Náměstek pranýřoval klientelistickou stranu, nyní je s její lídryní na kandidátce

Náměstek libereckého primátora Ivan Langr (zvolen za Změnu, kandiduje za Starosty pro Liberecký kraj) v roce 2014 ve své rigorózní práci ostře kritizoval někdejší libereckou Demokratickou stranu jako účelový politický a klientelistický subjekt. Nyní je s její lídryní na kandidátce Starostů pro Liberecký kraj a nevidí v tom problém.

Ivan Langr byl zvolen do libereckého zastupitelstva v roce 2014 na kandidátce Změny pro Liberec a stal se náměstkem pro školství a kulturu. Bývalému novináři a mluvčímu liberecké ZOO pomohla ke Změně i u veřejnosti prezentace jeho rigorózní práce (a dalších článků na toto téma) s názvem Systémová korupce v Liberci.

Systémová korupce v Liberci na papíře vadí

V této akademické práci se věnuje libereckému politickému prostředí zhruba do let 2010-2012, popisuje vliv zdejších podnikatelských skupin, zejména soustředěných kolem zdejší stavební společnosti Syner na zdejší politiku, popisuje její provázanost a podřízenost soukromým zájmům zdejších podnikatelů i neblahé důsledky, jaké to mělo pro město.

Jedním z Langrem ostře kritizovaných subjektů je, dnes již zaniklá, Demokratická regionální strana, která byla založena někdejším pracovníkem magistrátu, posléze jejím zastupitelem a místním podnikatelem a majitelem firmy Investing CZ Josefem Nadrchal.

Langr se své práci shoduje s tezemi, se kterými náš web přišel již dávno. Tedy, že Demokratická regionální strana (DRS) byla účelově založeným subjektem, který měl na koaliční bázi posílit dominanci zdejší ODS naplno ovládané podnikatelským prostředím kolem Syneru. Zároveň Nadrchalova Investing CZ se stala častým příjemcem zakázek, zejména pro stavby  které pro veřejný sektor stavěl Syner, které pak měla hlídat. Často ale docházelo naopak k jejich prodražení, jak ukazují mnohé historické příklady zveřejněné na našich stránkách – např zde.

Ivan Langr ve své rigorózní práci, která mu před čtyřmi lety pomohla v politické kariéře, výslovně o DRS mluví jako pevné součásti systémové korupce v Liberci. Píše o ní jako o „účelově založené“, „regionální straně klientelistického typu“, „satelitu místní ODS“, „podnikatelském kalkulu“ Josefa Nadrchala, vypočítává, kolik firma Investing CZ získala za působení koalice DRS s ODS a podobně.

Systémová korupce v Liberci v politické praxi nevadí?

Ivan Langr byl zvolen v roce 2014 za změnu pro Liberec, přičemž mu jeho silná protikorupční rétorika opřená o jeho akademické práce pomohla u voličů. Během volebního období ale klub Změny opustil a přeběhl ke Starostům pro Liberecký kraj, kde je v nadcházejících volbách číslem šest na jejich kandidátce. Svoje náměstkovské místo a funkci radního si ale nechal a spolu s primátorem Tiborem Batthyánym (zvolen za ANO) v radě hlasuje často proti Změně i programu, na jehož základě byl zvolen.

Na kandidátce Starostů pro Liberecký kraj ale Ivan Langr stojí bok po boku s ředitelkou libereckého divadla Jarmilou Levko, která je jejich čtyřkou. Jarmila Levko byla přitom ještě v roce 2010 lídryní a kandidátkou na primátora právě Nadrchalovy Demokratické regionální strany, kterou Langr ve svých akademických pracích tak silně kritizoval jako klientelistické a účelové uskupení. Dnes ale problém s její lídryní nemá.

„Posuzuji lidi individuálně podle jejich činů, nikoli podle jejich bývalé/ současné příslušnosti k čemukoli, protože se zásadně vyhýbám nálepkování. I proto dokážu nadále bez problémů spolupracovat s celou řadou Změnařů, ačkoli jsem ze společného klubu neodešel v dobrém. Paní Levko působí v kontrolované veřejné funkci, čtyři roky mám v gesci Divadlo F. X. Šaldy, které vede. A za celou tu dobu jsem na ni nemusel opravit svůj vstupní názor. Totiž že je velmi svědomitou a zodpovědnou ředitelkou, která DFXŠ pozvedla ekonomicky i umělecky. Což stvrzují i jednání dozorčí rady DFXŠ. Kde se angažovala politicky v minulosti, mě vůbec nezajímá.

Z čehož vyplývá, že si stojím za každým faktem, které jsem napsal jak ve své kvalifikační (nikoli dizertační) práci, tak i v navazujících odborných vědeckých článcích, které dále publikuji. Mé hodnocení působení pana Nadrchala zůstává identické, jak jsem o něm před šesti lety i v době své novinářské praxe v letech 1998 – 2007 psal (to je snadno ověřitelné v mediálním archivu).“, odpověděl Ivan Langr na dotaz naší redakce.

Jarmila Levko byla přitom nejen kandidátkou – dle Langra – „lokální strany klientelistického typu“, ale ještě pikantnější je, že v roce 2010 dával kandidátku DRS, kde byla Levko lídrem, dohromady Jiří Zeronik z ODS, který v současné době čelí žalobě ve dvou závažných korupčních kauzách, které doslova ukazují skutečnou systémovou korupci v Liberci. Jedna se týká tunelování městského majetku skrze společnost Sportovní areál Ještěd a druhá zneužívání evropských dotací v Liberci na nemovitostech firmy Iberus. Sám Zeronik je navíc již v jednom případě korupce pravomocně odsouzen.

Jarmila Levko přitom byla v roce 2010 ředitelkou soukromé základní školy Doctrina, která v té době patřila společnosti Iberus EURO, jejíž majetek  – kostel sv. Máří Magdalény a oddychová zóna na Perštýně – se měl dle policie a státního žalobce podvodným způsobem zhodnocovat skrze zneužívání evropských dotací.

Další osobou, která vedle Jarmily Levko Ivana Langra váže k prostředí systémové korupce v Liberci, o které psal svou akademickou práci a jež mu byla politickým arzenálem, je ale i jeho současný politický nadřízený u Starostů pro Liberecký kraj, hejtman Martin Půta. Toho policie viní, že v případě rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v majetku společnosti Iberus pobíral úplatky a účelově ohýbal dotační řízení ve prospěch dodavatele.

Subscribe
Upozornit na
69 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se