Státní svátek, věnce a chátra

Svátek, kterým stát oslavuje vlastní sedm a devadesátiletou existenci, přinesl do Liberce z okolních hor mrazivé počasí. Ještě víc ale mrazilo z dění před zdejší radnicí. Zatímco politici si v klidu a za obecného nezájmu položili u muzea k bystě T.G.Masaryka věnce, chleba se lámal jinde. Odpoledne do Liberce přijel se svým nahnědlým nenávistným cirkusem politický podnikatel Tomio Okamura.

Když člověk přicházel k liberecké radnici kolem druhé hodiny, naskytl se mu poměrně bizzarní obrázek. Po náměstí se potulovali příznivci Tomia Okamury, někteří posilněni alkoholem, mnozí opentleni trikolórami i znaky jeho nového podnikatelského projektu – strany SPD.

Pro znalce i milovníka tragiky libereckých poměrů to byla zajímavá podívaná. Byly zde čistě kriminální a asociální živly, kteří svou kariéru začali ještě za minulého režimu, o generaci mladší skupinky narkomanů i drogových dealerů, motorkáři, tragikomické postavičky v armádních maskáčích a samozřejmě početné hloučky libereckých neonacistů a známých násilníků ověnčených rovněž kriminální slávou. Vše propleteno se „slušnými Čechy“ zabalenými do státních vlajek.

Ti všichni jako jeden muž přišli bránit vlast a evropské hodnoty  a naslouchat Tomio Okamurovi, který si z jejich agrese a hlouposti vtělené do volebních lístků bude po volbách moci znovu počítat miliony za volební příspěvky od státu. Minule mu to vyneslo nějakých 120 milionů korun, které ze stranické kasy vlastního Úsvitu dokázal odklonit, až jej bývalí spolustraníci a uctívači museli členství v hnutí nesoucím jeho jménu zbavit. Ale proč by to nevyšlo podruhé…

Před radnicí se jich sešly zhruba tři až čtyři stovky. Nikoliv jen z Liberce a okolí, ale jak samotný Okamura prozradil, jeho věrní s ním jezdí z dalekých krajů a pod Ještěd přijeli i z Moravy. Dokonce bylo vidět i německé neonacisty a přívržence hnutí Pegida.

Proti nim se v ulici 5. května, před obchodním domem Plaza, zformovalo asi 40 až 50 jejich odpůrců, převážně z řad libereckých antifašistů a levicových aktivistů. Proti Okamurově a dalších nenávistné rétorice zaměřené na lidi prchající před válkou a tradičně například i Romy, skandovali a na transparentech drželi hesla jako „Solidarita je naší zbraní“, „Pryč s nacionalismem a xenofobií“ a podobně. Došlo dokonce k pokusu o jejich napadení ze strany neonacistů i dalších příznivců Tomia Okamury, ale nakonec k vyloženým střetům nedošlo.

Kdo zažil atmosféru libereckého svátečního říjnového odpoledne nemohl nevzpomenout na citát jednoho uprchlíka, německého spisovatele Thomase Manna utíkajícícho před nacisty do Československa, které včera slavilo svoje narozeniny a které je dnes tolik jiné: „Viděl jsem jak v mém Německu se k moci dostává ta nejhorší chátra, vše za potlesku spořádaných občanů“.

Chleba se lámal před radnicí, ale politická reprezentace, až na jednu dvě výjimky, chyběla. O to je to tristnější, že se dojímala a poplácávala se po ramenou před bustou TGM, který sám by věděl, kde v to sváteční odpoledne stát. Ale i to patří k trapnosti dneška.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web