Podnikatel, který vydělal na rychlé privatizaci 18 milionů, je jedním z hlavních sponzorů ODS

Podnikatel v oblasti hazardního průmyslu, který vydělal bezmála 18 milionů na podivně rychlé privatizaci bloku panelových domů v Liberci, patří mezi nejštědřejší sponzory ODS. V roce 2011 věnoval této straně milion korun. Bývalý pečovatelský ústav, který se uvolnil po MS v lyžování 2009, kdy se jeho klienti přestěhovali do nových domů u sídliště Broumovská, byl prodán kvůli hlasům ODS, ČSSD a části SOS.

Českolipský a pražský podnikatel Milan Hofman daroval v roce 2011 Občanské demokratické straně jeden milion korun. Zařadil se tak mezi její největší sponzory. V roce 2009 přitom získal v kritizované privatizaci objekt pečovatelského ústavu. Ten se sestával z několika panelových domů v Šimáčkově ulici v libereckých Pavlovicích. Zaplatil za něj pouhých 26 500 000 Kč.

Ačkoliv jeho zaměstnanec před libereckými zastupiteli tvrdil, že do objektu bude investovat a minimálně v polovině vyrostou tzv. startovní byty se sníženým nájemním, nestalo se tak. Byty bez investice (rok po privatizaci, kdy byla polovina bytů již prodána, do bytů investováno nebylo) začal ihned prodávat. Za necelé tři roky byty a nebytové prostory prodal za  44 328 000 Kč. Jeho zisk tedy činil 17 828 000 Kč.

Styl privatizace označují za chybný dnes i zástupci ČSSD, která jej spolu s ODS (a částí SOS) prohlasovala. Jediným, kdo privatizaci stále hájí je Jiří Kittner z ODS, jehož straně posléze Milan Hofman daroval milion korun. Ovšem podle vyjádření dotyčných politiků pro Českou televizi sponzorský dar a někdejší výnosná privatizace spolu nesouvisí.

Nebylo to poprvé

Liberec ovšem v minulosti nevycházel skupině  podnikatelů z České Lípy (nyní z Prahy) vstříc poprvé. Milan Hofman je předsedou představenstva firmy zaobírající se hazardem Sport Games Win. Zde do roku 2009 figurovala i další podnikatelka v hazardu Gabriela Čerbáková. Ta se rozhodnutím zastupitelstva z roku 2008 stala spolumajitelkou liberecké budovy č.p. 2. Ta se nalézá hned vedle radnice (č.p. 1) a nacházelo se v ní městské infocentrum.

Budova č. 2 byla tedy listopadovém zasedání zastupitelstva města Liberce 2008 prodána za 27 600 000 korun českých. Cena byla kritizovaná pro její malou hodnotu. Za zmínku stojí, že ve výběrovém řízení rozhodlo pouhých padesát tisíc. Obě dvě další nabídky byly shodné a to 27 550 000. Dnes se o tuto budovu stará stejná realitka, která prodávala i byty v Šimáčkově ulici.

Součástí smlouvy z roku 2008 bylo i ustanovení, kvůli kterému město Liberec několik měsíců platilo novým majitelům obrovské nájemné (převyšující i několikrát cenu v místě obyvklou) za prostory infocentra, tedy svého někdejšího majetku. Zdůvodněno to bylo tehdy nadcházejícím MS světa v lyžování.

Majiteli domu na Benešově náměstí se tehdy stali dva podnikatelé. Jedním byla zmíněná podnikatelka provozující firmu na hrací automaty Gabriela Čerbáková z České Lípy, figurující ve společné firmě s Milanem Hofmanem. Dalším spoluvlastníkem je Tomislav Procházka z téhož města. Jeho jméno se objevilo v souvislosti se soudem s bývalým policejním ředitelem pro Liberecký kraj Miroslavem Dvořákem. Ten měl pro Procházku shánět citlivé informace.

Podle ČTK se rodinná firma Procházkových (Tomislava Procházky staršího a Tomislava Procházky mladšího) se zaměřuje například na výstavbu sítí mobilních operátorů a na výrobu tvárnic. V první polovině 90. let skončili Tomislav Procházka mladší i jeho otec ve vězení za pletichy při veřejných dražbách. V roce 1999 zatkli kriminalisté Procházku mladšího pro podezření z vraždy ředitele liberecké akciové společnosti Limas Ludvíka Petružely. Vinu se ale nepodařilo prokázat. Před několika lety byl naopak odsouzen podnikatel Marcel Minařík, který plánoval vraždu Tomislava Procházky mladšího.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody