Po třech letech rozhodnutí: Brouk a Babka se má vrátit na své místo

Tři a čtvrt roku trvalo libereckým úředníkům, než vydali rozhodnutí, že se má na památkově chráněný prvorepublikový obchodní dům v Pražské ulici vrátit původní nápis Brouk a Babka. V roce 2017 jej dnešní provozovatel bez ohledu na zákony svyměnil za nápis Snowbitcch.

Rozporuplné a většinou negativní reakce sklidilo před třemi lety, na začátku prosince 2017 přejmenování funkcionalistického obchodního domu v liberecké pražské ulici z tradičního jména Brouka a Babka na Snowbitch. Stalo se tak bez souhlasu památkářů i magistrátu. Dům je přitom nejen v srdci památkové liberecké zóny, ale je zároveň sám i prohlášenou kulturní památkou.

Náš Liberec tehdy o svévolném zásahu majitelů informoval jako první. Nyní liberecký magistrát vydal rozhodnutí, že se má původní nápis vrátit. Trvalo mu to více jak tři roky. Současný majitel obchodu ale s rozhodnutím magistrátu nesouhlasí. Dnes o všem jako první informoval Český rozhlas.

Společnost, které dům patří, se v roce 2017 neobtěžovala získat patřičná povolení od památkářů ani od magistrátu a přímo na funkcionalistický dům Brouk a Babka dala stejnými písmeny slovo Snowbitch, což je slangový výraz pro snowboard, který se ujal v 90. letech a znamená, volně přeloženo, Sněžná čubka.

Samotná tehdejší instalace vzbudila rozruch i na sociálních sítích, kde na ni jako první upozornili Mjölk architekti a knihkupec Martin Fryč. Většina reakcí na tento počin firmy je negativních a to nejen od Liberečanů, ale například od šéfredaktora Respektu Erika Taberyho nebo od architekta a herce Davida Vávry.

Někdejší náměstkyně Karolína Hrbková (Změna) výměnu nápisu na funkcionalistickém domě jednoznačně odsoudila a dala podnět příslušným úřadům magistrátu. Dnes, tři roky poté, to možná vypadá, že s tím město Liberec bude něco dělat.

Funkcionalistický obchodní dům Brouk a Babka je od První republiky významnou součástí liberecké Pražské ulice. Společnost Brouk a Babka byla založena již v roce 1908, nicméně svého vrcholu dosáhla ve 30. letech, kdy došlo k vybudování rozsáhlé sítě obchodních domů, tzv. broukáren. Jejich příznačným rysem byla (až na výjimky) kvalitní funkcionalistická architektura, která šla ruku v ruce s nejmodernějšími dobovými obchodními trendy – samoobslužným prodejem, zásilkovou službou, prodejem na úvěr, potrubní poštou, eskalátory, dětskými koutky či odpočinkovým zázemím pro zaměstnance.

Podle webu Liberec-reichenberg.net  liberecká filiálka firmy byla postavena v dolní části dnešní Pražské ulice na místě bývalého hostince „Zur Sandwirt,“ přičemž firma neúspěšně usilovala i o získání sousední parcely, na které stál od roku 1920 výstavní pavilón Metznerbundu. Konstrukce je tvořena železobetonovým skeletem a pro Liberec atypickým prvkem je celoskleněná zavěšená fasáda, užitá na celém průčelí kromě posledního ustupujícího patra s administrativními prostorami.

Mimořádně zdařilé je pak pasážové řešení hlavního vchodu, před který Gillar navrhl dvojici zaoblených prosklených čtvercových výkladních skříní z ušlechtilé oceli anticorro. Vstup se tak nalézá až ve třetině hloubky parcely a zákazník si měl možnost prohlédnout zboží v pasáži ještě před vstupem do obchodu. Zajímavé je, že liberecká realizace sloužila o tři roky později jako vzor pro další obchodní dům Brouk + Babka (dnešní Bílá labuť) v ulici Na Poříčí v Praze, kde byl Gillar autorem interiérů

Subscribe
Upozornit na
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,