Další velká zakázka pro Syner za podivných podmínek

Frýdlantská vodárenská společnost vypsala soutěž na opravu úpravny vody v Bílém Potoce a Frýdlantu. Bude to stát zhruba 345 milionů korun. Ačkoliv se původně o zakázky ucházelo více jak deset firem (u každé z nich), nakonec se počet uchazečů smrskl na tři firmy ve Frýdlantě a dvě v Bílém potoce. Zakázky nakonec získaly firmy SMP CZ a liberecká společnost Syner. Podmínky soutěže byly prý nestandartně tvrdé, zní od firem, které účast vzdaly.

Úpravna vody ve Frýdlantu byla vysoutěžena za 149 milionů, původně si bylo pro dokumentaci bylo 12 firem, na základě požadovaných podmínek se výběrového řízení zúčastnily nakonec jen tři společnosti. Zvítězila firma SMP CZ. V Bílém Potoce přijde úpravna vody na 196 milionů, zájemců o dokumentaci bylo 11, nakonec se častnily pouze dvě firmy, zakázku získala společnost Syner (respektive sdružení firem Syner VHS Vysočina a Syner).

U každé ze zakázek požadovala Frýdlantská vodárenská společnost například minimální obrat půl miliardy nebo i téměř stomilionovou bankovní záruku. Navíc ještě musely firmy prokázat zkušenost se stavbami nejméně tří úpraven vod, každé nejméně za 140 milionů korun. Tyto kritéria většinu firem odradila a proto se soutěže nakonec neúčastnily.

Podle vyjádření ředitele Frýdlantské vodárenské společnosti Petra Olyšara jsou kritéria správná. „Nastavili jsme je tak, abychom našli silného partnera, který zakázku nejen vyhraje, ale také dokončí. Chtěli jsme, aby roční obrat zájemců byl vícenásobkem hodnoty naší zakázky,“ řekl Petr Olyšar liberecké MF Dnes. Olyšar je zároveň libereckým zastupitelem za ODS. ODS v Liberci je spojována s firmou Syner, z jejíhož prostředí přišlo do městské či krajské politiky nemálo politiků, převážně právě za ODS.

Podobná kritika ohledně veřejných zakázek nezní v Liberci poprvé. Loni odmítl primátor Jan Korytář (Změna pro Liberec) podepsat výběrová řízení na městský bazén (vyhrála jej opět firma Syner) a rekonstrukci starých lázní (vyhrála společnost Chládek a Tintěra, Syner plní roli subdodavatele). Jedním z důvodů byla podle bývalého primátora Korytáře právě přespříliš přísná kritéria, která dovolovala ucházet se pouze několika málo firmám a předem ukazovala na vítěze. Rozhodnutí primátora Korytáře nepodepsat zakázky nakonec vedlo k jeho odvolání ze strany dosavadních koaličních partnerů a vytvoření velké opozičně smluvní koalice mezi ČSSD, Libercem občanům, částí USZ a ODS.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody