Listopadové události 1989 v Liberci zachycené kamerou

V těchto dnech je tomu 25 let, co naplno propukly revoluční události v tehdejším Československu, které vyústily v pád tehdejšího režimu a byly začátkem současného politicko-ekonomického uspořádání. Ačkoliv se, jak je tomu v Zemích českých pravidlem, hlavní události odehrávaly v Praze, není na škodu si připomenout atmosféru v tehdejším Liberci. Dobře k tomu poslouží videoreportáže, které jsou ke shlédnutí na Youtube a jejichž autorem i současným archivářem je pan Pavel Beno.

Unikátní a pro mnohé z těch, které liberecká historie i současné dění zajímá, jsou dokumenty z tehdejšího studentského videožurnálu. Zachycují atmosféru na liberecké vysoké škole i harcovských kolejích, příjezd známých herců (například Jana Přeučila), kteří ač do té doby souzněli s režimní propagandou, v revolučních dnes se ujali organizační iniciativy. K vidění jsou i velké demonstrace, které probíhaly v libereckém centru:

http://youtu.be/nsfpDEmBFQ4

Prostředí a diskuse na stávkovém výboru na kolejích Harcov i diskuse, které zde probíhali mezi studenty i zastánci tehdejšího režimu:

Shromáždění zaměstnanců tehdejší VŠST v Liberci ze dne 24. listopadu 1989. Zde je zejména zajímavá řeč jednoho z pedagogů, urputného zastánce tehdejšího režimu. Jeho vystoupení začíná od 5:40 minuty času videa.

Na videokanálu Youtube, který spravuje Pavel Beno je podobných videí více a bylo by asi zbytečné je sem všechny uvádět. Zájemci o moderní libereckou historii si je mohou ale kdykoliv přehrát. Jsou to jedinečné dokumenty z doby, která je pro dnešek určující.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web