PechaKucha Night v Liberci

V úterý dne 17. 5. 2022 proběhne již 6. večer PechaKucha Night, neboli „Noc tlachů či povídání“. Celý večer se uskuteční v kině Varšava, kde v roce 2015 začínal. Tématem celé besedy je textil, což Liberci není cizí. Díky dynamičnosti formátu 20×20 se PechaKucha těší stále větší oblibě. Přednášející vystoupí na pódiu, kde předvedou sérii dvaceti snímků, přičemž na každý z nich mají pouze dvacet vteřin. Komentování daných snímků je tedy časově limitováno a pro některé vystupující je to opravdu výzva.

Ačkoliv je to téměř 20 let, kdy Liberec přišel o jeden ze svých nejznámějších symbolů – Textilanu, stále platí, že textil Liberci není cizí. Důkazem jsou stále noví výrobci, kreativci, nové ateliéry a registrované patenty světového významu. Mimo jiné se Liberec může pyšnit přelomovou nanotechnologií a průmyslovou výrobou nanovláken, které lze uplatnit v medicíně, informačních technologií nebo ve spotřebním průmyslu.

Hlavní organizátorku, Wendy Anne Frömmel, nejvíce ovlivnili pořadatelé PechaKuchy z Plzně. V prvním ročníku na vysoké škole požádala o licenci a společně s přáteli v roce 2015 zorganizovala první večer tohoto typu v Liberci, který měl nemalý úspěch. „Podstata večera, vlastně celý smysl Pechakuchy, je v tom, aby se hosté či posluchači nestihli nudit a na přednáškách udrželi pozornost. Dva architekti v Tokiu vymysleli, a nechali si patentovat, unikátní a rychlý formát přednášek ve formátu 20×20. To znamená, že každý přednášející má 20 snímků a na každý snímek pouhých 20 vteřin a ani o vteřinu déle. Celkový čas na představení svých prací a projektů je tedy velmi omezený a přednášky jsou velmi svižné. Vždy se snažíme o široká témata a pestrost přednášejících, aby si každý našel to svoje.“

Na pódiu vystoupí různí kreativci, výrobci, ale i vědci. Textil má velmi blízko k módě a proto se lze těšit na Martinu Paulus, která posluchače seznámí s pojmem trend upcyclingu. O tom, jak se šijí gotické kostýmy pohovoří Monika Sluková a v neposlední řadě vystoupí oceňovaná českolipská designérka a vyznavačka slow fashion Martina Benešová.

Výrobce bude reprezentovat David Pařízek, který aplikoval nanotechnologickou membránu na spací pytle a Xénia Gajdošová, producentka českých kšiltovek a sběratelka starých textilních strojů. Za vědce vystoupí David Lukáš, učitel na Technické Univerzitě v Liberci, který stál u vzniku průmyslové výroby nanovláken.
A tak opět vyzývám všechny milovníky netradiční zábavy a nevšedních zážitků, kteří prahnou po tom se něco dozvědět, nebo se třeba jenom pobavit, aby se přišli podívat na raritní PechaKucha Night.

Subscribe
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,