle selhání může. Přeci jen, vládnoucí SLK mají tak velkou většinu v zastupitelstvu, že nemají nesplněné sliby na koho svést.

Přitom všichni víme, že realizovat můžeme jen ty sny, na které máme peníze. Takže reálné jsou fakticky jen tři vize dalšího rozvoje.

Vize 1: Vše při starém.

Politici budou dál snít o velkých věcech, malovat obrázky, připravovat projekty. Za pár let postavíme velkolepý bazén, na jeho stavbu si vezmeme úvěr, který město vyčerpá na dlouhé roky dopředu, stejně jako kdysi aréna. Něco se bude pomalu měnit jen v centru města, jinde na investice nebudou peníze. Na rozvoj mohou zapomenout nejen divadla, ale i školy nebo dopravní podnik, město bude mít sotva na jejich provoz. To, jak se město posune, bude stát na tom, co udělají jiní, a ne na tom, co udělá město samo.

Vize 2: Soustředíme se na to podstatné.

Lidé vnímají město především přes své nejbližší okolí. Radnice to pochopí a soustředí se na rozvoj veřejných prostranství, na zeleň, parky, hřiště, chodníky – stejně jako to už roky dělají ve Vratislavicích. Strategie města bude založená na zkušenosti, že město s atraktivním prostorem pomůže místním komunitám, podnikatelům a kultuře v ulicích. Umožní lidem aktivní trávení volného času a prospěje jejich životnímu stylu. Nemůžeme si ale dovolit vše, takže velké investice město na čas omezí a možná bude muset omezit činnost některých organizací, pokud nenajdou jinou vizi svého fungování. Na druhou stranu se nebudou zvyšovat daně a poplatky.

Vize 3: Najdeme nové příjmy.

Třetí scénář rozvíjí druhý, ale má větší ambice: vedle kvalitního veřejného prostoru by naše město mělo nabízet i něco navíc. Realizovat alespoň některou z těch lákavých vizí, které nám předchozí politici předestřeli, rozvíjet divadla a pomáhat v rozvoji ZOO a dalším. Na tohle všechno nám ani v dalších letech nebudou stačit příjmy, které máme, ani přislíbené dotace. Pomohla by změna rozpočtového určení daní, ale to je cesta na hodně let, s nejistým výsledkem. Jedinou realistickou cestou k vyšším příjmům jsou jen různé poplatky a daň z nemovitosti. Jejich zvýšení je ale nepopulární.

Slibovat cokoliv dalšího je podle mé znalosti města mimo realitu. Dokazuje to i fakt, že ať byl ve vedení města kdokoliv, vždy převládla vize první, udržovací. Na městě je to už dost vidět, proto mně osobně tahle vize nevyhovuje. Přesto se takhle dá ještě nějaký čas pokračovat a je zřejmé, že má tady v Liberci dost příznivců. Snad proto, že snít je tak lákavé! Nějakou zásadní změnu ale nečekejme.

Jakou vizi byste si vybrali Vy? Co je pro Vás nejpodstatnější? Chcete-li se o Váš pohled podělit, napište mi na jaromir.baxa@zm.liberec.cz

Jaromír Baxa, zastupitel města za LOL – Liberec otevřený lidem

Subscribe
Upozornit na
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nechci na Ještědu nové sjezdovky, kvůli kterým by padlo 7× víc lesa než na Novou skalku. Tohle kácení ale bezohledně prosazuje provozovatel areálu, společnost
Náměstek Jiří Šolc (ANO) a primátor Zámečník (Starostové) v aktuální zprávě straší obyvatele Liberce černými scénáři kvůli zdražujícím se cenám energie. Vedení města odhaduje,
Na tiskové konferenci libereckých radních dne 17. 8. zazněly informace o několika nových plánech a záměrech. Jelikož se toto volební období chýlí ke konci,
Opozice zvedla staronové téma vlastní městské developersko/inženýrské společnosti a tak se tedy sluší na toto výsostně politické téma reagovat a vést polemiku. Myslím si,