Vybrané body, které se budou projednávat na zastupitelstvu 5.9. 2013

První poprázdninové zastupitelstvo by nemuselo být nijak dlouhé, ač několik kontroverzních bodů se i na něm najde. Jedná se především o materiály, které již jednou zastupitelům předloženy byly, ale nepovedlo se je schválit. Dochází rovněž k významným personálním změnám, nejen v komisích a výborech, ale i na postu náměstka, jelikož oficiálně odstupuje i Lukáš Martin z ČSSD.  Vedení města se rovněž rozhodlo posvětit kontroverzní projekt Centra Vlasty Buriana, které tak hodlá získat milionové dotace z EU.

Bod č. 3 – rezignace náměstka primátorky Lukáše Martina

To, že náměstek Lukáš Martin rezignuje je známo již zhruba dva měsíce, nyní jde o oficiální akt. Lukáš Martin se v liberecké politice objevil až v roce 2010, když jej s sebou, podobně jako primátorku Rosenbergovou, přivedl na kandidátku boss liberecké ČSSD Robert Dušek. Předtím se Lukáš Martin živil, mimo jiné, jako spekulant s pozemky. Na liberecké radnici měl posléze na starosti rozvoj, dopravu a technickou infrastrukturu. Rezignoval oficiálně ze zdravotních důvodů. Více zde.

Bod č. 4 – budoucí prodej pozemků

Smlouva o budoucí koupi pozemků s Ředitelstvím silnici a dálnic, která má zajistit jejich výkup pro plánovanou výstavbu nového nájezdu ze silnice Liberec – Turnov. Transakci připravila firma Investing CZ patřící do zdejší  politicko-podnikatelského oligarchie a stavebně-lobbistického syndikátu v čele s firmou Syner. Její zástupci v současné době čelí žalobě kvůli podvodům, kterých se měli dopouštět v rámci příprav na MS v lyžování ve prospěch Syneru. Více zde.

Bod č. 7 – kapitalizace části dluhu městské akciovky Sportovní areál Ještěd

Tento bod byl na programu již před prázdninami, nyní jej vedení města  předkládá znovu. Město přiznává, že dluh, který k němu Sportovní areál Ještěd (SAJ) má, asi jen tak nesplatí.  Dluh vznikl tak, že město vzalo na svá bedra výši investic, které na Ještědě provedla společnost Snowhill. Bude zajímavé sledovat, jak bude současná koalice argumentovat a podporovat stanoviska současného vedení SAJ.  Neschopnost splácet dluh byl totiž důvodem, proč byla z čela představenstva odvolána Zuzana Kocumová a ředitel SAJ Vít Pražák. Po převratu na liberecké radnici v roce 2011 Zuzanu Kocumovou vystřídal současný radní Petr Černý (nezávislý, ex VV) a do funkce ředitel byl za podivných okolností instalován kamarád libereckého sociálně demokratického bosse Roberta Duška Jan Svatoš. Více zde.

Bod č. 20 – 71. změna územního plánu

I tento bod se letos již jednou projednával a jde do zastupitelstva podruhé, s drobnými úpravami. Vedení města předkládá změnu územního plánu, která se má týkat klíčových městských pozemků (namátkou – objekt LVT, oční léčebny v Machníně nebo téměř 20 tisíc metrů zeleně pod Makrem v Doubí). Ovšem některé z nich jsou (například parcela v Doubí) na seznamu neprivatizovatelného majetku.  Tlak na změnu povahy pozemků dává tušit, že je chce v budoucnu radnice prodat za účelem výroby nebo výstavby, ač to oficiálně vedení města popírá. Více zde.

Bod č. 20 – jmenování  zástupce města do dozorčí rady obecně prospěšné společnosti Centrum Vlasty Buriana

Kdo sledoval dění v Liberci o prázdninách, ví, co o.p.s. Centrum Vlasty Buriana představuje. Za společností, která chce dosáhnout na milionové dotace stojí vlivný člen liberecké ČSSD a obchodník s pozemky, kterého právě kvůli realitním spekulacím obvinila loni policie, Lukáš Plechatý. Původně chtěla tato pražská společnost získat pro Centrum Vlasty Buriana, představené v rozpačitém projektovém záměru,  kino Varšava. Nyní má pravděpodobně vzniknout na parcele, kterou Lukáš Plechatý získal ve proslavené směně,  která se odehrála v rámci příprav na MS v lyžování 2009. Více zde.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní listopadové zastupitelstvo bylo přeci jen o něco jiné, než bývají ta ostatní. Jednak se projednávaly závažné věci, které městskou ekonomiku ovlivní na dlouhé
Listopadové zastupitelstvo se ponese na vlně vyrovnávání se města se soukromými společnostmi. A to nejen (ač zřejmě v nejkontroverznějším bodě jednání) na základě podivného
Včerejší zastupitelstvo nebylo obzvlášť dlouhé, ale místy obzvláště zajímavé. Hádka kolem hospicu, kolem úrokového zajištění dluhopisu, kdy bývalý primátor Jiří Kittner na město pravděpodobně
Město musí šetřit. A šetřit bude a bude se i snažit získávat prostředky. Což by bylo v pořádku, kdyby se šetřilo na pro město