Vybrané body, které se budou probírat na zastupitelstvu 26. 9. 2013

Přes čtyřicet bodů ke schválení čeká ve čtvrtek na liberecké zastupitele, kteří se sejdou k druhému zářijovému zastupitelstvu. Jednat se bude zejména o pozemky. A to jak v rámci územního plánu, tak o případný prodej některých ploch. Vypadá to, že u některých bodů může nastat mezi vedením radnice a opozicí poměrně silný názorový střet. O historicky prvním referendu, jak se dalo očekávat, ani slovo.

Bod č. 3 – doporučení určenému zastupiteli ohledně námitek k novému územnímu plánu

Velice zvláštní bod, ze kterého běžný občan de facto nemá možnost nic vyčíst. Určenému zastupiteli k zpracování nového územního plánu (je jím Jiří Rutkovský, náměstek primátorky za USZ) má zastupitelstvo posvětit postup, jak se chovat ohledně jednotlivých námitek, které přišly k právě zpracovávanému novému územnímu plánu. Z podkladů ovšem nelze nic vyčíst, vše je kryto anonymní sítí jednotlivých čísel, za kterými se jednotlivé námitky schovávají. Zda budou jednat zastupitelé o každé zvlášť (což by znamenalo hodiny a hodiny), se uvidí. Více zde.

Bod č. 4 – 71. změna územního plánu

Evergreen letošní liberecké politiky, opakovaně neschválený bod , nyní jde do zastupitelstva poněkolikáté, s drobnými úpravami. Vedení města předkládá změnu územního plánu, která se má týkat klíčových městských pozemků (namátkou – objekt LVT, oční léčebny v Machníně nebo téměř 20 tisíc metrů zeleně pod Makrem v Doubí). Ovšem některé z nich jsou (například parcela v Doubí) na seznamu neprivatizovatelného majetku.  Tlak na změnu povahy pozemků dává tušit, že je chce v budoucnu radnice prodat za účelem výroby nebo výstavby, ač to oficiálně vedení města popírá. Více zde.

Bod č. 5- fúze liberecké a turnovské nemocnice

Závažný bod, ve kterém chybí důvodová zpráva pouze informuje zastupitele o tom, že započal projekt samotného možného sloučení obou nemocnic. Předkládá dnes již odvolaný předseda představenstva KNL Jiří Veselka (USZ) a zpracovatel, firma VGD Jana Šumy (ODS). „Více“ zde.

Bod č. 10 – prodej budov

Město se, po opakovaných neúspěšných pokusech, bude snažit získat souhlas zastupitelů k prodeji obrovské, historicky cenné  vily na Masarykově ulici za pouhých 13,2 milionu korun. Ve vile přitom ještě loni sídlili magistrátní úředníci a do budovy bylo investováno. Nákupčím má být liberecká firma Kasro.  K prodeji je nabízena také budova jednoty na libereckém Františkově. Více zde.

Bod č. 11 – prodej nebytové jednotky

Město prodává část původní automobilové opravny, která je součástí budovy kina Varšava. Nákupčím má být současný, dlouholetý uživatel prostor pizzerie Maškovka. Za prostory město má město získat téměř 5 milionů korun, 1, 8 milionu z této částky má jít do nezájmem předchozích vlád poničených prostor kina. Více zde.

Bod č. 12 – prodej pozemků

Město hodlá prodat firmě Maškovka část pozemku parčíku ve Frýdlantské ulici. Může se tím ovšem samo velice znesnadnit (či rovnou znemožnit) přístup do této kdysi oblíbené lokality s chráněným stromem, která utváří genius loci tohoto koutu městského centra. Více zde.

Bod č. 16 – záměr prodeje pozemků

Vedení radnice chce zastupitelům předložit návrh prodeje obrovské louky (orné půdy) v Karlově pod Ještědem (cca 67 tisíc metrů čtverečních) za zhruba 4,4 miliony korun. Nabyvatelem má být známý liberecký podnikatel Jan Imlauf, který se ovšem v současné době potýká se solventností a navíc mu hrozí obvinění z tunelování evropských dotací na lázně v Chrastavě. Sám Imlauf již v minulosti nakupoval ornou a jinou půdu, aby mu ji zastupitelé rozhodnutím zhodnocovali na stavební parcely. Více zde.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní listopadové zastupitelstvo bylo přeci jen o něco jiné, než bývají ta ostatní. Jednak se projednávaly závažné věci, které městskou ekonomiku ovlivní na dlouhé
Listopadové zastupitelstvo se ponese na vlně vyrovnávání se města se soukromými společnostmi. A to nejen (ač zřejmě v nejkontroverznějším bodě jednání) na základě podivného
Včerejší zastupitelstvo nebylo obzvlášť dlouhé, ale místy obzvláště zajímavé. Hádka kolem hospicu, kolem úrokového zajištění dluhopisu, kdy bývalý primátor Jiří Kittner na město pravděpodobně
Město musí šetřit. A šetřit bude a bude se i snažit získávat prostředky. Což by bylo v pořádku, kdyby se šetřilo na pro město