Volby 2018: Jiná a nová liberecká ODS? Ale kdeže…

Dnešním článkem bychom rádi otevřeli sérii pohledů do kandidátek stran, které uchází o přízeň voličů v Liberci a představují jim své kandidáty. Jednou z prvních byla liberecká ODS, která se snaží zbavit své tváře z minulosti, a proto na její kandidátce nejsou jména jako Jiří Kittner nebo Ondřej Červinka. Při bližším pohledu je ale zřejmé, že jde jen o trik na voliče.

ODS byla v prvních dvou dekádách po Listopadu 1989 v Liberci nezpochybnitelnou vůdčí silou. Suverénně vyhrávala volby s výsledky kolem třiceti procent, s pomocí dalších menších (a často diskutabilních) stran, měla rozhodnou a pohodlnou koaliční většinu na zdejší radnici. Generovala výrazné veřejné představitele, kteří byli často kontroverzní, ale jejich skutečnou politickou nepřehlédnutelnost jim nelze upřít. Příkladem mohou být primátoři Jiří Drda a Jiří Kittner.

Liberecká ODS se stala i líhní pro politiky, kteří ji provázeli v době její slávy a užívali si jí spolu se stranou, ale jako první ji opouštěli, když se od ní přízeň voličů začala odvracet. Nejvýraznějším příkladem je současný lídr Starostů pro Liberecký kraj a kandidát na primátora v Liberci Jaroslav Zámečník, který byl v liberecké ODS 23 let, aby v roce 2014, kdy byla preferenčně na dně, přesedlal k tehdy naopak u voličů sílícím Starostům.

Vedle toho ale byla vždy ve vleku zákulisních podnikatelských struktur, kde hrálo prim nejznámější napojení na zdejší stavební gigant Syner. To se jí také u posledních dvou voleb stalo osudným. Po prvních prohraných volbách v roce 2010 ještě udělala tichou, opozičně smluvní koalici se Starosty pro Liberecký kraj a ČSSD, ale v roce 2014 jen sotva překročila pětiprocentní hranici.

Dnes se liberecká ODS představuje voličům jako očištěná a personálně obrozená pravicová alternativa, která se poučila z chyb vlastní minulosti. Na kandidátce je spousta do dnes neznámých jmen, ale najdeme zde i osoby, které jsou jasnou spojkou na tradiční libereckou ODS, která se ale dnes snaží, aby na její historii voliči zapomněli.

Příkladem nejzářnějším je lídr strany a kandidát na primátora Petr Židek. Původně liberecký taxikář na sebe upozornil v roce 2009, kdy byl policií zatčen kvůli korupci na ministerstvu vnitra. Díky své stranické knížce a se stal za tehdejšího kontroverzního ministra vnitra Ivana Langra šéfem miliardového projektu na modernizaci policejních služeben P1000. Tento projekt byl kritizován samotnými policisty jako „Potěmkinova vesnice“, která slouží k vytažení stovek milionů evropských peněz.

Dlužno dodat, že Petr Židek nakonec nebyl obviněn. Nicméně následné audity projektu, za který odpovídal, a které nechali udělat Langrovi nástupci v ministerské funkci, odhalily rozsáhlé plýtvání a také například dělení zakázek tzv. „salámovou metodou“, aby nemusely splňovat tvrdší kritéria výběrových řízení. Často se rovněž pohybovaly těsně pod částkou dvou milionů korun, která je hranicí pro výběrové řízení a podezřele je tak dostávala jen jedna firma.

Ministr Pecina, který Langra ve funkci vystřídal, také rovněž hovořil o tom, že Ivan Langr do případu bezprecedentně zasahoval a například nechal v rozporu s pokyny policie Petra Židka, aby zametal stopy, mazal data a podobně. Nicméně právě pro nedostatek důkazů celý případ vyzněl do ztracena.

Současný kandidát na primátora v Liberci Petr Židek na sebe upozornil i v následujících měsících. Poté, co byl vyhozen z ministerstva vnitra, obstaral mu místo ve státní správě jeho přítel z mládí, liberecký občanský demokrat Radim Zika, který se v době vlády ODS stal šéfem Pozemkového fondu a kterého tam dostihla řada skandálů.

Petr Židek získal za Ziky na Pozemkovém fondu smlouvu za bezmála půl milionu korun a nebyl ze Zikových libereckých přátel a spolustranníků sám. Zika si z této státní instituce udělal pašalík, kde zaměstnával nejen členy ODS, ale i tehdejší koaliční partnery ODS na liberecké radnici či jejich příbuzné. Ostatně Zikovou pravou rukou na Pozemkovém fondu byla i Petra Havlínová, která letos rovněž kandiduje do libereckého zastupitelstva za ODS.

Skandály se zaměstnáváním kamarádů a stranických přátel Ziku nakonec stály místo a musel s ostudou z Pozemkového fondu odejít. Petr Židek ale dál pokračuje jako zaměstnanec státu na lukrativních pozicích. V roce 2014 byl dle svých slov výkonným ředitelem České pošty pro business development v rámci ICT/IT governmentu. Dnes je na kandidátce ODS představen jako administrátor veřejných zakázek, poradce v oblasti veřejné správy a elektronizace agend.

