A proč by to tak vlastně nemělo zůstat?

Když se moji přátelé dovědí, že se angažuji v místní politice za Změnu pro Liberec, ptají se někteří z nich, a proč by to vlastně nemělo zůstat tak, jak to je? Máme tady Bílé tygry na ledě i v zoologické zahradě, máme špičkový fotbalový klub, lyžařské sportovní areály, moderní hokejovou arénu, plavecký bazén rozšířený nově o možnosti sportovního potápění, proslulou botanickou zahradu, muzeum v novorenezančním stylu, galerii, která se přesune brzy do opravené historické budovy bazénu Františka Josefa.

Máme ale i vynikající divadelní scénu se třemi soubory, naivní divadlo s každoročním festivalem, máme i Krátké a úderné divadlo a alternativní scénu v Lidových sadech, působí tady jeden z nejlepších dětských sborů Severáček, máme díky tomu také velké množství opravdu dobrých muzikantů, ale máme zde i Krajskou nemocnici s vynikajícími odborníky, máme zde Technickou univerzitu, moderní Krajskou vědeckou knihovnu, zkrátka, tohle je město nad jiné, město plné příležitostí. Tak co pořád máte?

A skutečně, takhle to vypadá na první pohled moc dobře, tak proč by to nemělo zůstat tak? Pro těch pár drobností, které se nepodařily, pro tu díru pod Perštýnem uprostřed města, nebo pro ty nekoncepční stavby obchodních center, které zlikvidovaly malé obchody, nebo pro těch pár rozpadajících se školek, to přeci jsou maličkosti, které nestojí za řeč! A já jim na to říkám: no právě proto!

Proto, že Liberec není město jako každé jiné. Patřilo k nejbohatším městům v Rakousko-Uherské monarchii, bylo bohatým městem s vynikajícím potenciálem růstu i na startovní čáře v roce 1989. A nyní je městem s nejvyšším dluhem, městem, které nemá v kase peníze ani na chod svého úřadu do konce roku, městem, které prodalo nebo zastavilo skoro všechen svůj majetek, městem, jehož radní zoufale pošilhávají alespoň po hazardu jako zdroji tolik potřebných financí. Nemají peníze na chod divadla, na opravy školek, natož na záchranu Varšavy, která by mohla doplnit soubor kulturních zařízení vedle skvělé hudební školy. Jak se to mohlo stát?

No a to je právě ta otázka, kterou si kladou lidé ze Změny pro Liberec. Je naprosto jisté, že pokud se nepodaří změnit způsob vlády v tomto městě a kraji, liberečané postupně o všechny ty skvělé příležitosti přijdou.  Problém je totiž v tom, že skupina podnikatelů, politiků a technokratů, která ovládla na dlouho řízení města, dokázala realizovat pro město velké stavby, ale samozřejmě nikoli nezištně. Dokonce si nemyslím, že jejich hlavním záměrem bylo město zruinovat. Samozřejmě, ani kuře zadarmo nehrabe. Ale jak s jídlem roste chuť, tak postupně převládl osobní zájem nad zájmem veřejným.

Může se to zdát malicherným, ale když může být veřejný projekt předražen třeba i o 50 miliónů, je těžké se takového neoprávněného zisku vzdát. A za ty peníze by se klidně dal realizovat další veřejný projekt, třeba záchrana kina Varšava. O tom, že jsou projekty financované z EU předražené, není vůbec pochyb. Ti kdo stále volají po důkazu formou spravedlivého soudu, ať se podívají, jak obtížně se rozhýbávají příslušné orgány v Ústí a v Praze.

A že zatím spí tady v Liberci, není tím, že zdejší stavby nejsou podobné Buštěhradu, nebo vybavování nemocnic v Ústí či Středočeském kraji, ale jen proto, že takoví lidé jako státní zástupkyně Bradáčová, nepůsobí na státním zastupitelstvu v Liberci nebo v Hradci Králové.  Pavučina klientelizmu a korupce je rozprostřena tak, že se tady asi těžko Bradáčovým žije a pracuje.

Ale to hlavní, proč jsem přesvědčen, že se tady musí něco podstatného změnit, je skutečnost, že vládci tohoto města už dávno přestali mít kontakt s lidmi, kterým vládnou, místo aby jim sloužili. Když už vědí, jak dostat z EU peníze, a mají to dobře podchycené, přestali mít představu, co lidé v tomto městě vlastně potřebují. Možná muzeum tramvají, nebo bazén pro potápěče. Ale možná něco docela jiného, co by chlapce v jejich golfových klubech nebo v uzavřených reprezentačních místnostech hokejové haly ani nenapadlo. Proto je třeba rozbít kartel hlavních politických stran, aby se potřeby lidí zase dostaly k těm, kteří rozhodují o našich daních. 

Vladislav Chvála, zastupitel za Změnu pro Liberec    

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Většinu oblastí našeho života ovládli technokrati. Namlouvají nám, že jedině oni vědí, co je třeba dělat, jak vládnout, jak řídit tento svět. Mohli bychom
Náš každodenní život ovlivnila křesťanská etika, ať si to přejeme nebo ne. Desatero se tak dlouho opakovalo, až se jednotlivá přikázání stala základními kameny
Přátelé se na mě obracejí s otázkami, co se to na začátku významného volebního roku ve Změně pro Liberec děje. Vypadají ustaraně. Občanská iniciativa,
Bývalý primátor Kittner měl tentokrát důvod zapálit si vítězný doutník, i když jen v šeru radničního dvora. Co se stalo? Jím chytře instalovaná menšinová