Přítel hejtmana Marek opět do vedení liberecké nemocnice

Po třech letech má být na úterním zasedání Dozorčí rady Krajské nemocnice Liberec (KNL) zvolen blízký přítel hejtmana, Pavel Marek, do představenstva společnosti. K tomuto bodu dokonce ani není připraven žádný materiál. Zřejmě přátelství s hejtmanem a jeho vůle jsou dostačujícím profesním doporučením a dokonce nahradí i běžné formální postupy – například předložení materiálu nebo projednání s ostatními akcionáři. Ani k tomu nedošlo. Nominaci neprojednala ani Rada města Liberec, natož zastupitelstvo. Vzhledem k tomu, že v čele Liberce sedí Půtův kolega ze Starostů, p. Zámečník, nedá se očekávat, že by svá práva minoritního akcionáře město nějak hájilo a zvláštní nominaci kritizovalo.

Přitom: Jeho obsazení nevychází z výběrového řízení nebo z profesní zkušenosti. Za tu by se snad daly považovat jen 3 roky ve vedoucí pozici Českolipské nemocnice. Tam byl ovšem nejprve nominován bez výběrového řízení. Až po několika měsících tuto pozici „obhájil“ ve zvláštním výběrovém řízení, kde proti sobě měl jen jednoho protikandidáta. Je více než pravděpodobné, že právě díky svým vazbám na hejtmana ostatní zájemci předem tušili, že je zbytečné se do výběrového řízení hlásit.

Nyní, po tříleté pauze, hejtman Půta opět tlačí Pavla Marka do představenstva. Tehdy tato snaha skončila fiaskem – rezignací Marka poté, kdy kvůli jeho silové nominaci, dokonce do čela KNL na pozici předsedy představenstva, a neodbornému zasahování do vedení, začali z vedení KNL odcházet zásadní lidé.

Divím se, že pan hejtman chce opět vstoupit do stejné řeky. Pan Marek se ve vedení Krajské nemocnice jednoznačně neosvědčil. Už při nástupu do funkce předsedy představenstva vůbec nedokázal představit své vize a cíle, se kterými nastupuje. Jen vedení nemocnice politizoval. Navíc jeho konfliktní povaha přinášela samé spory. Očekávala bych, že si neslavný konec on i hejtman budou pamatovat a nebudou se snažit tuto chybu opakovat a znovu politizovat odborného vedení nemocnice,“ komentuje navrženou nominaci Zuzana Kocumová.

Nominace Pavla Marka budí vášně jak ve vedení nemocnice, tak i mezi politickým zastoupením v dozorčí radě. Zajímavé je, že tato nominace vůbec neprošla Radou města Liberce, i když je minoritním akcionářem. Hejtman zřejmě předpokládá, že vzhledem k velkému zastoupení jeho Starostů ve vedení města má souhlas se všemi kroky i bez projednání.

 Níže připojujeme komentář z roku 2017 – z doby, kdy byl Pavel Marek předsedou představenstva, ve kterém díky jeho působení vznikaly zásadní konflikty, a krátce před jeho odstoupením.

 

„Mrzí mě, že vedení kraje na jedné straně vymýšlí, jak pokynem shora zajistit spolupráci mezi nemocnicemi, a mezitím se v největší nemocnici postupně rozpadá funkční tým ve vedení. Jeho rozpad je důsledkem porušení slibu Starostů pro LK, že vedení nemocnic nebude politizovat. Silovým dosazením Pavla Marka nastala dvojkolejnost, která přinesla své červivé ovoce – odchod zásadních lidí z dosavadního managementu KNL. Proto apelujeme na vedení kraje – a to především na hejtmana, aby se vrátil ke svému předvolebnímu slibu a nepolitizoval vedení nemocnic. Tyto snahy tady už mnohokrát byly a nikdy nepřinesly nic dobrého. Jen kvalitní týmy složené z odborníků mohou zajistit kvalitní lékařskou péči – a koneckonců i hledat oblasti, kde vzájemnou spoluprací mohou pomoci sobě navzájem,“ shrnuje Zuzana Kocumová.

Tisková zpráva LOL- Liberec otevřený lidem

Subscribe
Upozornit na
36 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky