Spousta „starých známých“ politiků byla ve volbách vykroužkována

Na aktivizaci lidí jednotlivými stranami před volbami doplatili někteří jejich přední kandidáti. Nejinak tomu bylo i našem městě, do poslanecké sněmovny dokonce nezasedne ani jediný poslanec za Liberec. Vale od voličů dostal i dlouhodobý matador zdejší ODS Tomáš Hasil, který před svým poslaneckým angažmá náměstkoval na liberecké radnici. Jméno Tomáše Hasila se proslavilo, a díky mistrovství světa v lyžování nejen po Liberci, kvůli okatému spojení politiky a byznysu. Podívejme se na pár důvodů, proč byl jako poslanec neúnosný i pro samotné voliče ODS.

Liberecký poslanec za ODS Tomáš Hasil neobhájil ve volbách do Poslanecké sněmovny své parlamentní křeslo. Přestože stál v čele kandidátky (byl na druhém místě), díky přednostním hlasům jej přeskočili ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček, který byl číslem šest a jablonecká právnička Ivana Weberová. Tomáši Hasilovi tedy zjevně nepomohlo ani to, že byl letos postaven jako „dvojka“, ač v minulých volbách figuroval na místě prvním. Důvod pro jeho letošní druhé místo je jistě možné hledat ve spojení jeho jména s mistrovstvím světa, kdy byl vládním zmocněncem pro tuto sportovní akci, pro níž se vžil název „temelín českého sportu“.

Tomáš Hasil je spoluvlastníkem firmy Kalendář Liberecka. Tato firma byla založena v roce 1994. Navázala na vydávání stejnojmenného měsíčníku, který v minulosti již vycházela a byl zajímavým čtením (dnes přebírá články z radničního zpravodaje a velkou část jeho stránek plní reklamy), kde se čtenáři mohli informovat o kulturním dění ve městě i v kraji, ale sloužil i jako kratochvilné, leč poučné čtení o dějinách i přítomnosti regionu.

Kalendář Liberecka je v posledních letech pravidelně podporován libereckou radnicí v rámci městského kulturního fondu. Nejde o malé částky, firma dostává pravidelně několik desítek tisíc na své podnikání, ač je na seznamu jedním z mála komerčních subjektů. Poslanec Hasil navíc pobíral státní příspěvek 25 tisíc korun měsíčně na pronájem poslanecké kanceláře, která měla a má sídlo – v prostorách firmy Kalendář Liberecka.

V Topolánkově vládě se Tomáš Hasil stal zmocněncem vlády pro liberecké mistrovství v lyžování, které dopadlo katastrofální ostudou a desítkami milionů dluhů. Pan poslanec Hasil ovšem za svou roli zmocněnce vybral cca půl milionu korunu (zhruba 240 tisíc ročně), ačkoliv, podle vlastních, na vládního zmocněnce překvapivě prostých až prostinkých, vyjádření v médiích, téměř o ničem, co se kolem mistrovství dělo a děje, nevěděl a neví vůbec nic. Peníze si ovšem vyplatit nechal. Obrovské dluhy po libereckém mistrovství stále narůstají a způsob přípravy a realizace šampionátu poškodil nejednoho libereckého živnostníka.

Ale ani dalšímu vlastníku Kalendáře Liberecka není politika vzdálená. Je jím Pavel Michal, rovněž podnikatel v oboru, který je navíc spekulantem s „mistrovskými“ pozemky ve Vesci, podnikatelem v investování na zástavbu centra Liberce (Papírové náměstí) a manželem vedoucí kanceláře libereckého senátora a dokonce předsedy Senátu České republiky, pana Přemysla Sobotky. Tatáž manželka pana Michala figuruje v některých městských společnostech, jako je například Dopravní podnik města Liberce, ale sedí i v redakční radě „Véčka“, čtvrtletníku, který vydává Kalendář Liberecka a dostává na něj rovněž finanční podporu.

Firma Kalendář Liberecka také tiskla předvolební brožury místní ODS. Když potom žádala o prodej pozemku v lukrativní zóně Lidových sadů, hned vedle vchodu do ZOO se záměrem zřídit tam, památkáři i místními odmítaný, naddimenzovaný komerční objekt, bylo jí vyhověno. Ba co víc, získala rovnou 50% slevu…Kvůli tomuto prodeji již bylo podáno trestní oznámení. A jak bylo zmíněno, trhákem pro Kalendář Liberecka bylo především mistrovství světa v lyžování, které se letos, pod hlavičkou lyžařského šampionátu, konalo pod Ještědem.

Ač bylo Rádio Dobrý den nováčkem s bůhví kolika posluchači, přesto toto rádio vybral organizační výbor MS v Liberci jako oficiálního dodavatele svého informačního servisu, ač tu fungují zavedené komerční i státní rádia. Veřejná soutěž nebyla, kolik firma z veřejných peněz dostala, se odmítli mluvčí šampionátu také vyjádřit. Nicméně o několik dalších milionů žádal Kalendář Liberecka na vybudování svého „domu s apartmány“ a informačního centra z fondů Evropské unie.

Jako poslanci mu jistě v očích veřejnosti ani neprospělo to, že chtěl do návrhu zákona o odpadech prosadit povolení dovážet ze zahraničí odpad za účelem jeho dalšího zpracování. Proti jeho počínání v tomto směru se zvedla bouře nevole, v Liberci dokonce vznikla i občanská aktivita, která se proti nápadu pálit ve městě odpad z Německa postavila. Snažení poslance Hasila tak nakonec nebylo korunováno úspěchem.

Těžko říci, který z těchto důvodů byl ten, proč lidé –voliči ODS „vykroužkovali“ Tomáše Hasila z kandidátky ODS. Nejspíše to byl konglomerát všeho a samotný způsob dělání politiky, zkrátka už přetekla trpělivost. Tomáš Hasil se podle svých slov chce vrátit na plno ke svému podnikání, jako kdyby jej někdy opustil …

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody