Odvaha a zbabělost podle Jiřího Kittnera

Tak jsem se zase jednou poučila. Když podepíšete jako primátor stotisícového města smlouvu, kterou nemáte nárok podepsat, protože o ní nerozhodla rada ani zastupitelstvo, jste za hrdinu. Obzvlášť, když tímto podpisem město připravíte velmi pravděpodobně o částku v řádu několika set milionů korun. Když na takový krok upozorníte a podáte trestní oznámení, protože jste přesvědčen, že primátor má hájit zájmy města a ne někoho jiného, je to vrchol zbabělosti.

Připadá vám to normální? Mně tedy ne. Ale že mám na mnoho věcí jiný názor, než Jiří Kittner, jsem si za posledních pár let zvykla.

O co se tedy jedná? Ing. Kittner v roce 2010 bez oprávnění, o své vůli, uzavřel pro město velmi nevýhodnou smlouvu o úrokovém zajištění dluhopisu. Úroková sazba ale byla zafixována na takové výši, že město Liberec by na úrocích zaplatilo (a zřejmě zaplatí) podle PhDr. Jaromíra Baxy Ph.D. a týmu odborníků, kteří propočet prováděli, o více než 300 – 400 mil. více, než by bylo obvyklé. A protože existuje morální povinnost podat trestní oznámení, když jste přesvědčen, že byl spáchán trestný čin (kterým by v tomto případě bylo zneužití pravomoci úřední osoby, poškozování cizích práv, eventuálně porušování povinnosti při správě cizího majetku), Jaromír Baxa toto trestní oznámení na bývalého primátora podal.

Reakce Jiřího Kittnera, alespoň pro mě, byla poněkud překvapivá – označil to jako vrchol zbabělosti. I když – chápu, že asi těžko můžeme čekat, že ho bývalý primátor za tento krok pochválí… Za trochu úsměvné považuji i další vyjádření, že pro něj pan Baxa přestává existovat.  Nevím, jak se to projeví, ale tuším, že to pro pana Baxu až taková rána nebude.

Nepředpokládám, že by tito pánové někdy chtěli spolupracovat. Už proto, že podpis smlouvy, která město může stát více než 300 mil., je jen jedním z mnoha kroků, kterým Jiří Kittner přivedl Liberec téměř ke krachu. Jen připomeňme, že v době vlády ODS v čele s ing. Kittnerem se z jednoho z nejbohatších měst stalo město s největším dluhem na obyvatele v celé České republice.

A jen se ptám, kterým směrem město jde nyní? Na minulém zastupitelstvu totiž 22 zastupitelů odhlasovalo Dohodu o narovnání s Českou spořitelnou, kterou se měla udělat tečka za touto nevýhodnou a neprávoplatně uzavřenou smlouvou. Asi to nebude „zbabělý“ krok ve stylu Jaromíra Baxy, který apeloval na vyjednávání lepších podmínek, než jsou v de facto neplatné smlouvě. Spíše je to další z řady „odvážných“ kroků, kdy se zastupitelé nebojí svými činy poškozovat město, které spravují.
 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tak tu máme další krajský pokus o rozdělení financí pro sportovní kluby, tentokrát „úspěšný“, protože prošel zastupitelstvem Libereckého kraje. A to přesto, že přidělování
Výrok dne: „Tak k čemu byla ta měsíční masáž o tom, jak potřebujete pro ty tři velké kluby tři až pět milionů na jejich
Žádat či nežádat odstoupení generálního ředitele krajské nemocnice, přímo odstoupení navrhovat nebo mu naopak vyjádřit důvěru? To je téma, které v současné době řeší hodně
Po nedávném návratu vlků na Českolipsko se nyní do Libereckého kraje vrátili také medvědi. Nejedná se ale o medvědy čtyřnohé, které bychom mohli potkat