Radnice chce prodat letiště a technické služby. Podle známého scénáře.

Včerejší zastupitelstvo se protáhlo až do půlnoci. A stačilo projednat sotva půlku bodů. Nicméně byla přijata klíčová rozhodnutí – město Liberec odsouhlasilo záměr privatizovat městské letiště i Technické služby města Liberce (TSML). Reaguje tím tak na katastrofální stav městských financí, který zbyl po polistopadových vládách ODS. Ovšem nabízí stejnou léčbu, kterou ordinovali městské kase občanští demokraté. Privatizaci zbytků obecního majetku. A často za podivných okolností.

Privatizace letiště a TSML. Dva nejdůležitější body, okolo kterých se na včerejším zastupitelstvu vedla sáhodlouhá, několikahodinová diskuse. Nakonec se vládnoucí menšinové koalici ČSSD, Liberce občanům (LO), nezávislých zvolených za Věci veřejné, která se opírá o ODS, podařilo prosadit záměr letiště i technické služby privatizovat. Proti byla Změna pro Liberec (ZpL) a KSČM.

Průhlednou roli hrála při jednání ODS, která sice kritizovala městskou radu, že připravila privatizaci nekvalitně (zejména u letiště), aby oba návrhy (byť mírně pozměněné) podpořila. Podle vedení města není jiná cesta pro městskou kasu než privatizace posledních zbytků veřejného majetku.

O letiště projevil zájem utajený investor, kterého na zastupitelstvu prezentovala realitní makléřka. Proč nechce zájemce normálně ukázat svou identitu, odmítla sdělit a rozhodně tak nepřispěla k vyvrácení pochyb o plánované privatizaci. Investor má zájem vybudovat v Liberci středně velké letiště, ale nějakou detailnější verzi podnikatelského plánu jeho zástupkyně nepředvedla.

Nicméně již v minulosti v médiích prohlašovali zástupci společnosti Investorsko inženýrská, která vlastní s letištěm sousedící obchodně-průmyslovou zónu, že její kapacita už nedostačuje a bylo by potřeba ji rozšířit. Samotné město Liberec za vlády ODS nechalo tuto dceřinou firmu společnosti Syner nemálo až nehorázně na spekulacích s pozemky v této zóně vydělat.

Zajímavá byla i jedna „drobnost“. U záměru privatizovat letiště bylo připojeno nenápadné usnesení o tom, že náměstek Jiří Rutkovský (Unie pro sport a zdraví) má ještě připravit strategickou změnu územního plánu. O jakou změnu by mělo jít ale nepadlo ani slovo v důvodové zprávě a na  výslovný a opakovaný dotaz Jaromíra Baxy a Karolíny Hrbkové (oba ZpL) nebylo odpovězeno ani v diskuzi. Takže spolu s tajemným zájmcem je tu ještě tajemné usnesení a celý odosuhlasený pokus o prodej tak nakonec otevírá víc otázek než odpovídá.

Ještě větší ukázka účelovosti argumentů se projevila kolem záměru privatizovat TSML. Marně varoval člen dozorčí rady TSML Jaroslav Morávek z KSČM (ostatně jediný za TSML odpovědný zastupitel, kdo o situaci v technických službách něco věděl, náměstek Lukáš Martin z ČSSD či členka představenstva Věra Rosenbergová z LO nebyli schopni odpovědí), že pokaždé, když město privatizovalo nějakou původní sféru technických služeb, bylo na tom bito. Ať se jednalo o svoz odpadů, o veřejné osvětlení (ostatně i tato koalice musela pro totální nevýhodnost odstoupit od smlouvy na osvětlení města se společností Eltodo), vždy to bylo pro městskou kasu i kapsy občanů nevýhodné.

Technické služby jsou poslední rok a několik měsíců ve ztrátě. Od té doby, co je řídí lidé dosazení z ČSSD (ředitelem je Otakar Kypta). V TSML bylo dokonce vytvořeno (bůhví proč a bůhví na co a za kolik) místo náměstka pro Milana Šíra z ČSSD. Přitom roky předtím vykazovaly technické služby milionové zisky a navrhovaná cena, kterou chce město získat zdaleka nedosahuje hodnoty jmění společnosti.

 Zdá se tedy, že se opakuje známý český privatizační scénář: dosadí  se neschopný (nebo účelově neschopný) management, který podnik dovede do ztrát, podnik se tedy musí narychlo prodat a výsledkem je, že si obec kupuje služby od soukromého sektoru za podstatně větší sumy, než když si je obstarávala sama.

Rozhodně bylo zajímavé tvrzení Jiřího Kittnera (kterému sekundovali náměstci Jiří Šolc či Lukáš Martin), jak vše levněji umí obstarat velké stavební společnosti. Když Jaroslav Morávek reagoval, že stavební zakázky TSML tvoří jen cca 25% z celkových zakázek TSML, přišlo i na to, že i ostatní služby by velcí betonáři zvládli lépe…

Nic nepomohly apely Změny pro Liberec (Šedlbauer, Korytář, Morávková) na to, aby tedy město vyměnilo špatné vedení technických služeb a neprodávalo je, když jsou pouhé necelé dva roky ve ztrátě. Ani tvrzení zástupců KSČM (Skřivánková, Morávek) nejen o nevýhodnosti takových obchodů, ale i upozornění, že město tak rezignuje na jednu ze svých základních funkcí, nehledě, že nemá žádný jasný plán, jak tyto služby obstarávat. Záměr privatizace byl schválen. Jeho největšími zastánci byli Jiří Kittner (ODS), Lukáš Martin (ČSSD) a Petr Černý (nezávislý, ex VV).

Na zastupitelstvu se rovněž řešila ne příliš povedená veřejná zakázka na stavbu kontejnerové školky v Ruprechticích. Ta nakonec byla vysoutěžena tak, že by se za její cenu (cca 35 milionů korun) dala postavit školka zděná, daleko trvanlivější. Na to upozornil i nezávislý zastupitel (původně VV), profesí stavař Milan Šulc. V tom s ním byl zajedno i Josef Jadrný z ZpL, profesí rovněž stavař, který se pozastavoval i nad tím, jak vstřícné město k firmě je. Nyní bylo společnosti, která školku staví a která patří bratru náměstka Rutkovského, odsouhlaseno i navýšení víceprací o zhruba dva miliony korun. Že tyto náklady vznikly na základě špatného projektu, který si dělala sama firma, nerozhodovalo a stavaři se tak nemusí bát, že by se na vícenákladech podíleli spolu s městem.

Na řadu přišla i městská podpora pro soukromou školu Doctrina, která patří anonymní firmě Iberus, za kterou jedná pro korupci odsouzený exzastupitel za ODS Jiří Zeronik. Respektive se jednalo o příspěvek na stravné pro děti, které tuto školu navštěvují. To je také zásadní argument zastánců podpory soukromé škole: totiž, že nelze rozlišovat, zda dítě chodí na soukromou či městskou školu, na příspěvek na stravu nárok má.

Jak ale ukázal Josef Šedlbauer ze ZpL, rozlišovat se dá. Děti ze soukromé školy totiž dostávají zhruba o 50% větší příspěvek na oběd, než děti, které chodí do škol městských. Že obědy v Doctrině zajišťuje firma bratra bývalého náměstka za ODS Pavla Krenka, je jistě náhoda…Situace je zvlášť obskurní v době, kdy město nemá prostředky na základní práce ve vlastních, městských školách. Na zastupitelstvu bylo dokonce zrušeno vyčlenění  prostředků na řešení havarijního stavu tělocvičny na ZŠ Sokolská (vedení města to opravit „chce“, ale neví „jak“, pro jistotu na to již jednou schválené peníze sebere). Asi tam chodí ty špatné děti ze sídliště..

Okolo jedenácté hodiny noční opustila jednání ODS (a někteří zástupci koalice) , nikdo neřekl ani slovo. Okolo dvanácté hodiny se zvedla i Změna pro Liberec, která podle vlastní deklarace „…ve chvíli, kdy současné vedení města neguje veškeré návrhy Změny pro Liberec, protlačilo silou záměry privatizace libereckého letiště a TSML a je již téměř půlnoc a zároveň na jednání ZM již nejsou někteří členové koalice a celá ODS, nevidíme žádný důvod, proč by zastupitelé za Změnu pro Liberec měli poskytovat současné  koalici potřebné hlasy pro schválení dalších usnesení.“

V ten moment začala primátorka Martina Rosenbergová z ČSSD rozhořčeně reagovat, že jsou za to placeni, je to neodpovědné a neslýchané. Tak se skončilo listopadové zasedání, kde se opět ukázala ponurá vidina zprivatizované liberecké budoucnosti…

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Listopadové zastupitelstvo bude vyčerpávající. Jednak je na pořadu 42 bodů k jednání, ale zejména půjde o jejich důležitost. Klíčovými body bude schválení záměrů prodat
Včerejší zasedání libereckého zastupitelstva mělo třicet bodů k projednání, ale dominovaly mu ve finále jen tři. Rodiče dětí ze ZŠ Ještědská dosáhli svého a
V říjnovém zastupitelstvu bude jedním z hlavních projednávaných problémů situace kolem libereckých lázní, čerpání evropských fondů, potažmo celá nelehká ekonomická situace vůbec. Kdysi bohaté
Předvolební zastupitelstvo má být tiché a mírné. Dokonce na začátku padaly návrhy (Milan Šír – ČSSD), aby bylo zrušené úplně. Asi proto, že se