Tiskové prohlášení Změny pro Liberec k rozsudku v kauze T. Absolona

Změna pro Liberec přivítala rychlé rozhodnutí ve věci úplatku nabídnutého S. Mackovíkovi naším bývalým sponzorem Tomášem Absolonem. Od jeho jednání jsme se veřejně distancovali na tiskové konferenci v září 2013, a to hned jak bylo možné s ohledem na probíhající vyšetřování informace zveřejnit. Vzápětí jsme také vrátili dar ve výši 30.000 Kč, který nám T. Absolon v roce 2012 poskytl.

„Snažíme se naše spolupracovníky pečlivě vybírat, bohužel nemůžeme ovlivnit jednání každého, kdo se Změnou pro Liberec spolupracuje a kdo ji podporuje. To, co udělat můžeme, je způsob, jak se k dané situaci postavit. Proto jsme se od podobných praktik distancovali, vrátili jsme dar, a nečekali jsme ani na výsledek soudního sporu.“ hodnotí případ Jaromír Baxa, do konce roku 2013 předseda Změny pro Liberec.

Změna pro Liberec zároveň stojí za předsedkyní zastupitelského klubu, MUDr. Kateřinou Absolonovou, která je manželkou T. Absolona.

„Za Kateřinou Absolonovou je spousta dobré práce na různých tématech, od snahy, aby spalovna získala dioxinový filtr, přes aktivní práci na čerpání evropských dotací v řídících výborech IPRM, až po regulaci hazardu. Navíc se za celou dobu jejího působení v orgánech města neobjevilo nic, co by ji mohlo pro další práci diskvalifikovat. Naopak, na všech těchto tématech ukázala a ukazuje, že se snaží dlouhodobě a důsledně prosazovat veřejný zájem.“ dodává Jan Korytář, volební lídr Změny pro Liberec pro komunální volby.O případu jsme psali již v roce 2013:

Na konferenci Novinářské fórum byly v pondělí 6. května vyhlášeni první výherci nového programu na podporu lokální žurnalistiky. Nadační fond nezávislé žurnalistiky ve spolupráci
Zastupitelstvo města Liberce na svém dnešním jednání zvolilo nového náměstka primátora s gescí pro energetiku a Smart City. Na návrh městské rady se jím
Nikdy nekouká na barvu politického trička, když jde o dobrou věc, domluví se se všemi. Má zkušenosti ze sněmovny i z vedení města, umí
„Před dnešním zasedáním krajského zastupitelstva jsem médiím poskytl vyjádření k aktuálnímu dění v tzv. kauze „Liberec“. S kauzou Liberec, ani s žádnou její medializovanou větví,