V aktuální liberecké politice na sebe Petr Židek upozornil jako lobbista za hazard a výherní automaty, když se spolu s primátorem Tiborem Batthyánym (zvolen a vyhozen z ANO) a zastupitelem Jiřím Šolcem nevíce zasloužil o zvrácení zákazu hazardu ve městě.

Se „starou libereckou ODS“ ale není spjato jen jméno lídra Petra Židka. Hned druhá v pořadí je někdejší letitá asistentka Jiřího Kittnera Petra Břeňová, které byl určen jeden ze zlatých padáků v hodnotě 150 000 Kč, které primátor Kittner nestandardně a na posledních chvíli vypsal po prohraných volbách v roce 2010.

Na kandidátce ODS do podzimních voleb jsou k vidění i jména spjatá s politicko-podnikatelským syndikátem kolem společnosti Syner. Figuruje zde například Tomáš Hampl, který za Jiřího Kittnera přišel na radnici administrovat evropské projekty z někdejší dceřinky Syneru Investorsko Inženýrské nebo někdejší zastupitel za ODS a funkcionář Bílých tygrů (hokejový klub patřící pod Syner) Ctibor Jech.

Dalším jménem je například pražská podnikatelka Martina Bufková Rychecká, majitelka firmy Compet Consult, která se stala za ODS dvorním administrátorem veřejných zakázek pro libereckou radnici. Dlužno dodat, že tyto zakázky a výběrová řízení pak velice často končily právě u společností okolo firmy S group holding/Syner a vykazovaly řadu podezřelostí, na které poukazovaly renomované právní kanceláře i organizace jako Transparency International.

 

Liberecká ODS se snaží prezentovat novou tvář, ale je to hra, která jí moc nejde a nepůsobé důvěryhodně. Je stále svázaná se svou minulostí, zároveň se jí ale nepodařilo vygenerovat podobné osobnosti, kterou byl například – i přes všechnu svou kontroverzi – bývalý primátor Jiří Kittner. Petr Židek nemůže být a nebude Kittnerovým nástupcem. Byť je mnohé spojuje (a to včetně napojení na stejné politicko – podnikatelské struktury), rozdíly jsou ale snad ještě větší.

Před minulými volbami v roce 2014 v liberecké ODS probleskoval proud zejména mladých lidí (lídrem tohoto „proudu“ byl mladý ekonom Štěpán Křeček), kteří se jakoby skutečně snažil o obnovu, ale ta byla, dle jich vlastních slov, zadušena strnulostí a zajetím většiny strany v minulosti a nostalgii.

O čtyři roky později tato tendence ODS chybí, byť se tak snaží prezentovat před voliči. Její hra na zcela jinou ODS, která představuje alternativu vůči současnému vedení a směřování města (ale i země), může být částečně úspěšná. Ale jen jako vyjádření nespokojenosti části voličů se současným obsazením liberecké radnice. Je tomu tak právě pro svou zřetelnou nedůvěryhodnost vlastní prezentace jako zcela jiné strany, než ji liberečtí voliči znali a znají. Situaci navíc podtrhuje personální vyprázdněnost a neschopnost najít nové, skutečné lídry s čistým štítem a jasnou vizí.

Občanská demokratická strana zastávala dlouhé roky názorové postoje konzistentní s její liberálně-konzervativní proklamací. Tedy, že moc ve státě či obci (a v Liberci toto svým napojením na podnikatelské kruhy ODS dotáhla dále než jinde) má především patřit těm nejsilnějším, nejschopnějším, chcete-li nejbohatším. Nositelem moci mají být volené strany, občanský život do ní nemá zasahovat.

To se leckomu vůbec nemusí líbit, ale jde o demokratický, navíc jasně formulovaný názorový trend. A pokud tento trend nebude provázet zneužívání svěřené moci, porušování zákona a vytváření klientelistického prostředí (což se zrovna v Liberci také zrovna nepovedlo), nedá se proti tomu nic namítat a má své místo mezi ostatními politickými směry. Hra na větší „občanskost“ strany, o kterou se ODS dnes snaží, jí zatím příliš nesvědčí a je otázka, zda neměla u svých výchozích stanovisek spíše zůstat.

 

Tento článek vznikl jako první pokus o analýzu kandidátek stran, které se uchází o přízeň voličů v Liberci. Další budou následovat. Začali jsme u ODS, jakožto u nejslabší politické strany vzešlé z minulých komunálních voleb a zároveň se jedná o jednu z prvních stran, která voličům představila svou kompletní kandidátku.

Subscribe
Upozornit na
99 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Svou kandidátku představila i liberecká KSČM, která se v posledních volbách tak tak dostala do zastupitelstva. Rozhodně se ale na svém posledním fiasku nepoučila a
Předesílám, že pracuji pro Změnu jako marketingový poradce, takže mé názory mohou být tímto ovlivněné, ale když sleduji různé diskuse, rozhodl jsem se trochu